Blog dietetyka J. Piotrowskiego

Na blogu znajdziecie wszystko, co chcielibyście dowiedzieć się o diecie i treningach. To porady zarówno dla osób chcących zdrowo się odżywiać, jak i tych, dla których liczy się cel w postaci zwiększenia masy mięśniowej, jak i wręcz przeciwnie - pozbycia się zbędnych kilogramów. Mam nadzieję, że mój blog dietetyczny spodoba się Wam i będziecie tutaj często wracać.

Buduj odporność zimą, czyli odpowiednia suplementacja

Various Pills Wooden Spoon 1

Wzmacnianie odporności to jedno z ważniejszych zadań na zimę nie tylko dla rodziców przedszkolaków. Jeśli odpowiednio się za to zabierzesz, masz duże szanse na to, aby doświadczać jak najmniej nieobecności dziecka w szkole i własnych w pracy! Zobacz, jak budować odporność przy pomocy odpowiedniej suplementacji! 

Witaminy dla odporności

Nawet przy prawidłowym odżywianiu istnieje spore prawdopodobieństwo, że nie dostarczasz swojemu organizmowi dostatecznej ilości składników odżywczych. Wynika to przede wszystkim z niecałkowitego wchłaniania substancji aktywnych z pożywienia do organizmu. Problematyczna jest również sama dieta, która nierzadko bywa niedoborowa. Witaminy ważne dla budowania odporności to przede wszystkim D3, którą należy suplementować przez cały rok, ale szczególnie zimą, gdy nie ma możliwości jej wyprodukowania w skórze za pośrednictwem promieni słonecznych. Istotna dla odporności jest również witamina C, która sprzyja prawidłowej aktywności komórek układu immunologicznego. 

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Otyłość i nadwaga u dzieci i młodzieży: Wpływ braku aktywności, zwolnień z WF i diety fastfood na zdrowie

 

Otyłość Dzieci

Otyłość i nadwaga u dzieci i młodzieży: Wpływ braku aktywności, zwolnień z WF i diety fastfood na zdrowie

Otyłość to rosnący problem zdrowotny, dotykający ludzi na całym świecie, w tym również w Polsce. Globalne dane wskazują, że około 10% dzieci i młodzieży na świecie boryka się z nadwagą. Szczególnie w Europie sytuacja jest alarmująca, gdzie wśród dzieci w wieku od 6 do 9 lat otyłość występuje u około jednej trzeciej chłopców i jednej piątej dziewczynek. Prognozy są niepokojące, ponieważ szacuje się, że do roku 2025 liczba dzieci i młodzieży z nadmierną masą ciała może wzrosnąć do 268 milionów na całym świecie. Z tego 177 milionów może mieć nadwagę, a 91 milionów może cierpieć na otyłość. Badania z 2018 roku wskazują, że w Polsce nadwaga i otyłość to problem dotykający około 10% dzieci w wieku do 3 lat, 30% dzieci w wieku szkolnym i niemal 22% nastolatków do 15 roku życia. Dane od Ministra Zdrowia potwierdzają, że polskie dzieci należą do grupy, która w ostatnich latach przybiera na wadze najszybciej w Europie. To zjawisko znacznie się nasiliło od lat 70. XX wieku, kiedy to problem nadwagi dotyczył mniej niż 10% uczniów. Obecnie, ponad 22% polskich uczniów zmaga się z nadmierną masą ciała (Magdalena Gierlak, 2022 | ).

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Co ma dużo białka? Źródła białka. Białko zwierzęce i Białko roślinne

Białko

Co ma dużo białka? Źródła białka. Białko zwierzęce i Białko roślinne

Co ma dużo białka – to częste pytanie zadawane w wyszukiwarce google i na youtube. Białko to jedno z podstawowych makroskładników, które odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jest nie tylko budulcem mięśni, ale również składnikiem wielu enzymów i hormonów. Zawartość białka w diecie w zależności od celu i aktywności fizycznej powinna wynosić od 1 do 2,5g na kilogram masy ciała. W tym artykule zajmiemy się produktami nie tylko będącymi dobrym źródłem białka, ale co równie ważne posiadającym udowodnione działanie prozdrowotne. Jak wiadomo mięso i rybyświetnymi źródłami białka, więc zajmiemy się produktami z innych grup artykułów spożywczych. Z racji tego, iż w różnych źródłach podane są różne wartości zawartości białka będę posiłkować się normami iżż.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Karczoch

Karczoch

Karczoch

Karczoch pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, są jednym z najstarszych warzyw na świecie, cenionym zarówno za swój smak, jak i wartości odżywcze. W antycznej Grecji i Rzymie były one stosowane jako naturalny lek na problemy trawienne i środek regulujący pracę wątroby i nerek. Współcześnie karczochy znane są przede wszystkim ze swojego działania na przewód pokarmowy oraz zdolności do obniżania poziomu cholesterolu, co może przeciwdziałać miażdżycy. Karczochy można stosować zarówno w kuchni, jak i jako surowiec w medycynie naturalnej.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Jagody Goji. Właściwości prozdrowotne i przeciwskazania.

Jagody Goji

Jagody goji

Jagody goji to niezwykle wartościowe owoce, które zbiera się z kolcowoju pospolitego i chińskiego. Choć w Azji cieszą się zasłużoną popularnością od tysięcy lat, w Polsce wciąż pozostają mniej znane. Jagody te, są uważane za superfood, z uwagi na ich wysoką zawartość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie. Kolcowój pospolity, z którego pochodzą jagody goji, to roślina uprawiana przede wszystkim w Chinach, Korei, Japonii, Mongolii, w Tajlandii i na Tajwanie, ale coraz częściej spotykana jest również w Polsce. Jagody goji są bardzo smaczne i charakteryzują się delikatnym, słodkawym smakiem oraz niepowtarzalnym aromatem.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Peptydy syntetyczne i naturalne

Peptydy

Co to są Peptydy?

Peptydy składają się z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Peptydy odgrywają kluczowe role w organizmie człowieka, ponieważ pełnią funkcje hormonalne. Regulują procesy metaboliczne, odpornościowe i zapalne, a także wpływają na procesy wzrostu i regeneracji tkanek. Dodatkowo niektóre peptydy wykazują działanie antybakteryjne i antywirusowe.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Morwa biała jej owoce i liście

Morwa Biała

Morwa biała

Morwa Biała (Morus alba) to roślina, która ma duży i udowodniony potencjał w leczeniu cukrzycy. Należy do rodziny Moraceae . Jest to małe drzewo liściaste uprawiane w różnych krajach tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych, w tym w Chinach, Japonii, Korei, Tajlandii, Indonezji, Indiach, Wietnamie, Brazylii, Afryce. Badania na tej roślinie skupiają się na liściach i owocach, które mają właściwości lecznicze i są jadalne. Wyniki badań sugerują, że alkaloidy, flawonoidy i polisacharydy zawarte w owocach i liściach morwy białej mogą mieć duży potencjał terapeutyczny. Morwa już setki lat temu stosowana była w medycynie orientalnej w przypadku gorączki, uszkodzeń wątroby czy problemów ze wzrokiem oraz w celu obniżenia poziomu cukru we krwi.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Pomysły na zupy - porady kuchenne

20221212105017 DownloadPomysly na zupy pozwolą włączyć do Twojej diety smaczne posiłki bogate w wartości odżywcze. Zupy są ważnym daniem, który pomaga zachować odporność Twojego organizmu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Przeczytaj nasze porady kuchenne i przykładowe przepisy.

Czytaj dalej
Oznaczone w:

Dlaczego warto jeść owoce?

Główne 20221123123016 Gfe833c6d8f202736b926a36bc6268883d883a0913de093d1d34d43ebe0a389239226c19a9bd507cc3dfdc97cf39cf146ee39779c8539b5e9dc546d22ce959c72 640.jpgŚwieże owoce i warzywa mają wiele zalet. Czy wiesz, dlaczego warto je jeść? Sprawdź!

Dlaczego warto jeść świeże owoce?

Owoce są bardzo ważnym elementem naszej diety. Stanowią źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Jakie są zalety owoców? Oto kilka powodów, dla których warto je jeść:

  • Źródło składników odżywczych – owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i flawonoidów. Dzięki temu mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
  • Poprawa odporności – regularne jedzenie owoców to naturalny sposób na wzmocnienie odporności organizmu.
  • Zdrowa przekąska – owoce mogą stanowić pyszną i zdrową alternatywę dla słodyczy.
  • Usprawnienie procesu trawienia – owoce mają wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu skutecznie poprawiają trawienie i perystaltykę jelit.
Czytaj dalej
Oznaczone w:

Kalkulator kalorii i makroskładników

Kopia DWS PREZENTUJE

Obejrzyj film, aby poznań działanie mojego kalulatora dietetycznego.

 

 

 

Kliknij poniżej, aby ściagnąć kalkulator:

Czytaj dalej
Oznaczone w: