Adres: Jarowita 9a/1 70-501 Szczecin

Email: kontakt@dietetykwszczecinie.pl

Telefon:  609 49 29 36

My Cart

Co to jest Witamina d, funkcje i działanie, niedobór i nadmiar witaminy D3
/
/
/
Co to jest Witamina d, funkcje i działanie, niedobór i nadmiar witaminy D3

Adres: Jarowita 9a/1 70-501 Szczecin

Email: kontakt@dietetykwszczecinie.pl

Telefon:  609 49 29 36

My Cart

Co to jest Witamina d, funkcje i działanie, niedobór i nadmiar witaminy D3
/
/
/
Co to jest Witamina d, funkcje i działanie, niedobór i nadmiar witaminy D3
witamina D

Co to jest Witamina d, funkcje i działanie, niedobór i nadmiar witaminy D3

Co to jest witamina D?

Witamina D jest to grupa związków chemicznych, których wspólną cechą jest to, iż złożone są z 4 pierścieni. Najważniejszymi formami witaminy D są witamina D2 (ergokalcyferol – pochodzenia  roślinnego) oraz Witamina D3 (cholekalcyferol – pochodzenia zwierzęcego). Witamina D swoją budową przypomina hormony i ma do hormonów bardzo podobne działanie. Witamina D (kalcytriol) rozpuszcza się tłuszczach, tak jak pozostałe 3 witaminy A,E oraz K. Kalcytriol powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych.

Aktualnie stosowane kremy przeciwsłoneczne mogą hamować syntezę witaminy D nawet w 90-95% .Dodatkowo nasze położenie geograficzne powoduje, iż powinniśmy suplementować witaminę D od września aż do kwietnia. W przeciwnym wypadku w naszym organizmie mogą powstać groźne dla zdrowia niedobory witaminy D.

Witamina D funkcje i działanie 

Właściwości witaminy D: pozytywnie wpływa na zmiany łuszczycowe i problemy skórne, przeciwdziała powstawaniu insulinooporności oraz rozwojowi cukrzycy 1 i 2 typu, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, nowotworowe lub autoimmunologiczne, odpowiada za gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie,   wpływa na prawidłowy rozwój kości, zmniejsza ryzyko depresji (zobacz co może zwiększać ryzyko depresji), działa kardioprotekcyjnie, ma korzystne działanie we wspomaganiu leczenia wirusowych zapaleń wątroby, witamina D zwiększa masę mięśniową u kobiet

Norma witaminy D3

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D wygląda następująco:

  • Dzieci 400 jednostek
  • Młodzież 800 jednostek
  • Dorośli 800 jednostek

Niestety występowanie niedoborów jest bardzo częstym przypadkiem w naszym społeczeństwie, dlatego zalecana jest suplementacja witaminą D od września aż do kwietnia

Maksymalna dzienna dawka D3 kształtuje się na poziomie:

Osoba suplementującaMaksymalna dawka na dzień
Noworodki i niemowlęta1000 IU/dzień (25 μg/dzień)
Dzieci w wieku od 1 do 10 lat2000 IU/dzień (50 μg /dzień)
Młodzież w wieku od 10 do 18 lat4000 IU/ dzień (100 μg /dzień)
Dorośli i osoby starsze z prawi­dłowym BMI4000 IU/ dzień (100 μg /dzień)
Osoby otyłe10 000 IU/ dzień (250 μg /dzień)
Kobiety w ciąży i kobiety karmiące4000 IU/ dzień (100 μg /dzień)

Tabela na podstawie: Zygmunt Zdrojewicz, Ewa Chruszczewska, Michał Miner. Wpływ witaminy D na organizm człowieka Borgis – Medycyna Rodzinna 2/2015, s. 61-66. 

Niedobór witaminy D 

Niedobór witaminy D występują najczęściej u osób otyłych. Duża ilość tkanki tłuszczowej hamuje uwalnianie się witaminy D do krwioobiegu. Objawy niedoboru witaminy D: spadek poziomu lipoprotein co z kolei prowadzi do zwiększenia stężenia trójglicerydów we krwi oraz dyslipidemii, a także sprzyja rozwojowi zespołu metabolicznego; zwiększenie ryzyka zapadnięcia na choroby autoimmunologiczne np. Hashimoto, zwiększone ryzyko powstawania nowotworów, Niedobór witaminy d u dzieci może powodować ponadto krzywice i hamowanie prawidłowego rozwoju organizmu.

Nadmiar witaminy D

Przedawkowanie witaminy D objawia się: zaparciami, wymiotami, brakiem apetytu, hiperkalcemią (podwyższoną zawartością wapnia w organizmie)

Występowanie, źródła witaminy D

Gdzie występuje witamina d? Najlepszym źródłem witaminy D są:

  • Tłuste ryby takie jak: węgorz, śledź, łosoś, makrela
  • Jaja
  • Żółte sery
  • Chude ryby
ProduktZawartość witaminy D
Węgorz świeży1200 IU/100 g
Śledź marynowany480 IU/100 g
Śledź w oleju808 IU/100 g
Dorsz40 IU/100 g
Łosoś540 IU/100 g
Makrela152 IU/100 g
Puszkowane ryby200 IU/100 g
Żółtko jajka54 IU/żółtko
Ser żółty7,6-28 IU/100 g
Mleko krowie0,4-1,2 IU/100 ml

Tabela na podstawie: Katarzyna Perzanowska-Brzeszkiewicz, Ewa Marcinowska-Suchowierska Witamina D a choroby przewodu pokarmowego Postępy Nauk Medycznych, t. XXV, nr 3, 2012 247

Szybkie pytania :

Czym różni się witamina d od d3?

Witamina D to ogólna nazwa grupy związków, do których zaliczana jest również witamina D3 czyli cholekalcyferol.

W czym jest witamina D?

Przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, a zwłaszcza w tłustych rybach

Jak zbadać poziom witaminy D?

Badanie witaminy D polega na zbadaniu surowicy krwi. Jeżeli  poziom witaminy D wynosi poniżej  20 ng/ml (lub poniżej 50 nmol/l) mówimy tutaj o niedoborze witaminy D

Cena badania poziomu witaminy d?

Jest to koszt 50-60zł

 Podsumowanie:

Witamina D jest niezwykle ważnym związkiem, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Choć jej struktura przypomina hormony, witamina ta pełni wielorakie funkcje zdrowotne: wspomaga prawidłowy rozwój kości, wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, immunologicznego oraz sercowo-naczyniowego, a także przeciwdziała cukrzycy i chorobom autoimmunologicznym. Niestety, nasze położenie geograficzne i nowoczesny tryby życia sprzyjają niedoborom witaminy D, szczególnie jesienią i zimą. Z tego powodu niezwykle istotna jest suplementacja w odpowiednich dawkach.

Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy D mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, dlatego warto regularnie kontrolować jej poziom we krwi oraz dbać o odpowiednią dietę, bogatą w tłuste ryby, jaja i produkty mleczne. Regularne badanie poziomu witaminy D oraz świadoma suplementacja pozwolą uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. A Wy suplementujecie witaminę D? Jeżeli tak to w jaki sposób? Napiszcie o tym w komentarzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Już wychodzisz?

Skorzystaj z mojego systemu rejestracji i zarezerwuj swoją wizytę w gabinecie lub online już teraz.