x 

Twój koszyk jest pusty

Fakty i mity dietetyczne

Fakty i mity dietetyczne - będzie to cykliczny przegląd mitów, które krążą w Internecie i w świecie rzeczywistym. Dzisiaj startujemy z pierwszą piątką. W komentarzach wypisujcie mity, które sami usłyszeliście i chcielibyście, aby znalazły się w kolejnym zestawieniu.

 

Fakty i mity dietetyczne:

MIT: 1. Jaja podnoszą poziom cholesterolu.

Jaja są jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu w żywności, jednak ich spożywanie nie podnosi poziomu LDL - Lipoproteiny niskiej gęstości (ang. Low Density Lipoprotein) bardziej znanej jako „zły cholesterol”, ani całkowitego cholesterolu we krwi. Udowodniły to liczne badania (czyt. poniżej), w których dodatkowo podkreślano zwiększenie ilości HDL - Lipoproteiny wysokiej gęstości (ang. High Density Lipoprotein), czyli zdrowego cholesterolu. Oczywiście w badaniach wykorzystywano jaja gotowane, a nie smażone np. z boczkiem. Jedzenie smażonych potraw zwiększa możliwość uszkodzenia cholesterolu w organizmie z powodu powstawania wolnych rodników w smażonym pokarmie. „Uszkodzony” poprzez ROS - Reaktywne formy tlenu (ang. reactive oxygen species) - cholesterol inicjuje zmiany miażdżycowe. Dlatego należy unikać smażenia na rzecz gotowania, duszenia i pieczenia.

  1. Jajka podnoszą tylko dobry cholesterol
  2. Zawartość cholesterolu jaj nie wpływa negatywnie na stężenie lipidów w osoczu w populacji młodych, zdrowych dorosłych.
  3. Wyniki badań wskazują, że jaja mogą służyć jako żywność funkcjonalna promująca korzystne zmiany w składzie HDL.

Fakty i mity dietetyczne:

MIT: 2. Mleko krowie jest dobre tylko dla krów.

Mleko krowie jest nie tylko dobre dla małych krów, ale także dla nas. Na całym świecie ludzie korzystają z wielu niezbędnych składników odżywczych zawartych w mleku. Jest ono jednym z najbogatszych naturalnych źródeł wapnia w żywności, który potrzebny jest do budowy silnych, zdrowych kości oraz sygnalizacji międzykomórkowej. Ciekawostką jest, iż w Kanadzie mleko jest fortyfikowane witaminą D, co jeszcze bardziej zwiększa właściwości zdrowotne mleka. Dodatkowo mleko może chronić przed wysokim ciśnieniem krwi i rakiem okrężnicy. Nietrawienie mleka spowodowane nietolerancją laktozy dotyka 20 – 37% dorosłych w Polsce. Aktywność laktazy (enzymu odpowiedzialnego za trawienie cukru mlecznego) jest największa u noworodków i niemowląt, dla których mleko stanowi główne źródło pożywienia. Po okresie niemowlęcym aktywność tego enzymu spada nawet do 10%. Zmniejszona aktywność laktazy lub jej zanik są przyczyną nietolerancji laktozy z powodu niezdolności do jej trawienia. Wynika ono z uwarunkowań wrodzonych bądź częściej – rozwija się w wyniku dziedziczenia genetycznego lub z powodu chorób, albo jako skutek uboczny stosowania leków. To właśnie problemy żołądkowe po wypiciu mleka są przyczyną powstania tego mitu.

Fakty i mity dietetyczne:

MIT: 3. Słodziki są niezdrowe i powodują nowotwory.

Obniżenie kaloryczności, zachowanie słodkiego smaku, w niektórych przypadkach brak wpływu na stężenie glukozy we krwi, nie stwarzanie warunków do rozwoju próchnicy zębów to najważniejsze zalety substancji intensywnie słodzących, które dzięki swoim właściwościom mogą być pomocne w zapobieganiu i leczeniu otyłości, mogą być stosowane zarówno przez diabetyków jak i osoby, które bez rezygnacji ze smaku słodkiego chciałyby ograniczyć spożycie energii.

W lutym i marcu 2011r. EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz ANSES (Francuska Agencja Narodowa ds. Bezpieczeństwa Żywności) zgodnie stwierdziły, że niskokaloryczne słodziki mogą być bezpiecznie przyjmowane nawet przez kobiety w ciąży, jedynym wyjątkiem może być sacharyna, która przenika przez łożysko, a jej działania na płód jeszcze nie zbadano. Ponadto warto podkreślić, że każda substancja spożywcza, zanim pojawi się na rynku, musi przejść fazę licznych badań – dopuszczenie do obrotu niskokalorycznych substancji słodzących w Unii Europejskiej opiera się na dogłębnej analizie badań przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA) i jego Zespół ds. dodatków do Żywności i składników pokarmowych (Zespoł ANS).

W procedurze dopuszczenia do stosowania substancji intensywnie słodzących w żywności przewidziane są szczegółowe badania, których zadaniem jest określenie wpływu tych substancji na zdrowie człowieka. Dla substancji dodatkowych, w tym słodzących wyznaczana jest dawka akceptowanego dziennego pobrania (ADI – Acceptabe Daily Intake). ADI jest to oszacowana ilość, zazwyczaj miligramy na kilogram masy ciała (mg/kg), którą człowiek może bezpiecznie spożyć, przeciętnie każdego dnia w ciągu życia bez ryzyka dla zdrowia. ADI jest poziomem zachowawczym, który zazwyczaj odzwierciedla ilość 100 razy niższą niż maksymalny poziom, przy którym nie zaobserwowano występowania jakichkolwiek efektów w badaniach u zwierząt. Stosowany poziom substancji jest przygotowany tak aby gwarantować, że spożycie tej substancji będzie poniżej wyznaczonego ADI.

Na koniec celem przypomnienia warto tutaj przytoczyć oświadczenie: Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne podkreśla, że spożywanie produktów spożywczych, których kaloryczność została obniżona dzięki zastosowaniu niskokalorycznych substancji słodzących, nie może być jedynym elementem zmian stylu życia.

  1. Bezpieczeństwo w stosowaniu słodzików
  2. Bezpieczeństwo w stosowaniu słodzików 2
  3. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących
  4. Substancje intensywnie słodzące – korzyści i zagrożenia

Fakty i mity dietetyczne:

MIT:4. DIETA NIE MOŻE BYĆ SMACZNA

Wiele osób przed rozpoczęciem diety boi się, że będzie ona drogą przez mękę. Bycie na diecie nie oznacza jedzenia 3 liści sałaty i głodowania przez cały dzień. Zbyt duże ograniczenie kalorii spowoduje skutki odwrotne do oczekiwanych, czyli spowolnienie metabolizmu i gwarantowany efekt jo-jo po zakończeniu diety. Aby tego uniknąć, należy umiejętnie dostosować kaloryczność, opierając się na takich zmiennych jak płeć, wiek, waga i aktywność fizyczna. Prawidłowe ograniczenie kaloryczności i różnorodność stosowanych posiłków sprawi, że na naszej diecie będziemy czuć się świetnie. A dobre samopoczucie i brak stresu tylko ułatwią osiągniecie wymarzonej sylwetki. Warto też śledzić dietetyczne blogi kulinarne, gdyż można tam znaleźć wiele inspiracji, które warto przenieść na własne stoły.

Fakty i mity dietetyczne:

MIT: 5. Produkty „fit” są zdrowsze od zwykłych i pozwolą nam schudnąć.

W większości przypadków fraza „niska zawartość tłuszczu” jest synonimem "dużej ilości węglowodanów i sodu”. W wielu produktach „fit” ogranicza się zawartość tłuszczu, ale w zamian dodaje się dużą ilość węglowodanów, najczęściej maltodekstryn. Nieświadomy konsument jest zadowolony, że wybrał zdrowszy produkt, ale niestety nie pomoże mu on schudnąć. W wielu renomowanych czasopismach naukowych znaleźć można wyniki badań, w których udowodniono, iż największy spadek wagi uzyskiwano dzięki stosowaniu diety z ograniczoną zawartością węglowodanów (low-carb), a nie diety, w których ograniczano tłuszcze (low-fat).

  1. Porównanie rezultatów diety low-carb, low-fat i śródziemnomorskiej
  2. Porównanie rezultatów diety low-carb i diety low-fat
  3. Porównanie rezultatów diety low-carb i diety low-fat 2
  4. Porównanie rezultatów diety low-carb i diety low-fat 3

Zapraszam do komentowania :D.

Oceń ten wpis:
 

Komentarze

Umieść swój komentarz jako pierwszy!
Gość
sobota, 20, styczeń 2018