Owoce sezonowe i ich właściwości

B2ap3 Thumbnail 1 1248161543llOC

Latem warto korzystać z smacznych skarbów natury jakimi są owoce sezonowe. Są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Zawierają witaminy oraz minerały, a także antocyjany - naturalne barwniki roślinne, które wykazują właściwości ochronne względem całego organizmu, a zwłaszcza układu krążenia oraz samego mięśnia sercowego.

Ze względu na działanie antyzapalne antocyjany mają bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Jednym z najbardziej znanych owoców o działaniu nie tylko antyrodnikowym ale również antwrzodowo jest czarna jagoda zwana również popularną borówką . Używa się ją również przy problemach z perystaltyka jelit czy też zapaleniu błony śluzowej żołądka oraz w chorobach układu moczowego. 

Truskawki skutecznie oniżają stężenie cholesterolu we krwi, a wysoka zawartość witaminy C (która należy do jednych z najsilniejsych natrualnych antyoksydantyów) jak również antocyjanów skutecznie chroni organizm przed wolnymi rodnikami

Owoce aronii zawierają wiele potrzebnych witamin:

  • E
  • P
  • B3
  • B2
  • B6

A także cennych pierwiastków:

  • kobalt
  • mangan
  • jod
  • bor
  • miedz
  • molibden

Warto spożywać aronie w przypadku podwyższonego ciśnienia, problemow z tarczycą, miażdżycą, siatkówką oka czy układem moczowym.

Maliny zwarto stosować przy gorączce aby zmniejszyć temperaturę ciała, zmniejsza kaszel, zwiększa potliwość organizmu. Jak widać  będzie idealnie sprawdzać się chorobach przeziębieniowych czy grypie

Jeżyny pomagają w anemii, ze względu na wysokie stężenie witaminy C oraz mikroelementów