Lubisz na ostro? Kapsaicyna piperyna i imbir

 

Kapsicyna, piperyna i imbir

Papryka , pieprz i imbir to ostre przyprawy, które są cennym składnikiem wykorzystywanym we wszystkich kuchniach świata. Związki w nich obecne, nadają charakterystyczny smak, aromat i kolor wielu potrawom. Poprzez oddziaływanie na zmysły smaku i zapachu, poprawiają także nasz apetyt. Wiele wyników badań potwierdza ich szerokie dzia­łanie prozdrowotne (1). Ostre Przyprawy, którymi się szisiaj zajmiemy się to Papryką, w której znajduje się kapsaicyna, pieprzem zawierającym piperynę oraz imbirem.

Kapsaicyna


Kapsaicyna jest organicznym związkiem chemicznym z grupy alkaloidów będąca składnikiem pieprzu i ostrej papryki rodzaju Capsi­cum (nadaje im ostry smak) (2) (3). Po raz pierwszy kapsaicyna została wyizolowana z owocu papryki czerwonej w 1846 roku, a w 1930 roku dokonano jej sztucznej syntezy na drodze chemicznej (2)

Najważniejsze właściwości kapsaicyny możliwe do zastosowania w medycynie to właściwości drażniące i przeciwbólowe, wpływ na termoregulację oraz przyspieszenie metabolizmu tkanki tłuszczowej, działanie antyoksydacyjne, obniżające ciśnienie czy przeciwdrobnoustrojowe (4). Wykazano również, że użycie kapsaicyny stanowi jedną z alternatywnych opcji leczniczych u pacjentów z czyn­nościowym schorzeniami pęcherza moczowego (2).

Pieprz - piperyna


Pieprz, co potwierdzają również badania jest najpopularniejszą na świecie i w Polsce przyprawą. Do celów kulinarnych używa się głównie pieprzu czarnego, lecz również dużą popularnością cieszą się jego rodzaje: pieprz biały, zielony, czerwony oraz mieszanki je zawierające. Pieprz biały i czarny otrzymywane z tej samej rośliny - Piper nigrum L.. Pieprz czarny otrzymuje się z owoców jeszcze niedojrzałych, podczas gdy biały z owoców już dojrzałych Głównym alkaloidem obecnym w pieprzu, odpowiedzialnym za jego ostry, piekący smak jest piperyna, kształtuje ona około 98% ogólnego wrażenia ostrości w pieprzu (5).

Działanie piperyny

  • · wzmaga wydzielanie soków trawiennych, zwiększa uwalnianie enzymów proteolitycznych, czyli tych, które są odpowiedzialne za rozkładanie białek
  • · nasila procesy lipolizy (przyspiesza spalanie tłuszczu)
  • · podnosi temperaturę ciała tym samym wzmaga metabolizm, ale równocześnie podnosi anabolizm białek (przyswajanie białek, budowę tkanki łącznej właściwej i mięśniowej)
  • · wywiera wpływ na większą biodostępność składników odżywczych tj. selenu, p-karotenu, witamin z grupy B, kurkuminy
  • · działa lekko moczopędnie
  • · uchodzi za jeden z afrodyzjaków.
  • · poprawia krążenie krwi tym samym znacznie polepsza ukrwienie tkanek
  • · działa antydepresyjnie w stanach przewlekłego stresu
  • · obniża ciśnienie krwi
  • · działa antydepresyjnie i polepsza proces myślenia
  • · ma właściwości przeciwutleniające
  • · ostatnie badania wykazują, ze alkaloid ten wykazuje działanie cytotoksyczne na komórki nowotworowe, w tym czerniaka - przyczynia się on do zmniejszania ich wzrostu
  • · w medycynie ludowej, chińskiej i indyjskiej stosowana w leczeniu zaparć, biegunek, bólu ucha, gangreny, chorób serca, przepukliny, bezsenności, niestrawności, bólu stawów, oparzeń słonecznych, próchnicy zębów, anginy

Imbir


Imbir jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych. Roślina ta obecnie nie występuje w stanie dzikim. Uprawiana jest w wielu krajach i regionach o klimacie tropikalnym Imbir jest z pewnością rośliną o dużym potencjale leczniczym. Właściwości te znane były już w starożytności (6)

Zapisy w literaturze sugerują, że imbir był również wysoko cenionym towarem handlowym. W XIII i XIV wieku, jeden funt imbiru (1 funt = 0,45 kg), warty był tyle samo, co jedna owca (1)!

Dziś skutecznie potwierdza się duże możliwości stosowania imbiru w medycynie. Coraz więcej jest prac opisujących imbir jako roślinę o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwmiażdżycowym, przeciwwymiotnym:

  • · Działanie przeciwbólowe imbiru znane jest od wieków. Na początku 1980 roku stwierdzono, że imbir ma także działanie przeciwzapalne, o czym świadczy jego hamujący wpływ na syntezę prostaglandyn
  • · Aktywność przeciwzapalna potwierdzona w badaniach jest podobna do aktywności witaminy C
  • · Szereg badań potwierdziło przeciwwymiotne działanie imbiru. Badania dotyczyły nudności wywołanych chorobą lokomocyjną, ciążą, chemioterapią przeciwnowotworową
  • · Badania potwierdziły możliwość wykorzystania ekstraktu z kłącza imbiru w leczeniu stanów zapalnych kości i stawów
  • · Bardzo ważne jest również działanie przeciwzakrzepowe imbiru, poprzez zmniejszenie produkcji tromboksanu. (6)
  • · W badania potwierdzono również działanie obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów, kliknij aby obniżyc u siebie cholesterol
  • · Dane literaturowe wskazują na właściwości przeciwbakteryjne imbiru. (1)

Podsumowanie:

Tak jak widać ostre przyprawy są bardzo zdrowe. Należy jednak uważać ze spożywaniem ich w przypadku chorób układu pokarmowego takich jak np wrzody. A jakie ostre przyprawy Wy lubicie najbardziej?

Bibliografia

Bartosz Kulczyński Anna Gramza-Michałowska.Znaczenie żywieniowe imbiru. Bromat. Chem. Toksykol. 2016, 1, strony 57 - 63.
Kajetan Juszczak Piotr J. THOR1 Vol. LI, 1-4, 2011: 91-98.Zastosowanie kapsaicyny i lidokainy w zaburzeniach czynnościowych pęcherza moczowego. [red.] 91-98. FOLIA MEDICA CRACOVIENSIA. 2011, 1-4.
OLSZEWSKA JUSTYNA.Kapsaicyna - lek czy trucizna? Kosmos. 2010, Tom 59, 1-2 (286-287), strony 133-139.
B Tomasz Pieńko.Kapsaicyna - właściwości, zastosowania i perspektywy. Wydz. Farm. WUM,. 2013, 2, strony 11-17.
Joanna Newerli - Guz - Zawartość piperyny w różnych rodzajach pieprzu dostępnych na rynku trójmiasta. Bromat. Chem.toksykol. - XLIV. 2011, 3, strony 890 - 893.
Anna Grys Zdzisław Łowicki1, Anna Parus.Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe). Postępy Fitoterapii. 2010, 1, strony 42-45.

 

 

Reklama Min

 Jeżeli wpis Ci się spodobał udostępnij go proszę lub skomentuj :)