Pomysły na zupy - porady kuchenne
Pomysly na zupy pozwolą włączyć do Twojej diety smaczne posiłki bogate w wartości odżywcze. Zupy są ważnym daniem, który pomaga zachować odporność Twojego organizmu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Przeczytaj nasze porady kuchenne i przykładowe przepisy.
Pyszne zupy na odporność
Zupa w kuchni polskiej podawana jest z reguły jako pierwsze danie, przystawka lub dodatek do dania głównego. Łączy w sobie wiele zalet, ponieważ jest bardzo zdrowa, jej składniki odżywcze pozytywnie wpływają na nasz organizm, do tego rozgrzewa i orzeźwia. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a pozwala nasycić się i dostarczyć energii. Zupy mogą mieć postać wywaru lub być kremowej konsystencji.
Zupy powinniśmy spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomagają dbać o naszą odporność. Włączenie tych pysznych, a zarazem prostych dań do naszej diety, wzmacnia nasz układ odpornościowy przed infekcjami i wirusami. Dlatego ważne jest, aby dodawać do zup takie warzywa i przyprawy jak:
- czosnek - naturalny antybiotyk, który doskonale wzmacnia odporność, bogaty w witaminę C, posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
- pomarańczowe i żółte warzywa - źródło karotenoidów, przede wszystkim beta-karotenów, witaminy C oraz potasu. Chronią wzrok i zapobiegają chorobom serca.
- cebula - warzywo bogate w składniki odżywcze takie jak wapń, krzem, siarka, cynk, magnez, fluor, witaminy z grupy B, C, K, E, A, żelazo, potas. Podobnie jak czosnek, działa również przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
- kurkuma oraz imbir - posiadają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwutleniające, a nawet hamują rozrost komórek nowotworowych.
Świetnym pomysłem na zupę jest więc na przykład zupa cebulowa, krem z dyni z imbirem lub tradycyjny rosół. Jednak pamiętaj, że wymienione warzywa i przyprawy możesz dodawać do każdej zupy jaką robisz. Wzbogaci to jej smak oraz przyniesie jeszcze więcej wartości odżywczych. Przepisy na zdrową, smaczną zupę znajdziesz na stronie https://www.netto.pl/przepisy/najlepsze-przepisy-i-pomysly-na-zupy/.
Zupa krem
Pyszna zupa krem to idealne rozwiązanie na szybkie, treściwe danie. Są niezwykle uniwersalne, ponieważ przygotujesz je praktycznie z każdego warzywa. Mogą to być ziemniaki, pomidory, dynia, marchew, cukinia, czy kalafior. Co ważne, zupę krem możesz przygotować zarówno ze świeżych warzyw, jak i mrożonych. Z dodatkiem korzennych przypraw takich jak imbir, czy kurkuma, świetnie rozgrzeje Twój organizm w zimowe dni.
Zupa grochowa z dodatkiem dyni jest przepisem na proste i szybkie danie. Jak już wiesz, dynia posiada wiele wartości odżywczych, nie inaczej jest z grochem. Jest on dobrym źródłem białka, a więc odpowiedni zwłaszcza dla wegetarian i wegan, którzy nie jedzą mięsa. Dostarcza również wiele składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas. Zupa z dyni i grochu jest bardzo pożywna i rozgrzewająca. Jak ją przygotować? Będziesz potrzebować:
- 400 g grochu
- 1 dyni (około 1kg)
- połówkę selera
- 600 g ziemniaków
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- przyprawy takie jak: sól, pieprz czarny, imbir, kurkuma, liście laurowe, ziele angielskie
Przygotowanie kremu jest proste i nie zajmie Ci dużo czasu. Na początku umieść w garnku groch, kilka liści laurowych i parę kulek ziela angielskiego. Wlej około 2 litrów wody, a następnie gotuj całość około 20 minut. W trakcie gotowania masz czas na przygotowanie warzyw. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i podsmaż delikatnie na patelni. Marchewki, pietruszki i seler obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Dodaj je do cebuli, podsmaż chwilę i umieść w garnku, w którym gotuje się groch. Obierz dynię i zetrzyj miąższ na dużych oczkach, a obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do garnka i gotuj do miękkości warzyw. Na koniec dopraw przyprawami do smaku oraz dodaj czosnek. Teraz możesz wyjąć liście laurowe, a następnie całość zmiksować blenderem.
Zupa pomidorowa
Pomidorówka należy do tradycyjnych zup w kuchni polskiej i często gotowana jest w naszych domach. Wiele osób bardzo lubi jej smak i chętnie wybiera jako pierwsze danie w restauracji. Świetnie sprawdzi się również jako pomysł na domowe zupy. Istnieje wiele przepisów i sposobów przyrządzania jej. Chcesz poznać pomysły na zupy pomidorowe?
Tradycyjną zupę pomidorową gotuje się na wywarze mięsnym lub warzywnym. Wiele osób przygotowuje ją na rosole, który robili na przykład poprzedniego dnia. Warto do takiego wywaru dodać świeże warzywa, które wzbogacą jej smak. Nie zapomnijmy również o przyprawach. Pomidorówka świetnie smakuje również z dodatkiem papryki jednak warto w tym celu wykorzystać przecier pomidorowo-paprykowy.
Z pomidorówki można zrobić zupę krem. Jeśli dodamy do niej grzanki na talerzu, będzie ona bardziej treściwa. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie oprócz klasycznych pomidorów, również kilka suszonych. Pomidory suszone dodadzą wyjątkowego smaku do całej zupy. Najlepiej namoczyć je wcześniej, a później, powstały wywar, można wlać do całego garnka zupy.
Zachęcamy również do odwiedzenia strony internetowej netto.pl. Ciekawe porady kuchenne od netto.pl to strona, na której znajdziesz wiele pomocnych artykułów, nie tylko w kwestii przyrządzania zup!