Adres: Jarowita 9a/1 70-501 Szczecin

Email: kontakt@dietetykwszczecinie.pl

Telefon:  609 49 29 36

My Cart

Awokado a witamina A
/
/
/
Awokado a witamina A

Adres: Jarowita 9a/1 70-501 Szczecin

Email: kontakt@dietetykwszczecinie.pl

Telefon:  609 49 29 36

My Cart

Awokado a witamina A
/
/
/
Awokado a witamina A
Awokado a witamina a

Awokado a witamina A

Według badań zastosowanie w diecie połączenia awokado z sosem zrobionym z pomidorów lub marchewek w widoczny sposób przyczynia się do lepszego wchłaniania prowitaminy A, a także przekształcenia tych substancji do aktywnej formy witaminy A

Funkcją witamina A jest zachowanie naszej skóry w dobrej kondycji, pozytywne oddziaływanie na układ odpornościowy , a także właściwości przeciwutleniające. Karotenoidy nadają barwę wielu owocom i warzywom. Nasz organizm konwertuje je w aktywną postać witaminy A.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym w Ohio i wspierane przez Hass Awokado Board (HAB – Stowarzyszenie promujące rolnictwo założone w 2002 roku w celu propagowania spożycia awokado w Stanach Zjednoczonych. HAB prowadzi badania pod nadzorem amerykańskiego Departamentu Rolnictwa) miały wykazać czy konsumpcja awokado wzmacnia u ludzi po posiłkowe wchłanianie i przeksztacłanie beta-karotenu zawartego w sosie pomidorowym i marchewkach.

Randomizowane badanie przeprowadzone było dwukierunkowo. W pierwszym badaniu, naukowcy odkryli, że w porównaniu do spożycia sosu pomidorowego bez awokado, wprowadzenie jednego awokado (150 g) powodowało:

  1. (2,4x) wzrost przyswajalności beta-karotenu
  2. (4,6x) wzrost intensywności przekształcania prowitaminy A (nieaktywna forma witaminy) do witaminy A (aktywna forma witaminy)

Podobne wyniki otrzymano w drugim badaniu. Dodatek awokado do marchewek spowodował:

  1. (6,6x) wzrost przyswajalności beta-karotenu
  2. (4,8x) wzrost przyswajalności alfa-karotenu
  3. (12,6x)  wzrost intensywności przekształcania prowitaminy A (nieaktywna forma witaminy) do witaminy A (aktywna forma witaminy)

Profesor Carl E. Haas z Uniwersytetu Ohio tak podsumował badania: „Wyniki dostarczają dużo interesujących informacji oraz podstawy do podjęcia kolejnych badań w celu określenia wpływu awokado na konwersję prowitaminy A do witaminy A.

Łączenie niektórych pokarmów razem daje więcej korzyści niż ciekawszy smak. Konkretne produkty spożywcze mogą razem działać synergistycznie i zwiększać swoje dobroczynne właściwości. Ponadto awokado jest bardzo zdrowe, ma dużą gęstość odżywczą, nie zawiera cholesterolu a jest źródłem dobrych tłuszczów. Przygotowanie potraw z awokado jest łatwe dlatego warto włączyć je codziennych planów żywieniowych.

Źródło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Już wychodzisz?

Skorzystaj z mojego systemu rejestracji i zarezerwuj swoją wizytę w gabinecie lub online już teraz.