Blog dietetyka J. Piotrowskiego

Na blogu znajdziecie wszystko, co chcielibyście dowiedzieć się o diecie i treningach. To porady zarówno dla osób chcących zdrowo się odżywiać, jak i tych, dla których liczy się cel w postaci zwiększenia masy mięśniowej, jak i wręcz przeciwnie - pozbycia się zbędnych kilogramów. Mam nadzieję, że mój blog dietetyczny spodoba się Wam i będziecie tutaj często wracać.

Co ma dużo białka? Źródła białka. Białko zwierzęce i Białko roślinne

Białko

Co ma dużo białka? Źródła białka. Białko zwierzęce i Białko roślinne

Co ma dużo białka – to częste pytanie zadawane w wyszukiwarce google i na youtube. Białko to jedno z podstawowych makroskładników, które odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jest nie tylko budulcem mięśni, ale również składnikiem wielu enzymów i hormonów. Zawartość białka w diecie w zależności od celu i aktywności fizycznej powinna wynosić od 1 do 2,5g na kilogram masy ciała. W tym artykule zajmiemy się produktami nie tylko będącymi dobrym źródłem białka, ale co równie ważne posiadającym udowodnione działanie prozdrowotne. Jak wiadomo mięso i rybyświetnymi źródłami białka, więc zajmiemy się produktami z innych grup artykułów spożywczych. Z racji tego, iż w różnych źródłach podane są różne wartości zawartości białka będę posiłkować się normami iżż.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Karczoch

Karczoch

Karczoch

Karczoch pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, są jednym z najstarszych warzyw na świecie, cenionym zarówno za swój smak, jak i wartości odżywcze. W antycznej Grecji i Rzymie były one stosowane jako naturalny lek na problemy trawienne i środek regulujący pracę wątroby i nerek. Współcześnie karczochy znane są przede wszystkim ze swojego działania na przewód pokarmowy oraz zdolności do obniżania poziomu cholesterolu, co może przeciwdziałać miażdżycy. Karczochy można stosować zarówno w kuchni, jak i jako surowiec w medycynie naturalnej.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Jagody Goji. Właściwości prozdrowotne i przeciwskazania.

Jagody Goji

Jagody goji

Jagody goji to niezwykle wartościowe owoce, które zbiera się z kolcowoju pospolitego i chińskiego. Choć w Azji cieszą się zasłużoną popularnością od tysięcy lat, w Polsce wciąż pozostają mniej znane. Jagody te, są uważane za superfood, z uwagi na ich wysoką zawartość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie. Kolcowój pospolity, z którego pochodzą jagody goji, to roślina uprawiana przede wszystkim w Chinach, Korei, Japonii, Mongolii, w Tajlandii i na Tajwanie, ale coraz częściej spotykana jest również w Polsce. Jagody goji są bardzo smaczne i charakteryzują się delikatnym, słodkawym smakiem oraz niepowtarzalnym aromatem.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Dieta jaskiniowców - paleo. Wady i zalety.

Dieta Jaskiniowca

Dieta jaskiniowców paleo

Dieta jaskiniowca- paleo opiera się na jadłospisie człowieka prehistorycznego, którego podstawą jest spożywanie chudego mięsa, świeżych owoców i warzyw. Okres paleolityczny trwał najdłużej w dziejach ludzkości i zaczął się w momencie, gdy ludzie nauczyli się korzystać z pierwszych narzędzi. Za twórcę diety jaskiniowców paleo uważa się amerykańskiego naukowca Lorena Cordaina, który badał nawyki żywieniowe naszych przodków od ponad 30 lat. Współczesny model diety jaskiniowców zaproponowany przez Cordain’a opiera się na produktach dozwolonych i zakazanych, przy czym zwolennicy diety paleo twierdzą, że ludzki układ pokarmowy nie ewoluował na tyle, by poradzić sobie z nowoczesną dietą.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Peptydy syntetyczne i naturalne

Peptydy

Co to są Peptydy?

Peptydy składają się z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Peptydy odgrywają kluczowe role w organizmie człowieka, ponieważ pełnią funkcje hormonalne. Regulują procesy metaboliczne, odpornościowe i zapalne, a także wpływają na procesy wzrostu i regeneracji tkanek. Dodatkowo niektóre peptydy wykazują działanie antybakteryjne i antywirusowe.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Morwa biała jej owoce i liście

Morwa Biała

Morwa biała

Morwa Biała (Morus alba) to roślina, która ma duży i udowodniony potencjał w leczeniu cukrzycy. Należy do rodziny Moraceae . Jest to małe drzewo liściaste uprawiane w różnych krajach tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych, w tym w Chinach, Japonii, Korei, Tajlandii, Indonezji, Indiach, Wietnamie, Brazylii, Afryce. Badania na tej roślinie skupiają się na liściach i owocach, które mają właściwości lecznicze i są jadalne. Wyniki badań sugerują, że alkaloidy, flawonoidy i polisacharydy zawarte w owocach i liściach morwy białej mogą mieć duży potencjał terapeutyczny. Morwa już setki lat temu stosowana była w medycynie orientalnej w przypadku gorączki, uszkodzeń wątroby czy problemów ze wzrokiem oraz w celu obniżenia poziomu cukru we krwi.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Pomysły na zupy - porady kuchenne

20221212105017 DownloadPomysly na zupy pozwolą włączyć do Twojej diety smaczne posiłki bogate w wartości odżywcze. Zupy są ważnym daniem, który pomaga zachować odporność Twojego organizmu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Przeczytaj nasze porady kuchenne i przykładowe przepisy.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Dlaczego warto jeść owoce?

Główne 20221123123016 Gfe833c6d8f202736b926a36bc6268883d883a0913de093d1d34d43ebe0a389239226c19a9bd507cc3dfdc97cf39cf146ee39779c8539b5e9dc546d22ce959c72 640.jpgŚwieże owoce i warzywa mają wiele zalet. Czy wiesz, dlaczego warto je jeść? Sprawdź!

Dlaczego warto jeść świeże owoce?

Owoce są bardzo ważnym elementem naszej diety. Stanowią źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Jakie są zalety owoców? Oto kilka powodów, dla których warto je jeść:

  • Źródło składników odżywczych – owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i flawonoidów. Dzięki temu mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
  • Poprawa odporności – regularne jedzenie owoców to naturalny sposób na wzmocnienie odporności organizmu.
  • Zdrowa przekąska – owoce mogą stanowić pyszną i zdrową alternatywę dla słodyczy.
  • Usprawnienie procesu trawienia – owoce mają wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu skutecznie poprawiają trawienie i perystaltykę jelit.
Czytaj dalej
Oznaczone w:

Kalkulator kalorii i makroskładników

Kopia DWS PREZENTUJE

Obejrzyj film, aby poznań działanie mojego kalulatora dietetycznego.

 

 

 

Kliknij poniżej, aby ściagnąć kalkulator:

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Cheat meal, Cheat day, posiłek oszukany

Cheat Day Cheat Meal Posilek Oszukany

 

Cheat meal, Cheat day, posiłek oszukany

Kiedy będę mógł zjeść cheat meal? Takie pytanie zadane na pierwszej wizycie w gabinecie dietetycznym nie zwiastuje długiego utrzymania diety.  Ale czy na pewno?

Ważna rzeczą w utrzymaniu diety jest to, abyśmy nie traktowali posiłków w kategorii nagrody czy kary. Jeżeli dieta była trzymana przez 10 dni to w nagrodę jemy cheat meal. Zrobiliśmy cheat day i kilka dni katujemy się 2 dodatkowymi seriami cardio. Takie zachowania na pewno nie pomogą nam w utrzymaniu diety i osiągnięciu rezultatów, na których nam tak zależy. Wprowadzenie cheat meala, czy też posiłku oszukanego co jakiś czas jako przerwę pomiędzy posiłkami z naszej diety na pewno będzie lepszym rozwiązaniem. Tak samo jak przez jeden posiłek nikt nie przytył. Tak samo przez jeden dobry posiłek nikt nie schudnie.

Czytaj dalej
Oznaczone w: