Niska podaż glutenu = cukrzyca !!??

B2ap3 Small Dieta Niskoglutenowa Moe Powodowa CukrzycDieta o niskiej zawartości glutenu może podwyższać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak jęczmień, pszenica czy żyto. Niewielki procent populacji nie toleruje glutenu ze względu na chorobę trzewną czyli celiakię (przeczytaj więcej o celiakii) lub nadwrażliwość na gluten. Niestety moda na bezglutenowe diety spowodowała, że nawet osoby zdrowe postanowiły przejść na diety bezglutenowe lub chociaż drastycznie gluten ograniczyć. Szczególnie, że moda bezglutenowa silnie promowana jest przez wielu znanych sportowców

Przeczytaj o tym czy gluten to morderca czy tylko moda

Naukowcy chcieli ustalić jak ograniczenie produktów zawierających gluten wpłynie na zdrowe osoby. Produkty bezglutenowe często zawierają mniej włókna czyli błonnika pokarmowego i mikroelementów w porównaniu do glutenowych odpowiedników. Naukowcy analizowali wyniki 3 ogromnych długoterminowych badań w których wzięło udział  199,794 osób.

Wyniki badań pokazały że odsetek osób o największym spożyciu glutenu miał aż o 13% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę 2 typu, niż osoby które zjadały glutenu najmniej.

Według uczonych osoby nie chorujące na chorobę trzewną czyli celiakie powinny dokładnie przeanalizować czy warto ograniczać gluten.

 Źródło

 

 

Oceń ten wpis:

Podobne wpisy

 

Już wychodzisz ?

Masz jakieś pytania ? - zapraszam do formularza kontaktowego - kliknij lub z chęcią odpowiem na wszelkie pytania pod nr telefonu 609492936

Nie lubisz dzwonić? Umów wizytę w gabinecie lub konsultację online poprzez serwis Znanylekarz.pl klikając obrazek poniżej.

Jakub Piotrowski - ZnanyLekarz.pl

Zapraszam również do lektury mojego bloga dietetycznego

Kontakt

Dietetyk w Szczecinie Jakub Piotrowski

Adres: Jarowita 9a/1, 70-501 Szczecin
Telefon: 609 492 936

kontakt@dietetykwszczecinie.pl