x 

Twój koszyk jest pusty

Blog dietetyka J. Piotrowskiego

Na blogu znajdziecie wszystko, co chcielibyście dowiedzieć się o diecie i treningach. To porady zarówno dla osób chcących zdrowo się odżywiać, jak i tych, dla których liczy się cel w postaci zwiększenia masy mięśniowej, jak i wręcz przeciwnie - pozbycia się zbędnych kilogramów.

Dieta bez diety

dieta bez diety

Dieta bez diety

Jeżeli na samą myśl o ścisłej diecie, rozpiskach i jedzeniu tego co z góry ustalone masz ciarki i odechciewa Ci się wszystkiego – dekalog zasad dietetycznych pomoże Ci w dążeniu do upragnionej sylwetki.

Wiadomo, że dieta bez diety nigdy nie będzie tak skuteczna jak ściśle zbilansowana dieta zróżnicowana lub Plan Rotacyjny. Niemniej jednak trzymając się określonych zasad jesteśmy w stanie poprawić swoją sylwetkę.

1.Regularność

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Co jeść przed i po treningu?

co jesc przed i po treningu1.Co jeść przed treningiem?

Jak wiadomo posiłki okołotreningowe są bardzo ważne. W przypadku posiłku przedtreningowego złe jego zbilansowanie może nam nawet zepsuć trening. 2 najczęściej popełniane błędy to:

          Zła objętość i rozkład makroskładników

          Zła pora posiłku przedtreningowego

Zacznijmy od rozkładu makroskładników. Posłużymy się tutaj przykładowym Markiem. Z postu jak obliczyć kaloryczność możecie dowiedzieć się ile kalorii dziennie potrzebujecie - kliknij aby obliczyć kaloryczność. Załóżmy, że Marek chce utrzymać aktualny stan umięśnienia i jego całkowita przemiana materii wynosi w zaokrągleniu 3000Kcal. Marek ćwiczy po obiedzie, więc to obiad będzie posiłkiem przedtreningowym:

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Probiotyki obniżają ciśnienie krwi

probiotyki obnizaja cisnienie krwiWedług nowego badania opublikowanego w czasopiśmie American Heart Association Hypertension regularne spożywanie probiotyków może nieznacznie poprawiać ciśnienie krwi. Probiotyki to żywe mikroorganizmy (naturalnie występujące bakterie w jelitach) działające symbiotycznie z naszym ciałem.

"Analiza dotychczasowych badań mogła sugerować, że regularne spożywanie probiotyków powinno stać się częścią diety w zdrowym stylu życia, a także pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi oraz utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi" powiedział Jing Sun, Ph.D., wykładowca w Instytucie Zdrowia i Griffith Medical School, Griffith University, Gold Coast, Queensland, Australia. " Źródłem probiotyków mogą być w jogurty, fermentowane i kwaśne mleko, suplementy probiotyczne".

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Niska podaż glutenu = cukrzyca !!??

dieta niskoglutenowa a cukrzycaDieta o niskiej zawartości glutenu może podwyższać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak jęczmień, pszenica czy żyto. Niewielki procent populacji nie toleruje glutenu ze względu na chorobę trzewną czyli celiakię (przeczytaj więcej o celiakii) lub nadwrażliwość na gluten. Niestety moda na bezglutenowe diety spowodowała, że nawet osoby zdrowe postanowiły przejść na diety bezglutenowe lub chociaż drastycznie gluten ograniczyć. Szczególnie, że moda bezglutenowa silnie promowana jest przez wielu znanych sportowców

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Obliczanie zapotrzebowania kolorycznego

obliczanie kalorycznosciObliczanie kaloryczności diety (zapotrzebowania kalorycznego) jest pierwszym i najważniejszym etapem układania diety. Wiadomym jest fakt, że w drodze do osiągnięcia wymarzonej sylwetki to właśnie dieta odgrywa najważniejszą rolę. To własnie podczas bilansowania kalorycznego powstaje najwięcej błędów, dlatego poprowadzę Was za rękę i na przykładzie fikcyjnego Darka wykonamy wszystkie potrzebne obliczenia.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Insulina i jej wpływ na masę mieśniową

 insulina a masa miesniowaInsulina jest hormonem wytwarzanym w trzustce i składa się z dwóch łańcuchów aminokwasów połączonych ze sobą mostkiem dwusiarczkowym . Jest ona wydzielana do krwi, gdzie wiąże się z białkami nośnikowymi, które przenoszą ją do mięśni, wątroby i innych tkanek. Głównym zadaniem insuliny (wraz z glukagonem, epinefryną i hormonem wzrostu - GH) jest regulowanie poziomu glukozy we krwi, tak aby utrzymywał się na stałym poziomie. Zarówno wysoki jak i niski poziom glukozy w surowicy może wpływać negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo insulina ma nie tylko wpływ na metabolizm cukrów i węglowodanów, ale także tłuszczów i białek.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Problem zanieczyszczenia suplementów diety

Problem zanieczyszczenia suplementów diety

W przededniu każdej wielkiej imprezy sportowej media atakują nas informacjami o kolejnych wpadkach dopingowiczów. Niemal zawsze sportowcy tłumaczą się zanieczyszczonymi odżywkami. Jak to wygląda naprawdę?

Czytaj dalej
Oceń ten wpis:

Ryzyko samobójstwa po operacji bariatrycznej

Ryzyko samobójstwa po operacji bariatrycznej

Chorobliwa otyłość jest już epidemią w krajach rozwiniętych (około 6 procent Amerykanów jest chorobliwie otyłych). Problemy ze zdrowiem psychicznym takie jak: samookaleczenia, a także myśli i próby samobójcze są powszechne u tej grupy chorych, w tym u osób poddających się operacjom bariatrycznym.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Aktywność fizyczna w Polsce - raport

Aktywność fizyczna w Polsce - raport

[raport] Aktywność fizyczna w Polsce

Ankieta dotycząca aktywności fizycznej przeprowadzona została wśród czytelników mojego bloga oraz subskrybentów profilu na portalu społecznościowym Facebook. Miała na celu zbadanie profilu przeciętnej osoby uprawiającej aktywność fizyczną – płci, wieku, miejsca zamieszkania, najczęściej uprawianych aktywności, częstotliwości uprawiania aktywności, szybkości osiągania efektów, zależności pomiędzy częstotliwością ćwiczeń a osiąganymi efektami, czy motywacji do podjęcia i kontynuowania form ruchu. Poniższe wyniki odzwierciedlają wszystkie te założenia.

Ankieta była dostępna online i została przeprowadzona w głównej mierze wśród osób aktywnych fizycznie. Ankieta była złożona zarówno z pytań zamkniętych, jak i jednego pytania otwartego. Ogółem ankietę wypełniło 122 osób z całej Polski.

 

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Witamina D zwiększa masę mięśniową u kobiet.

Witamina D zwiększa masę mięśniową u kobiet.

Naukowcy z University of Birmingham wykazali, że zwiększenie poziomu aktywnej witaminy D może pomóc zwiększać beztłuszczową masę ciała (mięśni) u ludzi.

 Dr Zaki Hassan-Smith z University of Birmingham: "Mamy dobre zrozumienie tego, jak witamina D działa na kości, ale wciąż musimy dowiedzieć się więcej o tym, jak to działa na mięśnie. Jeśli spojrzeć na tak ważne  wyzwania opieki zdrowotnej jak otyłość i starzenia się populacji, można zobaczyć jak ważna jest odpowiednia zawartość masy miesniowej. "

Czytaj dalej
Oceń ten wpis:

Lubisz na ostro?

Lubisz na ostro?

       Przyprawy są ważnym składnikiem naszej diety i znajdują się w każdej kuchni. . Substancje w nich zawarte, nadają im niepowtarzalny smak, aromat i kolor. Poprzez działanie na nasze zmysły mogą poprawiać apetyt. Wiele wyników badań potwierdza ich szerokie działanie prozdrowotne, które wykorzystywali już nasi przodkowie (1).

Dzisiaj zajmiemy się 3 bardzo znanymi ostrymi przyprawami. Papryką w której znajduje się kapsaicyna, pieprzem zawierającym piperynę oraz imbirem.

Czytaj dalej
Oceń ten wpis:

Ziemniaki na diecie. Jeść czy nie jeść?

Ziemniaki na diecie. Jeść czy nie jeść?

Ziemniaki w diecie

Bardzo często zbierając wywiad żywieniowy od swoich klientów słyszę następujące słowa: „ zaczynam zdrową dietę, już zdążyłem/łam wyeliminować ziemniaki”. Czy ziemniaki rzeczywiście są diabelskim warzywem pozbawionym wartości odżywczych i powodującym tylko tycie? Zacznijmy obalać mity.

Najwcześniej w Polsce ziemniaki były uprawiane przez aptekarzy wrocławskich. Już w 1569 roku był hodowany jako lekarstwo w ogrodach botanicznych aptek wrocławskich. Oficjalnie to własnie rok 1683 uważa się za początek uprawy ziemniaka w Polsce . Obecnie ziemniak jest podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Mimo mniejszej produkcji ziemniaka, jego spożycie jest cały czasy wysokie, w ostatnich dziesięciu latach wynosiło 116-130 kg rocznie w przeliczeniu na jedną osobę (1)

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Kreatyna - kompendium wiedzy

Kreatyna - kompendium wiedzy

 

1. Czym jest kreatyna ?

W 1832 kreatyna została odkryta przez francuskiego badacza Michaela Eugenia Chevereula. Swoją nazwę zawdzięcza słowu kreas  (pochodzącego z języka greckiego), a oznaczającego mięso. To właśnie w produktach pochodzenia zwierzęcego zawartość kreatyny jest największa. Badania ze względu na duży koszt uzyskiwania kreatyny z mięsa zahamowały rozwój badań aż do 1927 r., kiedy to ponownie wzrosło zainteresowanie tym związkiem po odkryciu fosfokreatyny i jej znaczenia w przemianach energetycznych. W roku 1950 w USA rozpoczęto produkcję syntetycznej kreatyny co zapoczątkowało szereg badań związanych z zastosowaniem kreatyny w sporcie (Nastaj 2012).

Tab.1. Zawartość kreatyny w produktach spożywczych na podstawie Tarnopolsky (2010)

 

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Gluten - morderca czy żyła złota?

Gluten - morderca czy żyła złota?

Gluten morderca czy żyła złota ?

Gluten, gluten, gluten z każdej strony atakuje nas gluten. Ostatnio widziałem reklamy wodę bezglutenowej, a także płatków kukurydzianych BEZGLUTENOWYCH!!! Otwierając dzisiaj opakowanie z pyszną wołowinką na tatara mój wzrok przykuł wielki napis Może zawierać gluten!!!

Czy gluten jest rzeczywistym niebezpieczeństwem dla ludzi zdrowych czy tylko świetnie zorganizowanym modnym tematem generującym miliardowe przychody? Na te pytania spróbuje odpowiedzieć w poniższym artykule.

Czytaj dalej
Oceń ten wpis:

Fortyfikowanie kwasem foliowym żywności

Fortyfikowanie kwasem foliowym żywności

 Spożycie artykułów spożywczych wzbogaconych w kwas foliowy(czytaj więcej) (odpowiedzialny za wiele funkcji biologicznych), wiązało się z obniżoną liczbą przypadków wrodzonych wad serca, wynika z najnowszych badań opublikowanych w American Heart Association Jurnal Circulation.

Czytaj dalej
Oceń ten wpis:

Najczęściej popełniane błędy podczas odchudzania

Zbyt niska kaloryczność diety lub dodatkowe obniżenie kaloryczności diety.

Diety o kaloryczności 1000 czy nawet 800 kcal to żadna nowość. Niestety zbyt mocne ograniczenie kaloryczności może spowodować obniżenie tempa metabolizmu. A co się wtedy stanie? Po początkowej szybkiej utracie wagi (najczęściej spada masa mięśniowa, a nie tłuszczowa) następuje zahamowanie spadku masy ciała, a po pewnym czasie dochodzi do zwiększenia wagi. Z reguły do wartości nawet wyższych niż przed rozpoczęciem odchudzania. Efekt ten nazywany jest popularnie efektem jo-jo. Jak go uniknąć? Stosując obniżenie kalorii maksymalnie o 1000kcal w stosunku do swojego całkowitego zapotrzebowania kalorycznego, pamiętając aby wartość ta nie była niższa niż wartość podstawowej przemiany materii (kliknij aby obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne), Jeżeli jesteś pod opieką dietetyka, pamiętaj!!! aby jeść dokładnie tyle, ile jest w rozpisce. Często klienci ograniczają już wcześniej ograniczoną przed dietetyka kaloryczność, powodując skutki odwrotne od oczekiwanych.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Otyłość matki, a rozwój mikroflory jelitowej u noworodka

Otyłość matki, a rozwój mikroflory jelitowej u noworodka - nowe badania przeprowadzone na University of Colorado Anschutz Medical Campus wykazały, że hormony znajdujące się w mleku matki, mogą mieć korzystny wpływ na rozwój zdrowej mikroflory jelitowej niemowlęcia. Chroniąc je potencjalnie przed zapaleniem jelit, otyłością i innymi chorobami w późniejszym wieku.

Jest to pierwsze badanie sugerujące, że hormony w ludzkim mleku mogą odgrywać ważną rolę w kształtowaniu zdrowej mikroflory u niemowląt" - mówi Bridget Young (współautorka badania i profesor żywienia dzieci i młodzieży w CU Anschutz).

Czytaj dalej
Oceń ten wpis:

Probiotyki w sporcie

Probiotyki w sporcie

Probiotyki w sporcie

Osoby uprawiające sport amatorsko, a tym bardziej profesjonalni zawodnicy ze względu na wysoką aktywność fizyczną są bardziej narażeni na infekcję dróg oddechowych oraz przewodu pokarmowego (od 20% do nawet 50% sportowców). Choroby te źle wypływają na kondycję psychiczną i fi­zyczną sportowca pogarszając osiągane w wyniki sportowe. Uważa się, że nieodpowiedni skład mikroflory jelitowej, często występujący u zawodowych sportowców, może być powiązany ze zwiększoną podatnością na infekcje. Probiotyki i prebiotyki znajdują coraz szersze zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu chronicznych infekcji oraz innych chorób u sportowców (1).

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Węglowodany rafinowane mogą zwiększać ryzyko wystąpienia depresji

Węglowodany rafinowane mogą zwiększać ryzyko wystąpienia depresji

Dieta bogata w rafinowane węglowodany może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia depresji u kobiet po menopauzie, wynika z badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition.

James Gangwisch wraz ze współpracownikami z wydziału psychiatrii w Columbia University Medical Center (CUMC) badał zależność pomiędzy ładunkiem glikemicznym, indeksem glikemicznym oraz rodzajem węglowodanów spożywanych w diecie, a występowaniem depresji u 70.000 kobiet po menopauzie.


 

Spożycie węglowodanów zwiększa poziom cukru we krwi, w różnym stopniu, w zależności od rodzaju pożywienia. Im więcej wysoko przetworzonych węglowodanów, tym wyższy indeks glikemiczny (GI). Źródła rafinowanych węglowodanów takie jak biały chleb czy biały ryż, w szybki sposób podnoszą poziom cukru we krwi. co z kolei, wyzwala odpowiedź hormonalną mającą za zadanie, obniżyć ten za wysoki poziom cukru. Niestety odpowiedź ta może również powodować zmiany nastroju, nasilać zmęczenie i inne objawy depresji.

Natomiast większe spożycie błonnika, produktów pełnoziarnistych oraz warzyw wiązało się z mniejszym ryzykiem pojawienia się depresji. Sugeruje to, że zmiana sposobu żywienia może być jednym z czynników profilaktycznych zapobiegającym depresji. Konieczne są oczywiście dalsze badania w celu zbadania potencjału tej nowej metody przeciwdziałania lub leczeniu depresji.

Sprawdź dawkowanie węglowodanów w sporcie

Źródło

  1. James Gangwisch, PhD et al. High Glycemic Index Diet as a Risk Factor for Depression: Analyses from the Women’s Health Initiative. American Journal of Clinical Nutrition, August 2015
Czytaj dalej
Oceń ten wpis:

Bierne palenie zwiększa otyłość u dzieci.

Bierne palenie zwiększa otyłość u dzieci.

Naukowcy z Medical College of Georgia na Uniwersytecie Augusta (MCG) przebadali 220 chłopców i dziewcząt (w wieku 7-11 lat, z nadwagą lub otyłością). Odkryli, że dzieci narażone na bierne palenie były bardziej otyłe niż dzieci nie narażone na dym tytoniowy. Ponadto procesy poznawcze były zaburzone u dzieci narażonych na dym.

Aby zapewnić dokładne dane, naukowcy zbierali wywiady od rodziców dotyczące narażenia na dym tytoniowy swoich dzieci, a także badali stężenie we krwi kotyniny, głównego metabolitu nikotyny. Naukowcy z MCG oceniali także poziom aktywności fizycznej, która mogą mieć wpływ na otyłość, sen i ryzyko cukrzycy.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:

Polecane diety i treningi