x 

Twój koszyk jest pusty

Lubisz na ostro?

Lubisz na ostro?

       Przyprawy są ważnym składnikiem naszej diety i znajdują się w każdej kuchni. . Substancje w nich zawarte, nadają im niepowtarzalny smak, aromat i kolor. Poprzez działanie na nasze zmysły mogą poprawiać apetyt. Wiele wyników badań potwierdza ich szerokie działanie prozdrowotne, które wykorzystywali już nasi przodkowie (1).

Dzisiaj zajmiemy się 3 bardzo znanymi ostrymi przyprawami. Papryką w której znajduje się kapsaicyna, pieprzem zawierającym piperynę oraz imbirem.

Kapsaicyna

Kapsaicyna jest organicznym związkiem chemicznym z grupy alkaloidów. Występuje w pieprzu i ostrej papryce rodzaju Capsi­cum (nadaje im ostry smak) (2). Jej własności uśmierzające ból były znane i wykorzystywane już przez Inków w XII wieku. Indianie wykorzystywali wysuszone wcześniej pa­pryki chili do chwilowego oślepiania wro­gów oraz żuli je, aby zmniejszyć ból zębów (3).  Po raz pierwszy kapsaicyna została wyizolowana z owocu papryki czerwonej w 1846 roku, a w 1930 roku dokonano jej sztucznej syntezy na drodze chemicznej (2)

Działanie kapsaicyny:

  • drażniące
  • przeciwbólowe
  • termoregulacjne
  • przyspieszenie metabolizmu tkanki tłuszczowej
  • antyoksydacyjnie (przeciwrodnikowo),
  • obniżające ciśnienie
  • przeciwdrobnoustrojowe (4).
  • pomaga u pacjentów z  czyn­nościowym schorzeniami pęcherza moczowego (2).

Pieprz - piperyna

Pieprz, według badań jest najpopularniejszą zarówno w Polsce jak i  na świecie przyprawą. Nie sposób znaleźć kuchnie, w której nie ma pieprzu.  Do celów kulinarnych używa się przede wszystkim pieprzu czarnego, a coraz większą popularnością cieszą się  inne jego rodzaje: pieprz biały, zielony, czerwony oraz mieszanki. Ciekawostką jest fakt, iż. pieprz biały i czarny otrzymywane z tej samej rośliny - Piper nigrum L.. Pieprz czarny uzyskuje  się z owoców, które są jeszcze niedojrzałe, podczas gdy biały z owoców już dojrzałych Głównym alkaloidem obecnym w pieprzu, odpowiedzialnym za jego ostry, piekący smak jest piperyna, kształtuje ona około 98% ogólnego wrażenia ostrości w pieprzu (5).

 

Działanie piperyny

  • przeciwbólowe
  • antydepresyjne
  • przeciwutleniająco
  • cytotoksycznie na komórki nowotworowe
  • wzmaga trawienie
  • nasila procesy lipolizy (przyspiesza spalanie tłuszczu)
  • przyspiesza metabolizm,
  • zwiększa anabolizm białek (przyswajanie białek, budowę tkanki łącznej właściwej i mięśniowej) 
  • zwiększaa biodostępność składników odżywczych tj. selenu, p-karotenu, witamin z grupy B, kurkuminy
  •   poprawia krążenie krwi 
  • obniża ciśnienie krwi

 

Imbir

Imbir jest jedną z najstarszych i najbardziej znanych roślin przyprawowych i leczniczych.. Uprawia się ją na terenach o klimacie tropikalnym. Imbir ma bardzo wiele właściwości leczniczych. Wykorzystywane były już w czasach starożytnych (6)

Interesujący jest fakt, iż dawniej był bardzo cenionym towarem handlowym. W XIII i XIV wieku za jeden funt imbiru (1 funt = 0,45 kg), można było kupić jedna owcę (1)!

Dziś skutecznie potwierdza się duże możliwości stosowania imbiru w medycynie. 

Działanie imbiru:

  • przeciwbólowe  
  • przeciwzapalne (ktywność przeciwzapalna potwierdzona w badaniach jest podobna  do aktywności witaminy C)
  • przeciwwymiotne 
  • zmniejszanie stanów zapalnych kości i stawów
  • przeciwzakrzepowe 
  • obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów
  • przeciwbakteryjne (1)

 

Bibliografia:

1. Bartosz Kulczyński Anna Gramza-Michałowska. ZNACZENIE ŻYWIENIOWE IMBIRU. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. 2016, 1, strony 57 - 63.

2. KAJETAN JUSZCZAK PIOTR J. THOR1 Vol. LI, 1-4, 2011: 91-98. ZASTOSOWANIE KAPSAICYNY I LIDOKAINYW ZABURZENIACH CZYNNOŚCIOWYCHPĘCHERZA MOCZOWEGO. [red.] 91-98. FOLIA MEDICA CRACOVIENSIA. 2011, 1-4.

3. OLSZEWSKA JUSTYNA. KAPSAICYNA - LEK CZY TRUCIZNA? Kosmos. 2010, Tom 59, 1-2 (286-287), strony 133-139.

4. B Tomasz Pieńko. KAPSAICYNA - WŁAŚCIWOŚCI, ZASTOSOWANIAI PERSPEKTYWY. iul. Wydz. Farm. WUM,. 2013, 2, strony 11-17.

5. 893 Joanna Newerli - Guz 890 -. ZAWARTOŚĆ PIPERYNY W RÓŻNYCH RODZAJACH PIEPRZUDOSTĘPNYCH NA RYNKU TRÓJMIASTA. BROMAT. CHEM.TOKSYKOL. - XLIV. 2011, 3, strony 890 - 893.

6. Anna Grys Zdzisław Łowicki1, Anna Parus. Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe). Postępy Fitoterapii. 2010, 1, strony 42-45.

 

 

 

 

Oceń ten wpis:
 

Komentarze

Umieść swój komentarz jako pierwszy!
Gość
środa, 28, czerwiec 2017

Polecane diety i treningi