Dlaczego warto jeść owoce?
Świeże owoce i warzywa mają wiele zalet. Czy wiesz, dlaczego warto je jeść? Sprawdź!
Dlaczego warto jeść świeże owoce?
Owoce są bardzo ważnym elementem naszej diety. Stanowią źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Jakie są zalety owoców? Oto kilka powodów, dla których warto je jeść:
- Źródło składników odżywczych – owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i flawonoidów. Dzięki temu mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
- Poprawa odporności – regularne jedzenie owoców to naturalny sposób na wzmocnienie odporności organizmu.
- Zdrowa przekąska – owoce mogą stanowić pyszną i zdrową alternatywę dla słodyczy.
- Usprawnienie procesu trawienia – owoce mają wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu skutecznie poprawiają trawienie i perystaltykę jelit.
- Pozytywny wpływ na pracę mózgu – niektóre owoce (przede wszystkim owoce jagodowe), ze względu na zawartość antyoksydantów, skutecznie poprawiają pamięć i koncentrację.
- Korzystne działanie na wzrok – owoce bogate w antocyjany (m.in. borówki, aronia, czarna porzeczka) pomagają nam utrzymać prawidłowe widzenie.
- Poprawa stanu skóry – jedzenie owoców ma pozytywny wpływ na naszą skórę. Brzoskwinie i morele rewitalizują cerę, a borówka amerykańska i grejpfruty mają działanie antyoksydacyjne. Z kolei truskawki pomagają utrzymać prawidłowe nawilżenie skóry.
- Dostarczenie energii – owoce świetnie radzą sobie ze zwalczaniem zmęczenia.
- Zmniejszenie ryzyka nowotworów, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w owocach?
Owoce nie tylko mają pyszny, słodki smak, ale także stanowią prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Znajdziemy w nich między innymi:
- Witaminę A – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego; wpływa pozytywnie na proces widzenia.
- Witaminę C – chroni komórki organizmu przed stresem antyoksydacyjnym.
- Witaminę E – podobnie jak witamina C, jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga zwalczać wolne rodniki.
- Witaminę K – jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi; pozwala utrzymać zdrowe kości.
- Witaminy z grupy B – dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- Składniki mineralne (magnez, wapń, żelazo, potas, mangan, fosfor, miedź) – przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wielu układów naszego organizmu.
- Błonnik pokarmowy – przyspiesza procesy trawienia i wywołuje uczucie sytości.
- Flawonoidy - czyli substancje o właściwościach przeciwutleniających, które usuwają wolne rodniki powstające w organizmie m.in. podczas stresu czy palenia papierosów.
Właściwości zdrowotne owoców
Spożywanie niektórych owoców może być pomocne w leczeniu lub profilaktyce różnych chorób. Jakie są właściwości zdrowotne poszczególnych owoców? Poniżej przedstawimy kilka ciekawych informacji na ten temat.
- Awokado – to owoc, który wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Pomaga obniżyć ciśnienie, reguluje poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, wspomaga pracę mózgu i poprawia stan skóry.
- Grejpfrut – pomaga obniżyć poziom cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy, chroni przed nowotworami i jest pomocny przy kłopotach z dziąsłami.
- Banan – dzięki wysokiej zawartości potasu jest świetnym wyborem dla osób z nadciśnieniem.
- Truskawki – zawierają antyoksydanty chroniące organizm przed wolnymi rodnikami. Oprócz tego regulują poziom cukru we krwi i wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
- Owoce liczi – obniżają poziom cholesterolu, pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi i chronią przed nowotworami.
- Śliwki – wpływają korzystnie na układ pokarmowy, poprawiają trawienie i chronią przed wolnymi rodnikami. Warto zdecydować się na jedzenie nie tylko świeżych, ale także suszonych śliwek, które skutecznie usprawniają przemianę materii.
- Żurawina - skutecznie zapobiega infekcjom układu moczowego i ogranicza powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych w drogach moczowych. Ponadto wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych i ma działanie przeciwnowotworowe.
W jakiej formie warto spożywać owoce?
Świeże owoce można jeść samodzielnie, jednak czasami warto nieco poeksperymentować i przygotować z nich pyszny koktajl. Do jego przyrządzenia mogą się nam przydać m.in. banany, pomarańcze, borówki, jabłka czy maliny. Świetnym pomysłem może być też zrobienie smacznej sałatki owocowej. Zamiast porcji owoców możemy także wypić szklankę świeżego soku z wyciskarki.
Czy jedzenie owoców ma jakieś wady?
Owoce zawierają wiele cennych składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak tak jak w przypadku innych produktów, w spożywaniu owoców należy zachować zdrowy rozsądek. Zbyt duża ilość owoców w diecie może prowadzić do wahań poziomu glukozy we krwi, co z kolei nierzadko ma negatywny wpływ na zachowanie szczupłej sylwetki.
Gdzie kupić wysokiej jakości owoce?
Zastanawiasz się, gdzie kupić świeże owoce? Dobrym pomysłem są m.in. lokalne bazary, targowiska i hurtownie owoców. Najwyższej jakości owoce jadalne znajdziesz również w sklepach online. Zamawianie żywności przez internet to bardzo komfortowa opcja, która pozwala na wygodne zrobienie zakupów bez wychodzenia z domu.