Produkty naturalnie bezglutenowe mogą być zanieczyszczone glutenem
Wraz z moim ostatnim wpisem o Celiakii zbiegło się opublikowanie badania portalu www.celiakia.pl na temat zanieczyszczenia glutenem w produktach, które powinny być całkowicie bezglutenowe. Badania zostały przeprowadzone w akredytowanym laboratorium, a portal www.celiakia.pl wysłał tam następujące produkty:
- najtańsze kawy rozpuszczalne i mielone kupione w najpopularniejszych sieciach (Biedronka, Lidl, Auchan),
- mocno aromatyzowane herbaty typu Earl Grey – marki własnej Tesco oraz Tetley i Saga,
- dwa rodzaje kakao – firm Wawel i Celiko,
- Nutellę,
- budynie i kisiele firm Dr. Oetker, Gellwe i Winiary,
- chrupki firmy Ania oznakowane jako bezglutenowe a zawierające w swym składzie otręby pszenne oraz inne produkty tej firmy,
- ocet,
- przyprawę warzywną do potraw Vegeta Natur,
- kilka rodzajów ekologicznych mąk naturalnie bezglutenowych (gryczanych, sojowych, kukurydzianych, z cieciorki, ryżu, z kaszy jaglanej – różnych firm,
- zwykłą polską mąkę owsianą,
- desery ze skrobią modyfikowaną i syropem glukozowo-fruktozowym w składzie (Bakoma, Zott, marka własna Tesco),
- chleby opisane jako bezglutenowe, które niedawno pojawiły się na rynku. Z rozmów z producentami i obserwacji zespołu Celiakia.pl wynikało, że są przygotowywane w zwykłych piekarniach, bez oddzielnych hal produkcyjnych
Wyniki są zatrważające. Mąki ekologiczne i owsiane są znacznie zanieczyszczone glutenem i nie mogą być stosowane w diecie bezglutenowej.
Badania przeprowadzone przez portal www.celiakia.pl pokazują także, że nie można w zwykłej piekarni prowadzić jednocześnie wypieków bezglutenowych. Na szczęście zespół portalu w takich przypadkach będzie natychmiast sprawdzać „bezglutenowe” wyroby i jeśli badania wykażą nawet niewielkie ilości (ponad 20 ppm), to od razu zgłosi to do Inspekcji Sanitarnej. Jeden z producentów pieczywa, którego wynik wyszedł powyżej normy już poprawił etykietę i oznacza swój produkt jako o niskiej zawartości glutenu. (Piekarnia Tadeusz Białobrzeski. Wynik 37,7 ppm).
Wyniki przedstawiające zanieczyszczenie glutenem niektórych produktów:
Odpowiedzi producentów na przeprowadzone badania można sprawdzać na stronie www.celiakia.pl
Korzystając z okazji chciałbym przekazać tutaj prośbę portalu www.celiakia.pl:
Prośba:
Badania produktów są niestety bardzo drogie, finansujemy je z wpłat 1%, ale nie jesteśmy w stanie regularnie badać wszystkich produktów, które byśmy chcieli. Następna tura badań planowana jest na wiosnę 2015 roku. Jeśli popieracie naszą akcję prosimy o wsparcie w tym zakresie i oczywiście pamięć przy przekazywaniu 1% podatku.
Anna Marczewska
Zarząd Stowarzyszenia
Aby przekazać 1% podatku należy udać się pod ten adres
Jeżeli wpis Ci się spodobał udostępnij go proszę lub skomentuj :)