Co ma dużo białka? Źródła białka. Białko zwierzęce i Białko roślinne
Co ma dużo białka – to częste pytanie zadawane w wyszukiwarce google i na youtube. Białko to jedno z podstawowych makroskładników, które odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jest nie tylko budulcem mięśni, ale również składnikiem wielu enzymów i hormonów. Zawartość białka w diecie w zależności od celu i aktywności fizycznej powinna wynosić od 1 do 2,5g na kilogram masy ciała. W tym artykule zajmiemy się produktami nie tylko będącymi dobrym źródłem białka, ale co równie ważne posiadającym udowodnione działanie prozdrowotne. Jak wiadomo mięso i ryby są świetnymi źródłami białka, więc zajmiemy się produktami z innych grup artykułów spożywczych. Z racji tego, iż w różnych źródłach podane są różne wartości zawartości białka będę posiłkować się normami iżż.