Default Blogger

Antygrypina na Thermomix – domowy sposób na przeziębienie

 

AntygrypinaAntygrypina – domowe sposoby na przeziębienie

Antygrypina to świetny domowy sposób na przeziębienia. Jako, że mamy ostatnie dni ładnej pogody, warto zastanowić się, jak walczyć z szalejącymi jesienią chorobami. Coraz więcej osób z wygody sięga po antybiotyki. Nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż nasza naturalna flora bakteryjna po antybiotykoterapii „wraca do siebie” aż przez 7 lat. A to właśnie flora bakteryjna odpowiedzialna jest w dużej mierze za naszą odporność. Jak naturalnie stworzyć sobie „zdrowy antybiotyk", który nie wytrzebi „naszych bakterii”? Prezentuję własny przepis na antygrypinę, którą można (ale nie trzeba) przygotować w Thermomixie

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Najnowsze Komentarze
Gość — Marta
Ja dotychczas stosowałam antygrypinę w postaci soku z grejfruta, cytryny, miodu, czosnku i wody, ale po tym wpisie zaczęłam przyjm... Czytaj dalej
poniedziałek, 20, listopad 2017 12:41
Gość — Szymon
Ja w okresie jesienno-zimowym jem duzo owoców, głównie pomarańcze i grejpfruty a do obiadu, głownie do surówek dodaje zabek czosnk... Czytaj dalej
czwartek, 08, marzec 2018 15:19
Gość — Magda
Ciekawy wpis i dużo konkretów Trzeba spróbować sięgnąć po domowe sposoby, zamiast od razu po antybiotyki.... Czytaj dalej
poniedziałek, 26, marzec 2018 14:20
  77316 odsłon
Default Blogger

Tlenek azotu czyli: sok z buraka, szpinak, pestki dyni

Tlenek Azotu

Sok z buraka, szpinak, pestki dyni

Tlenek azotu

Tlenek azotu (NO) w naszym organizmie może powstawać w procesie redukcji azotynów. Inną drogą powstawania NO jest synteza z argininy. Jak działanie tlenku azotu mogą wykorzystać sportowcy? Tlenek azotu bierze udział w regulacji tempa przepływu krwi. Przyczynia się więc do rozszerzenia się naczyń krwionośnych i gwałtownego wzrostu tempa zaopatrywania komórek w substancje odżywcze. Zmniejsza także agregacje płytek krwi co przeciwdziała zakrzepom. Przyspiesza gojenie się ran ( zmniejsza czas trwania kontuzji), ma istotną rolę w regeneracji tkanki mięśniowej, jak również w jej wzroście. Tlenek azotu jest również ważnym neurotransmiterem, czyli bierze udział w przesyłaniu informacji pomiędzy komórkami.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
  5010 odsłon
Default Blogger

Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego – czyli kiedy mleko szkodzi

Nietolerancja Laktozy Min

Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego 

Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego to bardzo ciekawy temat dotykający w przypadku nietolerancji nawet 20-37 % Polaków. Mleko opisywałem już w mitach dietetycznych. Mój wpis dotyczył braku negatywnych skutków stosowania mleka u zdrowych osób. A jak mleko działa na osoby z nietolerancją i alergią?

Zacznijmy od różnicy pomiędzy alergią  a nietolerancją. Oba stany wywoływane są niepożądaną reakcją na jedzenie które spożyjemy, ale tylko w alergii związana jest z reakcją odpowiednich przeciwciał i układu immunologicznego inaczej nazywanego odpornościowym. Alergia dotyczy białek mleka, a nietolerancja przede wszystkim relacji pomiędzy laktozą i laktazą.

 

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Najnowsze Komentarze
Gość — Maciej Kowalski
Osobiście mam nietolerancje laktozy i odczuwam różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jednak gdy spożywam małe ilości na... Czytaj dalej
niedziela, 03, grudzień 2017 20:07
  12557 odsłon
Default Blogger

Czym można posłodzić herbatę i kawę? Cukier biały czy brązowy?

Czym SłodzicCzym słodzić?

Czym można posłodzić herbatę i kawę? Jaki jest najzdrowszy cukier? To pytanie zadaje sobie wiele osób przechodzących na dietę. Czy cukier może w ogóle być zdrowy? Już samo ograniczenie słodkich napojów oraz słodzenie cukrem kawy czy herbaty, może przyczynić się do spadku wagi, a przede wszystkim spadku poziomu cukru we krwi.  A zatem czym możemy słodzić?

Czytaj dalej
Oznaczone w:
  6792 odsłon
Default Blogger

Słodziki (aspartam, erytrol, ksylitol i stewia) - czy wszystkie są lepsze od cukru?

Slodziki Min

Słodziki

Słodziki czy też inaczej substancje intensywnie słodzące to temat bardzo kontrowersyjny. Urosło wokół nich bardzo wiele mitów. Czy warto je stosować? Jakie są ich plusy, a jakie minusy. Czy mogą nam zaszkodzić? Czy może „biała śmierć” czyli cukier jest lepszym rozwiązaniem? Zapraszam na przegląd najpopularniejszych słodzików.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
  58291 odsłon
Default Blogger

Co to jest witamina C, funkcje i działanie witaminy C, źródła, prawoskrętna czy lewoskrętna

B2ap3 Small Zrodla Witaminy C Min 1Co to jest witamina C

Witamina C zwana również kwasem askorbinowym - nazwa ta powstała od choroby – szkorbutu, będącego następstwem niedoboru witaminy C. Dawniej na szkorbut chorowali przede wszystkim marynarze dalekomorskich wypraw. Dopiero XIX wiek i marynarka angielska, która wprowadziła nakaz spożywania cytryn położyła kres epidemii szkorbutu wśród marynarzy. W organizmie człowieka witamina C działa przede wszystkim jako kofaktor ( „pomocnik” przyspieszający reakcję) wielu ważnych enzymów. Przeciwdziała także wolnym rodnikom.  W produktach żywnościowych występuje w kategorii dodatki do żywności i konserwanty o oznaczeniach E300 oraz E315. Czyli jak widać nie wszystkie E są straszne.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Najnowsze Komentarze
Gość — Andrzej
Świetnie opisane W ogóle cały blog bardzo ciekawy!
poniedziałek, 07, sierpień 2017 10:06
Jakub Piotrowski
dziękuje bardzo
poniedziałek, 07, sierpień 2017 10:13
  6934 odsłon
Default Blogger

Co to jest Witamina d, funkcje i działanie, niedobór i nadmiar witaminy D

B2ap3 Small Witamina DCo to jest witamina D?

Witamina D jest to grupa związków chemicznych, których wspólną cechą jest to, iż złożone są z 4 pierścieni. Najważniejszymi formami witaminy D są witamina D2 (ergokalcyferol - pochodzenia  roślinnego) oraz Witamina D3 (cholekalcyferol - pochodzenia zwierzęcego). Witamina D swoją budową przypomina hormony i ma do hormonów bardzo podobne działanie. Witamina D (kalcytriol) rozpuszcza się tłuszczach, tak jak pozostałe 3 witaminy A,E oraz K. Kalcytriol powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
  6165 odsłon
Default Blogger

Co to są kwasy Omega 3 i 6, prawidłowy stosunek, działanie, funkcje i źródła

 

B2ap3 Small Omega63Co to są kwasy Omega 3

Kwasy omega 3 są to niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), spełniające wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Do najbardziej aktywnych biologicznie – czyli tych których działanie na nasz organizm jest najmocniejsze zaliczamy kwas – eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) ,w mniejszym stopniu także pochodzący z produktów roślinnych kwas alfa-linolenowy (ALA) .W organizmie człowieka kwas ALA może na drodze przemian przekształcać się w EPA i DHA. Jest to jednak proces niezbyt wydajny. Szczególnie, gdy do naszego organizmu dostarczamy duże ilości kwasów omega 6.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
  10135 odsłon
Default Blogger

Co to jest BMI? Online BMI kalkulator - idealny wskaźnik masy ciała?

B2ap3 Small Bmi OnlineCo to jest BMI?

Czy jest to dobry współczynnik który powie nam zawsze prawdę o stanie naszego ciała?

Niestety musze powiedzieć, że NIE. BMI jest to współczynnik, który bierze pod uwagę tylko nasz wzrost i wagę. Nie da się dzięki niemu poznać czy obliczyć prawdziwego zatłuszczenia naszego organizmu. Niemniej jednak dla mało i średnio aktywnych dorosłych (zadających sobie pytanie „Czy mam nadwagę?”) oraz wykorzystywany do badań na dużych populacjach jest całkiem skuteczny. Szczególnie, że kazdy może sobie sprawdzić indeks bmi poprzez kalkulator BMI online.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Najnowsze Komentarze
Gość — Kasia
Analizator składu ciała jest pomocny, tylko przed zastosowaniem należy zwrócić uwagę na kilka aspektów tj. picie wody czy jedzenie... Czytaj dalej
wtorek, 06, czerwiec 2017 08:01
  13586 odsłon
Default Blogger

Jak przygotować się do ciąży - co jeść i dlaczego otyłość powoduje niepłodność

W artykule tym wyjaśnię, jak się przygotować do ciąży i dlaczego tak ważne pod tym względem jest zachowanie prawidłowej masy ciała. Jedną z przyczyn niepłodności jest otyłość, dlatego nie można zapominać o tym, jak ważna jest odpowiednia dieta. 

B2ap3 Medium Jak Zajc W CieOtyłość i jej wpływ na niepłodność

Coraz częściej słyszy się o epidemii otyłości. W Polsce otyłość dotyka aż 21 proc. kobiet i 18 procent mężczyzn. A będzie już tylko gorzej – co roku liczba otyłych i osób z nadwagą rośnie o kilka procent. Coraz wyższe tempo życia sprawia, że zapominamy o prawidłowym odżywaniu. Łatwość zamówienia gotowego i niekoniecznie zdrowego posiłku powoduje szybki wzrost masy ciała.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
  6930 odsłon