Co to jest Jod? Normy spożycia jodu, jod w organizmie. Niedobór jodu
Co to jest Jod
Jod jest pierwiastkiem szeroko występującym w przyrodzie. Występuje zarówno w powietrzu, glebie jak i wodzie. Jego pierwotne pochodzenie to skały bogate w jod, gdzie poprzez proces wietrzenia trafiał do oceanów. Jest niezbędny do życia, a niestety u dużej części społeczeństwa występują jego niedobory. Według WHO nawet 2 miliardy ludzi ma niedobory jodu.
Normy spożycia jodu, zapotrzebowanie na jod
Wytyczne WHO dotyczące normy dziennego spożycia jodu wynoszą: 150 μg dla dorosłych i dzieci powyżej 12 roku życia, 250 μg dla kobiet karmiących i będących w ciąży, 90 μg dla dzieci do 5 roku życia oraz 120 μg dla dzieci w przedziale wiekowym od 6 do 12 lat.
Jod w organiźmie – funkcje
Jod w organizmie jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Bierze udział w produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny i trójjodotyroniny. Jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój intelektualny dzieci. Pełni również ważną rolę termoregulacji i prawidłowym rozwoju układów nerwowego (podobnie jak kwas foliowy - klikniej bay dowiedziec się więcej) i kostnego.
Niedobór jodu
Skutki niedoboru jodu u dzieci powodują gorszy rozwój intelektualny. Problemu z układem nerwowym i kostnym a także niski wzrost. U dorosłych powstanie wola i nieprawidłową pracę tarczycy. Niedoczynność tarczycy spowodowana niedoborem jodu objawia się: zwiększeniem wagi, ospałością, brakiem energii, wypadaniem włosów, złym samopoczuciem.
Warzywa goitrogenne – mogące powodować braki jodu w organizmie
Goitryna znajdująca się w warzywach takich jak kapusta, brokuł, kalafior może zmniejszać wychwyt jodu przez tarczyce.
Pokarm bogaty w jod – jod nad morzem
Dlaczego mówimy jod nad morzem? Produkty bogate w jod to przede wszystkim produkty pochodzenia morskiego: ryby morskie, glony, a także rośliny żyjące na glebach bogatych w jod. Gleby bogate w jod występują blisko zbiorników morskich . Swoje wzbogacenie zawdzięczają temu że jod występujący powietrzu wraca pod postacią opadów deszczu i śniegu. Im dalej od zbiorników morskim tym zawartość jodu w glebie i powietrzu zmniejsza się. W Polsce najniższa koncentracja jodu występuje w Małopolsce i obszarze Sudetów. Bogaty w jod jest również nabiał i jaja. W Polsce jodowana dodatkowo jest sól, a poprzez optymalne modyfikacje składu paszy bydła, także mleko.
Zawartość jodu w produktach spożywczych tabela
Nazwa produktu (100g) |
jod (µg) |
Glony morskie |
63000 |
Sól kamienna jodowana |
2293 |
Dorsz filet |
109 |
Mintaj filet |
101 |
Krewetki |
41 |
Makrela |
40 |
Ser żółty |
30 |
Orzechy |
17 |
Brokuły |
15 |
Szpinak |
12 |
Sery pleśniowe |
11 |
Jajo kurze |
10 |
Płatki owsiane |
6 |
Ser twarogowy |
4 |
Infografika:
Podsumowanie:
Jak często jezdzicie nad morze, aby nawdychać się jodu? Stosujecie produkty, fortyfikowane jodem? Napiszcie o tym w komenatrzach pod reklamą.
Jeżeli wpis Ci się spodobał udostępnij go proszę lub skomentuj :)