x 

Twój koszyk jest pusty

Tlenek azotu czyli: sok z buraka, szpinak, pestki dyni – naturalne suplementy dla sportowców

 

tlenek azotuSok z buraka, szpinak, pestki dyni

Tlenek azotu

Tlenek azotu (NO) w naszym organizmie może powstawać w procesie redukcji azotynów. Inną drogą powstawania NO jest synteza z argininy. Jak działanie tlenku azotu mogą wykorzystać sportowcy? Tlenek azotu bierze udział w  regulacji tempa przepływu krwi. Przyczynia się więc do rozszerzenia się naczyń krwionośnych i  gwałtownego wzrostu tempa zaopatrywania komórek w substancje odżywcze. Zmniejsza także agregacje płytek krwi co przeciwdziała zakrzepom. Przyspiesza gojenie się ran ( zmniejsza czas trwania kontuzji), ma istotną rolę w regeneracji tkanki mięśniowej, jak również w jej wzroście. NO jest również ważnym neurotransmiterem, czyli bierze udział w przesyłaniu informacji pomiędzy komórkami.

Przyjrzyjmy się 3 roślinom, które oprócz tego, że na drodze przemian są świetnym źródłem Tlenku azotu mają również wiele innych prozdrowotnych cech:

Sok z Buraka

Zdecydowana większość badań dotyczących soku z buraka, wykazała jego pozytywny wpływ na wydolność sportowców. Suplementacja azotanami związana jest z redukcją kosztu tlenowego  ćwiczeń, zwiększeniu tolerancji na wysiłek przy submaksymalnych obciążeniach, oraz zmniejszeniem szkodliwych skutków niedotlenienia podczas maksymalnych obciążeń Warto zauważyć, że większości badań przekraczano dopuszczalne dzienne spożycie azotanów. Jednakże  nie stwierdzono żadnych negatywnych skutków ubocznych. Co ważne, pozytywne efekty suplementacji sokiem z buraka u osób zdrowych, mogą być podwalinami dla badań u osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, oddechowymi, i chorobami metabolicznymi. Potencjał medyczny buraka może być bardzo wysoki.

Ponadto buraki są źródłem betacyjanów (czerwono-fioletowy barwników), związków o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwutleniającym. Sok z buraka jest również dobrym źródłem witaminy C, o której niedawno pisałem.

Szpinak

Szpinak jest wartościowym warzywem w związku na dużą wartość odżywczą. Oprócz wartościowych składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany i składniki mineralne posiada podobnie jak burak wysoką zawartość azotanów. Może być więc docelowo świetnym źródłem NO.

Dodatkowo szpinak zawiera dużą dawkę witaminy C i E oraz luteiny. Luteina jest to barwnik (karotenoid), który w badaniach wykazuje się działaniem przeciwrodnikowym, wspomaga pracę systemu odpornościowego i może działać przeciwnowotworowo. Osoby z wysokim, poziomem luteiny rzadziej zapadały na choroby wieńcowe czy nowotwory.

Pestki Dyni

Nasiona dyni - nazywane częściej pestkami, są bardzo cennym źródłem substancji odżywczych. Rozkład makroskładników jest następujący : 37,8-45,4% tłuszczu przede wszystkim kwasy nienasycone, 25,2-37% białka (wysoka zawartość aminokwasów egzogennych), 11% węglowodanów, 6% włókna pokarmowego czyli błonnika, oraz witaminy antyoksydacyjne takie jak A,C,E oraz bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju dziecka w ciąży kwas foliowy.  Nie można zapomnieć o wysokiej zawartości składników mineralnych, potrzebnych ze względu na ich wysokie straty o osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Ważna jest również obecność fitosteroli obniżających poziom cholesterolu oraz kwasów fenolowych o działaniu antyrodnikowym. Co najważniejsze pestki dyni są świetnym źródłem argininy, która w naszym organizmie jest głównym źródłem NO powstającym przy udziale syntazy tlenku azotu (NOS). 

 

 

 

Oceń ten wpis:
 

Komentarze

Umieść swój komentarz jako pierwszy!
Gość
sobota, 20, styczeń 2018