Dietetyczne potrawy na Wielkanoc, czyli jak odchudzić święta
Dietetyczne potrawy na Wielkanoc - dietetyczna Wielkanoc
Dietetyczne potrawy na Wielkanoc mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne ciężkie i kaloryczne dania podawane na Wielkanocnym stole. Drobne sztuczki dietetyczne pozwolą poznać zamienniki, dzięki którym swięta dalej pozostaną magiczne. Dietetyczne przepisy na Wielkanoc nie muszą przy tym być niesmaczne. Dzisiaj dowiemy się jak przejść przez święta, aby nie wrócić z balastem dodatkowych kilogramów.
Faszerowane Jaja na Wielkanoc
Jaja są świetnym źródłem białka i tłuszczu w diecie (Nie podnoszą złego cholesterolu). Najpopularniejsza opcja przyrządzania jaj niestety jest również tą najbardziej kaloryczną czyli popularne jaja z majonezem. Łyżka majonezu dodana na jajko to aż 160 dodatkowych kcal. Jak możemy sobie poradzić z majonezem ?
Polecam 2 rozwiązania:
Jaja nadziewane twarożkiem z cebulą i szczypiorkiem
- twarożek solimy i pieprzymy, cebulę oraz szczypiorek szatkujemy i mieszamy z przyprawionym twarożkiem
Jaja faszerowane pastą paprykową
- paprykę blendujemy z twarożkiem, możemy także dodać tuńczyka i stworzyć pastę paprykowo-rybną
Kiełbasa biała wieprzowa
Wigilijny stół bez białej kiełbasy dla wielu osób również jest ciężki do wyobrażenia. Średniej wielkości kiełbaska (100g) ma około 300kcal . Najlepiej zamienić ją na kiełbasę z piersi kurczaka. Jej kaloryczność, przy tej samej wadze będzie co najmniej o 100kcal mniejsza. To samo dotyczy innych wędlin: szynek czy polędwic.
Dietetyczny żur Wielkanocny
Zamiana tradycyjnej kiełbasy na kiełbasę z piersi kurczaka, a także zabielenie zupy mlekiem, a nie śmietaną 30%, pozwoli zredukować kaloryczność tej pożywnej zupy, nawet o 200kcal.
Dietetyczne ciasta na Wielkanoc
Baba wielkanocna zawsze zajmuje honorowe miejsce na stole. A gdyby tak zamienić ja na kilka miniaturek – babeczek, czy też światowo brzmiących mufffinków?
Owsiane muffiny kakaowo-orzechowe
Składniki:
- mąka owsiana 240 g
- 3 jaja
- olej kokosowy 90 g
- kakao 25 g
- słodzik erytrol 100 g ( nie trzeba się bać słodzików – kliknij, aby dowiedzieć się więcej)
- orzechy nerkowca 20 g
- 100 ml mleka owsianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jajka oraz słodzik zmiksować na gładką kleistą masę. Dodać roztopiony olej, mleko oraz mąkę, wymieszać. Później dodać proszek do pieczenia, kakao oraz posiekane orzechy. Nakładać gotowe ciasto do muffinek i piec około 15 minut w 200 stopniach.
Jabłkowe ciasto z białej fasoli
SKŁADNIKI:
- 220 g fasoli z puszki
- 3 jaja
- Pół banana
- 1,5 łyżki masła orzechowego
- 25 g mąki ryżowej
- 25 g mąki owsianej
- odrobina proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
- 1 małe jabłko
- cynamon
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki zblendować. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć plasterki jabłka i posypać cynamonem. Piec około 40 minut w 200 stopniach. Ciasto pokroić gdy ostygnie. Smacznego!
Mam nadzieje, że mój poradnik pomoże Wam przejść przez Święta Wielkanocne bez zbędnych kilogramów. Zobacz więcej zdrowych ciast bez cukru
Jeżeli wpis Ci się spodobał udostępnij go proszę lub skomentuj :)