Co to jest cholesterol? Funkcje. Jak go obniżyć? Hdl, ldl, dobry czy zły?

B2ap3 Small CholesterolCo to jest cholesterol?

Cholesterol co wiele osób na pewno zdziwi – jest alkoholem.  Nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego też musi być transportowany w naszym organizmie przez specjalne białka zwane lipoproteinami. Oprócz doskonale wszystkim znanych HDL i LDL do lipoprotein należą również chylomikrony, VLDL oraz IDl .

Cholesterol funkcje

Cholesterol bierze udział w powstawaniu hormonów płciowych, witaminy D3, kwasów żółciowych i kortykosteroidów. Bierze udział w przekaźnictwie komórkowym, jest składnikiem błon lipidowych oraz odgrywa znaczącą rolę w trawieniu, gdyż jest składnikiem żółci.

Cholesterol dobry czyli HDL

Lipoproteiny HDL przenoszą  cholesterol z naczyń tętniczych i innych komórek do wątroby, gdzie metabolizowany jest do kwasów tłuszczowych oraz do nadnerczy. W nadnerczach następuje przemiana cholesterolu w hormony steroidowe takie jak np. testosteron. Jest to proces pozytywny. Cholesterol hdl w surowicy powinien osiągnąć co najmniej 40mg/dl . Przeciwdziała wtedy powstawaniu miażdżycy.

Cholesterol zły czyli LDL

Lipoproteiny LDL przenoszą cząsteczki cholesterolu w kierunku niekorzystnym czyli do tkanek i błon naczyń tętniczych. LDL łatwo ulegają niekorzystnym przemianom pod wpływem reaktywnych form tlenu zwanymi wolnymi rodnikami. Co może pośrednio wpływać na powstawanie blaszki miażdżycowej. Ważne jest tutaj wprowadzenie do naszej diety antyoksydantów, które takie procesy będą hamować. Patrząc na wyniki ostatnich badań - cholesterol nie wydaje się być głownym winowajcą powstawania miażdzycy. Jaja nie podnoszą złego cholesterolu.

Cholesterol. trójglicerydy normy:

Tak przedstawiają się obecne normy według  National Heart, Lung, and Blood Institute

https://www.nhlbi.nih.gov/

 


Cholesterol całkowity

HDL cholesterol

LDL cholesterol

Trójglicerdy

Norma

Mniej niż 200

40 lub więcej

Mniej niz 100

Mniej niż 149

Podwyższone ryzyko

200–239

n/a

130–159

150–199

Za wysokie

240 lub więcej

n/a

160 lub więcej

200 lub więcej

Za niskie

n/a

Mniej niż 40

n/a

n/a

Cholesterol jak obniżyć:

Badanie poziomu cholesterolu jak i całego profilu lipidowego jest ważnym wyznacznikiem kondycji naszego organizmu.  Powyższe normy są jednak sztucznie zaniżone. Uważam, że poziomem cholesterolu całkowitego w okolicach 230-250 nie powinniśmy się przejmować. Zdecydowanie groźniejszy jest wysoki poziom Trójglicerydów.  A jak obniżyć cholesterol i trójglicerydy jeżeli przekroczą znacznie powyższe parametry?

  • ograniczyć spożywanie tłuszczów typu trans ( czytaj więcej o tłuszczach trans) – znajdujących się w gotowych produktach, ciastkach , daniach do odgrzewania
  • spożywać produkty bogate w witaminę C (papryka, borkuły, brukselka) i E (Orzechy laskowe, petki dyni, nasiona słonecznika) czyli naturalne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki i redukujące stany zapalne. Można tutaj również wspomóc się suplementacją witaminy C i E
  • ograniczyć spożywanie słodkich napojów, dżemów, miodu, cukru
  • ograniczyć tłustą wieprzowinę na rzecz chudej wołowiny czy drobiu
  • spożywać tłuste ryby morskie bogate w kwasy omega 3 jak łosoś i makrela w przypadku nie jedzenia ryb należy wprowadzić suplementacje kwasami omega 3
  • całkowicie wyeliminować alkohol
  • zacznij jeść regularnie
  • samodzielnie przygotowuj posiłki – wiesz co jesz
  • wprowadź moją dietę a na pewno poziom cholesterolu i trójglicerydów spadnie

Szybkie pytania i odpowiedzi:

Jaka dieta na obniżenie cholesterolu ?

Zwykła zróżnicowana dobrze zbilansowana dieta skutecznie obniży poziom cholesterolu

Nie wiesz jak ułożyć taką dietę – zapraszam do współpracy.

Cholesterol całkowity 250 ?

Do tej wartości nie przejmujemy się. Warto jednak dodatkowo kontrolować poziom trójglicerydów.

Cholesterol w jajkach ?

Jaja są zdrowym źródłem wielu potrzebnych nam substancji, nie trzeba ich ograniczać w diecie.

Cholesterol, a alkohol ?

Konieczne jest całkowite wyeliminowanie alkoholu

Cholesterol, a stres ?

Wysoki poziom stresu możne indukować zwiększenie poziomu cholesterolu.

 

Oceń ten wpis:

Podobne wpisy

 

Już wychodzisz ?

Masz jakieś pytania ? - zapraszam do formularza kontaktowego - kliknij lub z chęcią odpowiem na wszelkie pytania pod nr telefonu 609492936

Nie lubisz dzwonić? Umów wizytę w gabinecie lub konsultację online poprzez serwis Znanylekarz.pl klikając obrazek poniżej.

Jakub Piotrowski - ZnanyLekarz.pl

Zapraszam również do lektury mojego bloga dietetycznego

Kontakt

Dietetyk w Szczecinie Jakub Piotrowski

Adres: Jarowita 9a/1, 70-501 Szczecin
Telefon: 609 492 936

kontakt@dietetykwszczecinie.pl