Niska podaż glutenu = cukrzyca !!??
Dieta o niskiej zawartości glutenu może podwyższać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak jęczmień, pszenica czy żyto. Niewielki procent populacji nie toleruje glutenu ze względu na chorobę trzewną czyli celiakię (przeczytaj więcej o celiakii) lub nadwrażliwość na gluten. Niestety moda na bezglutenowe diety spowodowała, że nawet osoby zdrowe postanowiły przejść na diety bezglutenowe lub chociaż drastycznie gluten ograniczyć. Szczególnie, że moda bezglutenowa silnie promowana jest przez wielu znanych sportowców
Przeczytaj o tym czy gluten to morderca czy tylko moda
Naukowcy chcieli ustalić jak ograniczenie produktów zawierających gluten wpłynie na zdrowe osoby. Produkty bezglutenowe często zawierają mniej włókna czyli błonnika pokarmowego i mikroelementów w porównaniu do glutenowych odpowiedników. Naukowcy analizowali wyniki 3 ogromnych długoterminowych badań w których wzięło udział 199,794 osób.
Wyniki badań pokazały że odsetek osób o największym spożyciu glutenu miał aż o 13% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę 2 typu, niż osoby które zjadały glutenu najmniej.
Według uczonych osoby nie chorujące na chorobę trzewną czyli celiakie powinny dokładnie przeanalizować czy warto ograniczać gluten.
Jeżeli wpis Ci się spodobał udostępnij go proszę lub skomentuj :)