Blog dietetyka J. Piotrowskiego

Na blogu znajdziecie wszystko, co chcielibyście dowiedzieć się o diecie i treningach. To porady zarówno dla osób chcących zdrowo się odżywiać, jak i tych, dla których liczy się cel w postaci zwiększenia masy mięśniowej, jak i wręcz przeciwnie - pozbycia się zbędnych kilogramów.

Najlepsza dieta na trądzik pospolity i różowaty

Dieta Na Tradzik

Najlepsza dieta na trądzik pospolity i różowaty

Dieta (jadłospis) na trądzik powinna być dietą zróżnicowaną i zbilansowaną. Należy do minimum ograniczyć spożywanie cukrów prostych (słodycze, słodkie napoje, ciastka) zwiększając podaż węglowodanów złożonych (pieczywo pełnoziarniste, ryże i kasze).W badaniach wykazano, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym nasilają zmiany trądzikowe. Ponadto dieta o wysokim indeksie glikemicznym wpływa na zbyt wysoki poziom insuliny i IGF-1, co z kolei powoduje zwiększone namnażanie się komórek gruczołów łojowych i ilości samego łoju.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Antygrypina na Thermomix – domowy sposób na przeziębienie

 

AntygrypinaAntygrypina – domowe sposoby na przeziębienie

Antygrypina to świetny domowy sposób na przeziębienia. Jako, że mamy ostatnie dni ładnej pogody, warto zastanowić się, jak walczyć z szalejącymi jesienią chorobami. Coraz więcej osób z wygody sięga po antybiotyki. Nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż nasza naturalna flora bakteryjna po antybiotykoterapii „wraca do siebie” aż przez 7 lat. A to właśnie flora bakteryjna odpowiedzialna jest w dużej mierze za naszą odporność. Jak naturalnie stworzyć sobie „zdrowy antybiotyk", który nie wytrzebi „naszych bakterii”? Prezentuję własny przepis na antygrypinę, którą można (ale nie trzeba) przygotować w Thermomixie

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Tlenek azotu czyli: sok z buraka, szpinak, pestki dyni

Tlenek Azotu

Sok z buraka, szpinak, pestki dyni

Tlenek azotu

Tlenek azotu (NO) w naszym organizmie może powstawać w procesie redukcji azotynów. Inną drogą powstawania NO jest synteza z argininy. Jak działanie tlenku azotu mogą wykorzystać sportowcy? Tlenek azotu bierze udział w regulacji tempa przepływu krwi. Przyczynia się więc do rozszerzenia się naczyń krwionośnych i gwałtownego wzrostu tempa zaopatrywania komórek w substancje odżywcze. Zmniejsza także agregacje płytek krwi co przeciwdziała zakrzepom. Przyspiesza gojenie się ran ( zmniejsza czas trwania kontuzji), ma istotną rolę w regeneracji tkanki mięśniowej, jak również w jej wzroście. Tlenek azotu jest również ważnym neurotransmiterem, czyli bierze udział w przesyłaniu informacji pomiędzy komórkami.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego – czyli kiedy mleko szkodzi

Nietolerancja Laktozy Min

Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego 

Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego to bardzo ciekawy temat dotykający w przypadku nietolerancji nawet 20-37 % Polaków. Mleko opisywałem już w mitach dietetycznych. Mój wpis dotyczył braku negatywnych skutków stosowania mleka u zdrowych osób. A jak mleko działa na osoby z nietolerancją i alergią?

Zacznijmy od różnicy pomiędzy alergią  a nietolerancją. Oba stany wywoływane są niepożądaną reakcją na jedzenie które spożyjemy, ale tylko w alergii związana jest z reakcją odpowiednich przeciwciał i układu immunologicznego inaczej nazywanego odpornościowym. Alergia dotyczy białek mleka, a nietolerancja przede wszystkim relacji pomiędzy laktozą i laktazą.

 

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Czym można posłodzić herbatę i kawę? Cukier biały czy brązowy?

Czym SłodzicCzym słodzić?

Czym można posłodzić herbatę i kawę? Jaki jest najzdrowszy cukier? To pytanie zadaje sobie wiele osób przechodzących na dietę. Czy cukier może w ogóle być zdrowy? Już samo ograniczenie słodkich napojów oraz słodzenie cukrem kawy czy herbaty, może przyczynić się do spadku wagi, a przede wszystkim spadku poziomu cukru we krwi.  A zatem czym możemy słodzić?

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Słodziki (aspartam, erytryrol, ksylitol i stewia) - czy wszystkie są lepsze od cukru?

Slodziki Min

Słodziki

Słodziki czy też inaczej substancje intensywnie słodzące to temat bardzo kontrowersyjny. Urosło wokół nich bardzo wiele mitów. Czy warto je stosować? Jakie są ich plusy, a jakie minusy. Czy mogą nam zaszkodzić? Czy może „biała śmierć” czyli cukier jest lepszym rozwiązaniem? Zapraszam na przegląd najpopularniejszych słodzików.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Co to jest witamina C, funkcje i działanie witaminy C, źródła, prawoskrętna czy lewoskrętna

B2ap3 Small Zrodla Witaminy C Min 1Co to jest witamina C

Witamina C zwana również kwasem askorbinowym - nazwa ta powstała od choroby – szkorbutu, będącego następstwem niedoboru witaminy C. Dawniej na szkorbut chorowali przede wszystkim marynarze dalekomorskich wypraw. Dopiero XIX wiek i marynarka angielska, która wprowadziła nakaz spożywania cytryn położyła kres epidemii szkorbutu wśród marynarzy. W organizmie człowieka witamina C działa przede wszystkim jako kofaktor ( „pomocnik” przyspieszający reakcję) wielu ważnych enzymów. Przeciwdziała także wolnym rodnikom.  W produktach żywnościowych występuje w kategorii dodatki do żywności i konserwanty o oznaczeniach E300 oraz E315. Czyli jak widać nie wszystkie E są straszne.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Co to jest Witamina d, funkcje i działanie, niedobór i nadmiar witaminy D

B2ap3 Small Witamina DCo to jest witamina D?

Witamina D jest to grupa związków chemicznych, których wspólną cechą jest to, iż złożone są z 4 pierścieni. Najważniejszymi formami witaminy D są witamina D2 (ergokalcyferol - pochodzenia  roślinnego) oraz Witamina D3 (cholekalcyferol - pochodzenia zwierzęcego). Witamina D swoją budową przypomina hormony i ma do hormonów bardzo podobne działanie. Witamina D (kalcytriol) rozpuszcza się tłuszczach, tak jak pozostałe 3 witaminy A,E oraz K. Kalcytriol powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Co to są kwasy Omega 3 i 6, prawidłowy stosunek, działanie, funkcje i źródła

 

B2ap3 Small Omega63Co to są kwasy Omega 3

Kwasy omega 3 są to niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), spełniające wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Do najbardziej aktywnych biologicznie – czyli tych których działanie na nasz organizm jest najmocniejsze zaliczamy kwas – eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) ,w mniejszym stopniu także pochodzący z produktów roślinnych kwas alfa-linolenowy (ALA) .W organizmie człowieka kwas ALA może na drodze przemian przekształcać się w EPA i DHA. Jest to jednak proces niezbyt wydajny. Szczególnie, gdy do naszego organizmu dostarczamy duże ilości kwasów omega 6.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Dieta cholesterolowa, czyli jak obniżyć cholesterol?

B2ap3 Small CholesterolCo to jest cholesterol?

Cholesterol co wiele osób na pewno zdziwi – jest alkoholem.  Nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego też musi być transportowany w naszym organizmie przez specjalne białka zwane lipoproteinami. Oprócz doskonale wszystkim znanych HDL i LDL do lipoprotein należą również chylomikrony, VLDL oraz IDl .

Cholesterol funkcje

Cholesterol bierze udział w powstawaniu hormonów płciowych, witaminy D3, kwasów żółciowych i kortykosteroidów. Bierze udział w przekaźnictwie komórkowym, jest składnikiem błon lipidowych oraz odgrywa znaczącą rolę w trawieniu, gdyż jest składnikiem żółci.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Już wychodzisz ?

Masz jakieś pytania ? - zapraszam do formularza kontaktowego - kliknij lub z chęcią odpowiem na wszelkie pytania pod nr telefonu 609492936

Nie lubisz dzwonić? Umów wizytę w gabinecie lub konsultację online poprzez serwis Znanylekarz.pl klikając obrazek poniżej.

Jakub Piotrowski - ZnanyLekarz.pl

Zapraszam również do lektury mojego bloga dietetycznego

Kontakt

Dietetyk w Szczecinie Jakub Piotrowski

Adres: Jarowita 9a/1, 70-501 Szczecin
Telefon: 609 492 936

kontakt@dietetykwszczecinie.pl