Co to jest Witamina d, funkcje i działanie, niedobór i nadmiar witaminy D
Co to jest witamina D?
Witamina D jest to grupa związków chemicznych, których wspólną cechą jest to, iż złożone są z 4 pierścieni. Najważniejszymi formami witaminy D są witamina D2 (ergokalcyferol - pochodzenia roślinnego) oraz Witamina D3 (cholekalcyferol - pochodzenia zwierzęcego). Witamina D swoją budową przypomina hormony i ma do hormonów bardzo podobne działanie. Witamina D (kalcytriol) rozpuszcza się tłuszczach, tak jak pozostałe 3 witaminy A,E oraz K. Kalcytriol powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych.
Aktualnie stosowane kremy przeciwsłoneczne mogą hamować syntezę witaminy D nawet w 90-95% .Dodatkowo nasze położenie geograficzne powoduje, iż powinniśmy suplementować witaminę D od września aż do kwietnia. W przeciwnym wypadku w naszym organizmie mogą powstać groźne dla zdrowia niedobory witaminy D.
Witamina D funkcje i działanie
Właściwości witaminy D: pozytywnie wpływa na zmiany łuszczycowe i problemy skórne, przeciwdziała powstawaniu insulinooporności oraz rozwojowi cukrzycy 1 i 2 typu, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, nowotworowe lub autoimmunologiczne, odpowiada za gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie, wpływa na prawidłowy rozwój kości, zmniejsza ryzyko depresji (zobacz co może zwiększać ryzyko derpersji), działa kardioprotekcyjnie, ma korzystne działanie we wspomaganiu leczenia wirusowych zapaleń wątroby, witamina D zwiększa masę mięśniową u kobiet
Norma witaminy D3
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D wygląda następująco:
- Dzieci 400 jednostek
- Młodzież 800 jednostek
- Dorośli 800 jednostek
Niestety występowanie niedoborów jest bardzo częstym przypadkiem w naszym społeczeństwie, dlatego zalecana jest suplementacja witaminą D od września aż do kwietnia
Maksymalna dzienna dawka D3 kształtuje się na poziomie:
Osoba suplementująca |
Maksymalna dawka na dzień |
Noworodki i niemowlęta |
1000 IU/dzień (25 μg/dzień) |
Dzieci w wieku od 1 do 10 lat |
2000 IU/dzień (50 μg /dzień) |
Młodzież w wieku od 10 do 18 lat |
4000 IU/ dzień (100 μg /dzień) |
Dorośli i osoby starsze z prawidłowym BMI |
4000 IU/ dzień (100 μg /dzień) |
Osoby otyłe |
10 000 IU/ dzień (250 μg /dzień) |
Kobiety w ciąży i kobiety karmiące |
4000 IU/ dzień (100 μg /dzień) |
Tabela na podstawie: Zygmunt Zdrojewicz, Ewa Chruszczewska, Michał Miner. Wpływ witaminy D na organizm człowieka Borgis - Medycyna Rodzinna 2/2015, s. 61-66.
Niedobór witaminy D
Niedobór witaminy D występują najczęściej u osób otyłych. Duża ilość tkanki tłuszczowej hamuje uwalnianie się witaminy D do krwioobiegu. Objawy niedoboru witaminy D: spadek poziomu lipoprotein co z kolei prowadzi do zwiększenia stężenia trójglicerydów we krwi oraz dyslipidemii, a także sprzyja rozwojowi zespołu metabolicznego; zwiększenie ryzyka zapadnięcia na choroby autoimmunologiczne np. Hashimoto, zwiększone ryzyko powstawania nowotworów, Niedobór witaminy d u dzieci może powodować ponadto krzywice i hamowanie prawidłowego rozwoju organizmu.
Nadmiar witaminy D
Przedawkowanie witaminy D objawia się: zaparciami, wymiotami, brakiem apetytu, hiperkalcemią (podwyższoną zawartością wapnia w organizmie)
Występowanie, źródła witaminy D
Gdzie występuje witamina d? Najlepszym źródłem witaminy D są:
- Tłuste ryby takie jak: węgorz, śledź, łosoś, makrela
- Jaja
- Żółte sery
- Chude ryby
Produkt |
Zawartość witaminy D |
Węgorz świeży |
1200 IU/100 g |
Śledź marynowany |
480 IU/100 g |
Śledź w oleju |
808 IU/100 g |
Dorsz |
40 IU/100 g |
Łosoś |
540 IU/100 g |
Makrela |
152 IU/100 g |
Puszkowane ryby |
200 IU/100 g |
Żółtko jajka |
54 IU/żółtko |
Ser żółty |
7,6-28 IU/100 g |
Mleko krowie |
0,4-1,2 IU/100 ml |
Tabela na podstawie: Katarzyna Perzanowska-Brzeszkiewicz, Ewa Marcinowska-Suchowierska Witamina D a choroby przewodu pokarmowego Postępy Nauk Medycznych, t. XXV, nr 3, 2012 247
Szybkie pytania :
Czym różni się witamina d od d3?
Witamina D to ogólna nazwa grupy związków, do których zaliczana jest również witamina D3 czyli cholekalcyferol.
W czym jest witamina D?
Przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, a zwłaszcza w tłustych rybach
Jak zbadać poziom witaminy D?
Badanie witaminy D polega na zbadaniu surowicy krwi. Jeżeli poziom witaminy D wynosi poniżej 20 ng/ml (lub poniżej 50 nmol/l) mówimy tutaj o niedoborze witaminy D
Cena badania poziomu witaminy d?
Jest to koszt 50-60zł
Podsumowanie:
Jak widać letnie łapanie słońca, aby wyprodukować naturalną witamine D, a także przyjmowanie jej od września do kwietnia jest bardzo ważne. Prawidłowy poziom witaminy D w naszym organizmie zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie. A Wy suplementujecie witaminę D? Jezeli tak to w jaki sposób? NApiszcie o tym w komentarzu.
Jeżeli wpis Ci się spodobał udostępnij go proszę lub skomentuj :)