Blog dietetyka J. Piotrowskiego

Na blogu znajdziecie wszystko, co chcielibyście dowiedzieć się o diecie i treningach. To porady zarówno dla osób chcących zdrowo się odżywiać, jak i tych, dla których liczy się cel w postaci zwiększenia masy mięśniowej, jak i wręcz przeciwnie - pozbycia się zbędnych kilogramów. Mam nadzieję, że mój blog dietetyczny spodoba się Wam i będziecie tutaj często wracać.

Otyłość i nadwaga u dzieci i młodzieży: Wpływ braku aktywności, zwolnień z WF i diety fastfood na zdrowie

 

Otyłość Dzieci

Otyłość i nadwaga u dzieci i młodzieży: Wpływ braku aktywności, zwolnień z WF i diety fastfood na zdrowie

Otyłość to rosnący problem zdrowotny, dotykający ludzi na całym świecie, w tym również w Polsce. Globalne dane wskazują, że około 10% dzieci i młodzieży na świecie boryka się z nadwagą. Szczególnie w Europie sytuacja jest alarmująca, gdzie wśród dzieci w wieku od 6 do 9 lat otyłość występuje u około jednej trzeciej chłopców i jednej piątej dziewczynek. Prognozy są niepokojące, ponieważ szacuje się, że do roku 2025 liczba dzieci i młodzieży z nadmierną masą ciała może wzrosnąć do 268 milionów na całym świecie. Z tego 177 milionów może mieć nadwagę, a 91 milionów może cierpieć na otyłość. Badania z 2018 roku wskazują, że w Polsce nadwaga i otyłość to problem dotykający około 10% dzieci w wieku do 3 lat, 30% dzieci w wieku szkolnym i niemal 22% nastolatków do 15 roku życia. Dane od Ministra Zdrowia potwierdzają, że polskie dzieci należą do grupy, która w ostatnich latach przybiera na wadze najszybciej w Europie. To zjawisko znacznie się nasiliło od lat 70. XX wieku, kiedy to problem nadwagi dotyczył mniej niż 10% uczniów. Obecnie, ponad 22% polskich uczniów zmaga się z nadmierną masą ciała (Magdalena Gierlak, 2022 | ).

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Co ma dużo białka? Źródła białka. Białko zwierzęce i Białko roślinne

Białko

Co ma dużo białka? Źródła białka. Białko zwierzęce i Białko roślinne

Co ma dużo białka – to częste pytanie zadawane w wyszukiwarce google i na youtube. Białko to jedno z podstawowych makroskładników, które odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jest nie tylko budulcem mięśni, ale również składnikiem wielu enzymów i hormonów. Zawartość białka w diecie w zależności od celu i aktywności fizycznej powinna wynosić od 1 do 2,5g na kilogram masy ciała. W tym artykule zajmiemy się produktami nie tylko będącymi dobrym źródłem białka, ale co równie ważne posiadającym udowodnione działanie prozdrowotne. Jak wiadomo mięso i rybyświetnymi źródłami białka, więc zajmiemy się produktami z innych grup artykułów spożywczych. Z racji tego, iż w różnych źródłach podane są różne wartości zawartości białka będę posiłkować się normami iżż.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Karczoch

Karczoch

Karczoch

Karczoch pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, są jednym z najstarszych warzyw na świecie, cenionym zarówno za swój smak, jak i wartości odżywcze. W antycznej Grecji i Rzymie były one stosowane jako naturalny lek na problemy trawienne i środek regulujący pracę wątroby i nerek. Współcześnie karczochy znane są przede wszystkim ze swojego działania na przewód pokarmowy oraz zdolności do obniżania poziomu cholesterolu, co może przeciwdziałać miażdżycy. Karczochy można stosować zarówno w kuchni, jak i jako surowiec w medycynie naturalnej.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Jagody Goji. Właściwości prozdrowotne i przeciwskazania.

Jagody Goji

Jagody goji

Jagody goji to niezwykle wartościowe owoce, które zbiera się z kolcowoju pospolitego i chińskiego. Choć w Azji cieszą się zasłużoną popularnością od tysięcy lat, w Polsce wciąż pozostają mniej znane. Jagody te, są uważane za superfood, z uwagi na ich wysoką zawartość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie. Kolcowój pospolity, z którego pochodzą jagody goji, to roślina uprawiana przede wszystkim w Chinach, Korei, Japonii, Mongolii, w Tajlandii i na Tajwanie, ale coraz częściej spotykana jest również w Polsce. Jagody goji są bardzo smaczne i charakteryzują się delikatnym, słodkawym smakiem oraz niepowtarzalnym aromatem.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Peptydy syntetyczne i naturalne

Peptydy

Co to są Peptydy?

Peptydy składają się z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Peptydy odgrywają kluczowe role w organizmie człowieka, ponieważ pełnią funkcje hormonalne. Regulują procesy metaboliczne, odpornościowe i zapalne, a także wpływają na procesy wzrostu i regeneracji tkanek. Dodatkowo niektóre peptydy wykazują działanie antybakteryjne i antywirusowe.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Morwa biała jej owoce i liście

Morwa Biała

Morwa biała

Morwa Biała (Morus alba) to roślina, która ma duży i udowodniony potencjał w leczeniu cukrzycy. Należy do rodziny Moraceae . Jest to małe drzewo liściaste uprawiane w różnych krajach tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych, w tym w Chinach, Japonii, Korei, Tajlandii, Indonezji, Indiach, Wietnamie, Brazylii, Afryce. Badania na tej roślinie skupiają się na liściach i owocach, które mają właściwości lecznicze i są jadalne. Wyniki badań sugerują, że alkaloidy, flawonoidy i polisacharydy zawarte w owocach i liściach morwy białej mogą mieć duży potencjał terapeutyczny. Morwa już setki lat temu stosowana była w medycynie orientalnej w przypadku gorączki, uszkodzeń wątroby czy problemów ze wzrokiem oraz w celu obniżenia poziomu cukru we krwi.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Pomysły na zupy - porady kuchenne

20221212105017 DownloadPomysly na zupy pozwolą włączyć do Twojej diety smaczne posiłki bogate w wartości odżywcze. Zupy są ważnym daniem, który pomaga zachować odporność Twojego organizmu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Przeczytaj nasze porady kuchenne i przykładowe przepisy.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Dlaczego warto jeść owoce?

Główne 20221123123016 Gfe833c6d8f202736b926a36bc6268883d883a0913de093d1d34d43ebe0a389239226c19a9bd507cc3dfdc97cf39cf146ee39779c8539b5e9dc546d22ce959c72 640.jpgŚwieże owoce i warzywa mają wiele zalet. Czy wiesz, dlaczego warto je jeść? Sprawdź!

Dlaczego warto jeść świeże owoce?

Owoce są bardzo ważnym elementem naszej diety. Stanowią źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Jakie są zalety owoców? Oto kilka powodów, dla których warto je jeść:

  • Źródło składników odżywczych – owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i flawonoidów. Dzięki temu mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
  • Poprawa odporności – regularne jedzenie owoców to naturalny sposób na wzmocnienie odporności organizmu.
  • Zdrowa przekąska – owoce mogą stanowić pyszną i zdrową alternatywę dla słodyczy.
  • Usprawnienie procesu trawienia – owoce mają wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu skutecznie poprawiają trawienie i perystaltykę jelit.
Czytaj dalej
Oznaczone w:

Kalkulator kalorii i makroskładników

Kopia DWS PREZENTUJE

Obejrzyj film, aby poznań działanie mojego kalulatora dietetycznego.

 

 

 

Kliknij poniżej, aby ściagnąć kalkulator:

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Cheat meal, Cheat day, posiłek oszukany

Cheat Day Cheat Meal Posilek Oszukany

 

Cheat meal, Cheat day, posiłek oszukany

Kiedy będę mógł zjeść cheat meal? Takie pytanie zadane na pierwszej wizycie w gabinecie dietetycznym nie zwiastuje długiego utrzymania diety.  Ale czy na pewno?

Ważna rzeczą w utrzymaniu diety jest to, abyśmy nie traktowali posiłków w kategorii nagrody czy kary. Jeżeli dieta była trzymana przez 10 dni to w nagrodę jemy cheat meal. Zrobiliśmy cheat day i kilka dni katujemy się 2 dodatkowymi seriami cardio. Takie zachowania na pewno nie pomogą nam w utrzymaniu diety i osiągnięciu rezultatów, na których nam tak zależy. Wprowadzenie cheat meala, czy też posiłku oszukanego co jakiś czas jako przerwę pomiędzy posiłkami z naszej diety na pewno będzie lepszym rozwiązaniem. Tak samo jak przez jeden posiłek nikt nie przytył. Tak samo przez jeden dobry posiłek nikt nie schudnie.

Czytaj dalej
Oznaczone w: