Awokado a witamina A
Według badań zastosowanie w diecie połączenia awokado z sosem zrobionym z pomidorów lub marchewek w widoczny sposób przyczynia się do lepszego wchłaniania prowitaminy A, a także przekształcenia tych substancji do aktywnej formy witaminy A
Funkcją witamina A jest zachowanie naszej skóry w dobrej kondycji, pozytywne oddziaływanie na układ odpornościowy , a także właściwości przeciwutleniające. Karotenoidy nadają barwę wielu owocom i warzywom. Nasz organizm konwertuje je w aktywną postać witaminy A.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym w Ohio i wspierane przez Hass Awokado Board (HAB - Stowarzyszenie promujące rolnictwo założone w 2002 roku w celu propagowania spożycia awokado w Stanach Zjednoczonych. HAB prowadzi badania pod nadzorem amerykańskiego Departamentu Rolnictwa) miały wykazać czy konsumpcja awokado wzmacnia u ludzi po posiłkowe wchłanianie i przeksztacłanie beta-karotenu zawartego w sosie pomidorowym i marchewkach.
Randomizowane badanie przeprowadzone było dwukierunkowo. W pierwszym badaniu, naukowcy odkryli, że w porównaniu do spożycia sosu pomidorowego bez awokado, wprowadzenie jednego awokado (150 g) powodowało:
- (2,4x) wzrost przyswajalności beta-karotenu
- (4,6x) wzrost intensywności przekształcania prowitaminy A (nieaktywna forma witaminy) do witaminy A (aktywna forma witaminy)
Podobne wyniki otrzymano w drugim badaniu. Dodatek awokado do marchewek spowodował:
- (6,6x) wzrost przyswajalności beta-karotenu
- (4,8x) wzrost przyswajalności alfa-karotenu
- (12,6x) wzrost intensywności przekształcania prowitaminy A (nieaktywna forma witaminy) do witaminy A (aktywna forma witaminy)
Profesor Carl E. Haas z Uniwersytetu Ohio tak podsumował badania: "Wyniki dostarczają dużo interesujących informacji oraz podstawy do podjęcia kolejnych badań w celu określenia wpływu awokado na konwersję prowitaminy A do witaminy A.
Łączenie niektórych pokarmów razem daje więcej korzyści niż ciekawszy smak. Konkretne produkty spożywcze mogą razem działać synergistycznie i zwiększać swoje dobroczynne właściwości. Ponadto awokado jest bardzo zdrowe, ma dużą gęstość odżywczą, nie zawiera cholesterolu a jest źródłem dobrych tłuszczów. Przygotowanie potraw z awokado jest łatwe dlatego warto włączyć je codziennych planów żywieniowych.
Jeżeli wpis Ci się spodobał udostępnij go proszę lub skomentuj :)