Fortyfikowanie kwasem foliowym żywności

B2ap3 Thumbnail Greens

 Spożycie artykułów spożywczych wzbogaconych w kwas foliowy(czytaj więcej) (odpowiedzialny za wiele funkcji biologicznych), wiązało się z obniżoną liczbą przypadków wrodzonych wad serca, wynika z najnowszych badań opublikowanych w American Heart Association Jurnal Circulation.

"W naszym badaniu sprawdzaliśmy wpływ żywności fortyfikanej (dodatkowo wzbogacanej) kwasem foliowym na różne rodzaje  wrodzonych wad serca ", powiedział K.S. Joseph M. D., Ph.D., główny autor badania profesor w Klinice Położnictwa i Ginekologii na University of British Columbia w Vancouver, Kanada.

Badano następujące zmienne, takie jak wiek matki, porody mnogie (bliźniaki, trojaczki), powikłania ciąży, diagnostykę prenatalną i urodzenia. Naukowcy przeanalizowali dane z prawie 6 milionów kanadyjskich urodzeń od 1990 do 2011 roku i okazało się, że fortyfikacja żywności kwasem foliowym wiązała się z 11 procentowym zmniejszeniem wad wrodzonych  serca.

W Kanadzie wprowadzono nakaz dodawania kwasu foliowego do wszystkich rodzajów mąki, makaronów i kaszy kukurydzianej, (mających przede wszystkim na celu zapobieganie wadom cewy nerwowej) w roku 1998.

„Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla szybkiego podziału i wzrostu komórek. Przykładowo gdy płód gwałtownie rośnie. niedobór kwasu foliowego może spowodować wiele różnych powikłań - najważniejsze z nich to wady cewy nerwowej (np. rozszczep kręgosłupa, nieprawidłowości rozwojowe kręgosłupa i rdzenia kręgowego) u niemowląt a także niedokrwistości.

Profesor Joseph apeluje również aby kobiety, które planują macierzyństwo rozpoczęły przyjmowanie suplementów kwasu foliowego przed zajściem w ciążę, gdyż mimo fortyfikacji podaż kwasu foliowego z dieta może być niewystarczająca.

Szacuje się, że istnieje około 650 tysięcy do 1,3 miliona dzieci i dorosłych żyjących z wrodzonymi wadami serca w Stanach Zjednoczonych. Ubytek przegrody międzykomorowej jest najczęstszym rodzajem wady u dzieci i stanowi prawie 620 tysięcy przypadków. Kwas foliowy może być istotnym czynnikiem obniżającym te niekorzystne statystyki. 

Bibliografia:

  1. Shiliang Liu, K.S. Joseph, Wei Luo, Juan Andrés León, Sarka Lisonkova, Michiel Van den Hof, Jane Evans, Ken Lim, Julian Little, Reg Sauve, Michael S. Kramer. Effect of Folic Acid Food Fortification in Canada on Congenital Heart Disease SubtypesClinical PerspectiveCirculation, 2016; 134 (9): 647 DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.116.022126

Źródło