Lubisz na ostro? Kapsaicyna piperyna i imbir

Kapsaicyna Piperyna Imbir

Kapsicyna, piperyna i imbir

 Papryka , pieprz i imbir to jako przyprawy są cennym składnikiem wykorzystywanym we wszystkich kuchniach świata. Związki w nich obecne, nadają charakterystyczny smak, aromat i kolor wielu potrawom. Poprzez oddziaływanie na zmysły smaku i zapachu, poprawiają także nasz apetyt. Wiele wyników badań potwierdza ich szerokie dzia­łanie prozdrowotne (1).

Dzisiaj zajmiemy się 3 bardzo znanymi ostrymi przyprawami. Papryką, w której znajduje się kapsaicyna, pieprzem zawierającym piperynę oraz imbirem.

Kapsaicyna

B2ap3 Thumbnail Chilis 1

Kapsaicyna jest organicznym związkiem chemicznym z grupy alkaloidów będąca składnikiem pieprzu i ostrej papryki rodzaju Capsi­cum (nadaje im ostry smak) (2). Jej właściwości przeciwbólowe były znane i wykorzystywane już przez Inków w XII wieku. Rdzenni amerykanie stosowali suszone pa­pryki chili do krótkotrwałego oślepiania wro­gów oraz żuli je, aby uśmierzyć bóle zębów (3).  Po raz pierwszy kapsaicyna została wyizolowana z owocu papryki czerwonej w 1846 roku, a w 1930 roku dokonano jej sztucznej syntezy na drodze chemicznej (2)

             Najważniejsze właściwości kapsaicyny możliwe do zastosowania  w medycynie to właściwości drażniące i przeciwbólowe,  wpływ na termoregulację oraz przyspieszenie metabolizmu tkanki tłuszczowej, działanie antyoksydacyjne, obniżające ciśnienie czy przeciwdrobnoustrojowe (4). Wykazano również, że użycie kapsaicyny  stanowi jedną z alternatywnych opcji leczniczych u pacjentów z czyn­nościowym schorzeniami pęcherza moczowego (2).

Pieprz - piperyna

B2ap3 Thumbnail Pepper 93174 960 720

Pieprz, co potwierdzają również badania jest najpopularniejszą na świecie i w Polsce przyprawą. Do celów kulinarnych używa się głównie pieprzu czarnego, lecz również dużą popularnością cieszą się jego rodzaje: pieprz biały, zielony, czerwony oraz mieszanki je zawierające. Pieprz biały i czarny otrzymywane z tej samej rośliny - Piper nigrum L.. Pieprz czarny otrzymuje się z owoców jeszcze niedojrzałych, podczas gdy biały z owoców już dojrzałych Głównym alkaloidem obecnym w pieprzu, odpowiedzialnym za jego ostry, piekący smak jest piperyna, kształtuje ona około 98% ogólnego wrażenia ostrości w pieprzu (5).

Działanie piperyny

·         wzmaga wydzielanie soków trawiennych, zwiększa uwalnianie enzymów proteolitycznych, czyli tych, które są odpowiedzialne za rozkładanie białek

·         nasila procesy lipolizy (przyspiesza spalanie tłuszczu)

·       podnosi temperaturę ciała tym samym wzmaga metabolizm, ale równocześnie podnosi anabolizm białek (przyswajanie białek, budowę tkanki łącznej właściwej i mięśniowej)

·         wywiera wpływ na większą biodostępność składników odżywczych tj. selenu, p-karotenu, witamin z grupy B, kurkuminy

·         działa lekko moczopędnie

·         uchodzi za jeden z afrodyzjaków.

·         poprawia krążenie krwi tym samym znacznie polepsza ukrwienie tkanek

·         działa antydepresyjnie w stanach przewlekłego stresu

·         obniża ciśnienie krwi

·         działa antydepresyjnie i polepsza proces myślenia

·         ma właściwości przeciwutleniające

·         ostatnie badania wykazują, ze alkaloid ten wykazuje działanie cytotoksyczne na komórki nowotworowe, w tym czerniaka - przyczynia się on do zmniejszania ich wzrostu

·         w medycynie ludowej, chińskiej i indyjskiej stosowana w leczeniu zaparć, biegunek, bólu ucha, gangreny, chorób serca, przepukliny, bezsenności, niestrawności, bólu stawów, oparzeń słonecznych, próchnicy zębów, anginy

Imbir

B2ap3 Thumbnail Ginger 1960613 960 720

Imbir jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych. Roślina ta obecnie nie występuje w stanie dzikim. Uprawiana jest w wielu krajach i regionach o klimacie tropikalnym Imbir jest z pewnością rośliną o dużym potencjale leczniczym. Właściwości te znane były już w starożytności (6)

Zapisy w literaturze sugerują, że imbir był również wysoko cenionym towarem handlowym. W XIII i XIV wieku, jeden funt imbiru (1 funt = 0,45 kg), warty był tyle samo, co jedna owca (1)!

Dziś skutecznie potwierdza się duże możliwości stosowania imbiru w medycynie. Coraz więcej jest prac opisujących imbir jako roślinę o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwmiażdżycowym, przeciwwymiotnym:

·         Działanie przeciwbólowe imbiru znane jest od wieków. Na początku 1980 roku stwierdzono, że imbir ma także działanie przeciwzapalne, o czym świadczy jego hamujący wpływ na syntezę prostaglandyn

·         Aktywność przeciwzapalna potwierdzona w badaniach jest podobna  do aktywności witaminy C

·         Szereg badań potwierdziło przeciwwymiotne działanie imbiru. Badania dotyczyły nudności wywołanych chorobą lokomocyjną, ciążą, chemioterapią przeciwnowotworową

·         Badania  potwierdziły możliwość wykorzystania ekstraktu z kłącza imbiru w leczeniu stanów zapalnych kości i stawów

·         Bardzo ważne jest również działanie przeciwzakrzepowe imbiru, poprzez zmniejszenie produkcji tromboksanu. (6)

·         W badania potwierdzono również działanie obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów

·         Dane literaturowe wskazują na właściwości przeciwbakteryjne imbiru. (1)

Bibliografia

  1. Bartosz Kulczyński Anna Gramza-Michałowska.Znaczenie żywieniowe imbiru. Bromat. Chem. Toksykol. 2016, 1, strony 57 - 63.
  2. Kajetan Juszczak Piotr J. THOR1 Vol. LI, 1-4, 2011: 91-98.Zastosowanie kapsaicyny i lidokainy w zaburzeniach czynnościowych pęcherza moczowego. [red.] 91-98. FOLIA MEDICA CRACOVIENSIA. 2011, 1-4.
  3. OLSZEWSKA JUSTYNA.Kapsaicyna - lek czy trucizna? Kosmos. 2010, Tom 59, 1-2 (286-287), strony 133-139.
  4. B Tomasz Pieńko.Kapsaicyna - właściwości, zastosowania i perspektywy.  Wydz. Farm. WUM,. 2013, 2, strony 11-17.
  5. Joanna Newerli - Guz - Zawartość piperyny w różnych rodzajach pieprzu dostępnych na rynku trójmiasta. Bromat. Chem.toksykol. - XLIV. 2011, 3, strony 890 - 893.
  6. Anna Grys Zdzisław Łowicki1, Anna Parus.Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe). Postępy Fitoterapii. 2010, 1, strony 42-45.

 

Oceń ten wpis:

Podobne wpisy

 

Już wychodzisz ?

Masz jakieś pytania ? - zapraszam do formularza kontaktowego - kliknij lub z chęcią odpowiem na wszelkie pytania pod nr telefonu 609492936

Nie lubisz dzwonić? Umów wizytę w gabinecie lub konsultację online poprzez serwis Znanylekarz.pl klikając obrazek poniżej.

Jakub Piotrowski - ZnanyLekarz.pl

Zapraszam również do lektury mojego bloga dietetycznego

Kontakt

Dietetyk w Szczecinie Jakub Piotrowski

Adres: Jarowita 9a/1, 70-501 Szczecin
Telefon: 609 492 936

kontakt@dietetykwszczecinie.pl