x 

Twój koszyk jest pusty

Blog Dietetyk w Szczecinie

Wszystko co chcielibyście dowiedzieć się o diecie i treningu

Ziemniaki na diecie. Jeść czy nie jeść?

Ziemniaki na diecie. Jeść czy nie jeść?

Ziemniaki na diecie

Bardzo często zbierając wywiad żywieniowy od swoich klientów słyszę następujące słowa: „ zaczynam zdrową dietę, już zdążyłem/łam wyeliminować ziemniaki”. Czy ziemniaki rzeczywiście są diabelskim warzywem pozbawionym wartości odżywczych i powodującym tylko tycie? Zacznijmy obalać mity.

W Polsce najwcześniej znali i uprawiali ziemniaka aptekarze wrocławscy. Już w 1569 roku rósł w ogrodzie botanicznym, a następnie w ogrodach aptek wrocławskich jako lekarstwo. Za początek uprawy ziemniaka w Polsce uważa się rok 1683. Dzisiaj ziemniak stanowi podstawę diety większości Po­laków. Mimo mniejszej produkcji ziemniaka, jego spożycie jest dość duże, w ostatnich dziesięciu latach wynosiło 116-130 kg rocznie w przeliczeniu na jednego miesz­kańca (1)

Oznaczone w:
Czytaj dalej
0 komentarze

Kreatyna - kompendium wiedzy

Kreatyna - kompendium wiedzy

 

1. Czym jest kreatyna ?

Kreatyna została odkryta przez francuskiego uczonego Michaela Eugenia Chevereula w 1832 r. Jej nazwa pochodzi z języka greckiego od słowa kreas oznaczającego mięso, gdyż właśnie w produktach mięsnych jej zawartość jest największa. Zbyt wysokie koszty ekstrakcji kreatyny z mięsa ograniczały rozwój badań aż do 1927 r., kiedy to ponownie wzrosło zainteresowanie tym związkiem po odkryciu fosfokreatyny i jej znaczenia w przemianach energetycznych. W roku 1950 w USA rozpoczęto produkcję syntetycznej kreatyny i jest to data, która rozpoczyna szereg prób związanych z suplementacją kreatyny w celu zwiększenia możliwości wysiłkowych.

Tab.1. Zawartość kreatyny w produktach spożywczych na podstawie Tarnopolsky (2010)

 

Czytaj dalej
0 komentarze

Gluten - morderca czy żyła złota?

Gluten - morderca czy żyła złota?

Gluten morderca czy żyła złota ?

Gluten, gluten, gluten z każdej strony atakuje nas gluten. Ostatnio widziałem reklamy wodę bezglutenowej, a także płatków kukurydzianych BEZGLUTENOWYCH!!! Otwierając dzisiaj opakowanie z pyszną wołowinką na tatara mój wzrok przykuł wielki napis Może zawierać gluten!!!

Czy gluten jest rzeczywistym niebezpieczeństwem dla ludzi zdrowych czy tylko świetnie zorganizowanym modnym tematem generującym miliardowe przychody? Na te pytania spróbuje odpowiedzieć w poniższym artykule.

Oznaczone w:
Czytaj dalej
0 komentarze

Fortyfikowanie kwasem foliowym żywności wiąże się ze spadkiem wrodzonych wad serca

Fortyfikowanie kwasem foliowym żywności wiąże się ze spadkiem wrodzonych wad serca

 

Spożycie artykułów spożywczych wzbogaconych w kwas foliowy (odpowiedzialny za wiele funkcji biologicznych), wiązało się z obniżoną liczbą przypadków wrodzonych wad serca, wynika z najnowszych badań opublikowanych w American Heart Association Jurnal Circulation.

"W naszym badaniu sprawdzaliśmy wpływ żywności fortyfikanej (dodatkowo wzbogacanej) kwasem foliowym na różne rodzaje  wrodzonych wad serca ", powiedział K.S. Joseph M. D., Ph.D., główny autor badania profesor w Klinice Położnictwa i Ginekologii na University of British Columbia w Vancouver, Kanada.

Badano następujące zmienne, takie jak wiek matki, porody mnogie (bliźniaki, trojaczki), powikłania ciąży, diagnostykę prenatalną i urodzenia. Naukowcy przeanalizowali dane z prawie 6 milionów kanadyjskich urodzeń od 1990 do 2011 roku i okazało się, że fortyfikacja żywności kwasem foliowym wiązała się z 11 procentowym zmniejszeniem wad wrodzonych  serca.

Czytaj dalej
0 komentarze

Najczęściej popełniane błędy podczas odchudzania

Najczęściej popełniane błędy podczas odchudzania - to przewodnik, dzięki któremu unikniesz podstawowych błędów popełnianych przez osoby odchudzające się.

Zbyt niska kaloryczność diety lub dodatkowe obniżenie kaloryczności diety.

Diety o kaloryczności 1000 czy nawet 800 kcal to żadna nowość. Niestety zbyt mocne ograniczenie kaloryczności może spowodować obniżenie tempa metabolizmu. A co się wtedy stanie? Po początkowej szybkiej utracie wagi (najczęściej spada masa mięśniowa, a nie tłuszczowa) następuje zahamowanie spadku masy ciała, a po pewnym czasie dochodzi do zwiększenia wagi. Z reguły do wartości nawet wyższych niż przed rozpoczęciem odchudzania. Efekt ten nazywany jest popularnie efektem jo-jo. Jak go uniknąć? Stosując obniżenie kalorii maksymalnie o 1000kcal w stosunku do swojego całkowitego zapotrzebowania kalorycznego, pamiętając aby wartość ta nie była niższa niż wartość podstawowej przemiany materii (kliknij aby obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne), Jeżeli jesteś pod opieką dietetyka, pamiętaj!!! aby jeść dokładnie tyle, ile jest w rozpisce. Często klienci ograniczają już wcześniej ograniczoną przed dietetyka kaloryczność, powodując skutki odwrotne od oczekiwanych.

Oznaczone w:
Czytaj dalej
0 komentarze

Otyłość matki, a rozwój mikroflory jelitowej u noworodka

Otyłość matki, a rozwój mikroflory jelitowej u noworodka - nowe badania przeprowadzone na University of Colorado Anschutz Medical Campus wykazały, że hormony znajdujące się w mleku matki, mogą mieć korzystny wpływ na rozwój zdrowej mikroflory jelitowej niemowlęcia. Chroniąc je potencjalnie przed zapaleniem jelit, otyłością i innymi chorobami w późniejszym wieku.

Jest to pierwsze badanie sugerujące, że hormony w ludzkim mleku mogą odgrywać ważną rolę w kształtowaniu zdrowej mikroflory u niemowląt" - mówi Bridget Young (współautorka badania i profesor żywienia dzieci i młodzieży w CU Anschutz).

Czytaj dalej
0 komentarze

Probiotyki w sporcie

Probiotyki w sporcie

Probiotyki w sporcie

Wyczynowi sportowcy, a także osoby uprawiające sport amatorsko, znajdują się w grupie zwiększonego ryzyka występowania infekcji dróg oddechowych oraz przewodu pokarmowego (od 20% do nawet 50% sportowców). Schorzenia te wpływają negatywnie na kondycję psychiczną i fi­zyczną sportowca oraz osiągane w następstwie wyniki sportowe. Uważa się, że zaburzenia mikroflory jelitowej, szczególnie często zgłaszane u sportowców wyczynowych, mogą być związane ze zwiększoną podatnością na infekcje. Probiotyki i prebiotyki są obiecu­jącą opcją profilaktyki i leczenia nawracających infekcji oraz innych jednostek chorobowych u sportowców (1).

Czytaj dalej
0 komentarze

Węglowodany rafinowane mogą zwiększać ryzyko wystąpienia depresji

Węglowodany rafinowane mogą zwiększać ryzyko wystąpienia depresji

Dieta bogata w rafinowane węglowodany może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia depresji u kobiet po menopauzie, wynika z badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition.

James Gangwisch wraz ze współpracownikami z wydziału psychiatrii w Columbia University Medical Center (CUMC) badał zależność pomiędzy ładunkiem glikemicznym, indeksem glikemicznym oraz rodzajem węglowodanów spożywanych w diecie, a występowaniem depresji u 70.000 kobiet po menopauzie.

Czytaj dalej
0 komentarze

Bierne palenie zwiększa otyłość u dzieci.

Bierne palenie zwiększa otyłość u dzieci.

Naukowcy z Medical College of Georgia na Uniwersytecie Augusta (MCG) przebadali 220 chłopców i dziewcząt (w wieku 7-11 lat, z nadwagą lub otyłością). Odkryli, że dzieci narażone na bierne palenie były bardziej otyłe niż dzieci nie narażone na dym tytoniowy. Ponadto procesy poznawcze były zaburzone u dzieci narażonych na dym.

Aby zapewnić dokładne dane, naukowcy zbierali wywiady od rodziców dotyczące narażenia na dym tytoniowy swoich dzieci, a także badali stężenie we krwi kotyniny, głównego metabolitu nikotyny. Naukowcy z MCG oceniali także poziom aktywności fizycznej, która mogą mieć wpływ na otyłość, sen i ryzyko cukrzycy.

Oznaczone w:
Czytaj dalej
0 komentarze

Jesteś tym, co jadł Twój ojciec !

Jesteś tym, co jadł Twój ojciec !

Jesteś tym, co jadł Twój ojciec - okazuje się, że nie tylko mamy, ale także ojcowie mogą „jeść za dwoje”. Z badań opublikowanych 3 grudnia w Cell Metabolism wynika, iż masa ciała ojca, wpływa na dziedziczone informacje, zawarte w spermie. Plemniki szczupłych i otyłych mężczyzn mają różne markery epigenetyczne (specyficzne miejsca w genach dzięki, którym można je m.in porównywać), zauważalne w genach związanych z kontrolą apetytu. Badania, w których porównano 13 szczupłych mężczyzn i 10 otyłych mężczyzn, wyjaśniają więc dlaczego dzieci otyłych ojców są bardziej predysponowane do otyłości.

Oznaczone w:
Czytaj dalej
0 komentarze

Suplementy dla kobiet

Suplementy dla kobiet

 

Suplementy dla kobiet.

Często spotykam się z pytaniem o suplementy dla kobiet. Zaraz za tym pytaniem podąża okrzyk – ale ja nie chcę wyglądać jak Schwarzenegger!!!! Na szczęście poprzez dużo niższy poziom testosteronu od mężczyzn, Paniom to nie grozi. Zapraszam zatem na krótki przegląd najlepszych suplementów i odżywek specjalnie dla Płci pięknej.

Oznaczone w:
Czytaj dalej
0 komentarze

Top5 Fit produktów, po których przytyjesz

Top5 Fit produktów, po których przytyjesz

Top5 Fit produktów, po których przytyjesz

Tematyka odżywiania pełna jest różnego rodzaju kłamstw, mitów i niedopowiedzeń. To co ludzie uważają za prawdziwe często jest dokładnym przeciwieństwem prawdy. Oto TOP5 "fit" czy też „dietetycznych” produktów, po których zamiast chudnąc grozi nam zwiększenie masy ciała.

Oznaczone w:
Czytaj dalej
0 komentarze

Nowy rok bez kaca - kac stop

Barwne opisy następstwa ciężkiego alkoholowego picia powszechnie określanego mianem "kaca" pojawiają się już w pismach starożytnego Egiptu i Grecji, jak również w Starym Testamencie. Pomimo tak długiej historii, kac nie otrzymał zbyt wiele uwagi od badaczy (1). Pokazuje to tabela 1, w której wykazano stosunek wyszukiwań w google do liczby artykułów recenzowanych w bazie pubmed (2).

Oznaczone w:
kac
Czytaj dalej
0 komentarze

Kwas foliowy

Kwas foliowy (witamina B9, określana również jako B11) jest jednym ze składników odżywczych, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Ze względu na wielokierunkowość jego działania cieszy się on wciąż niesłabnącym zainteresowaniem wśród badaczy, dietetyków i lekarzy. Świadczy o tym 29562 prac naukowych opublikowanych w latach 1943-2007 i znajdu­jących się w bazie danych artykułów z zakresu nauk biome­dycznych PubMed (1) (2).

Oznaczone w:
Czytaj dalej
0 komentarze

Zanieczyszczenie glutenem produktów bezglutenowych

Zanieczyszczenie glutenem produktów bezglutenowych

Wraz z moim ostatnim wpisem o Celiakii zbiegło się opublikowanie badania portalu www.celiakia.pl na temat zanieczyszczenia glutenem w produktach, które powinny być całkowicie bezglutenowe. Badania zostały przeprowadzone w akredytowanym laboratorium, a portal www.celiakia.pl wysłał tam następujące produkty:

Oznaczone w:
Czytaj dalej
0 komentarze

Celiakia - zalecenia dietetyczne

Celiakia - zalecenia dietetyczne

Celiakia (coeliakia, morbus viscerali, enteropatia z nadwrażli­wością na gluten, choroba trzewna) jest trwa­jącą przez całe życie enteropatią (stanem patologicznym) jelita cien­kiego, która charakteryzuje się zaburzeniami trawienia i wchłaniania jelitowego. Wywoła­na jest nieprawidłową reakcją immunolo­giczną na zawarte w zbożach, rozpuszczalne w alkoholu, frakcje białka, określane wspólną nazwą - gluten. Należą do nich (1):

Czytaj dalej
0 komentarze

Tłuszcze trans i ich dwie twarze

Tłuszcze trans i ich dwie twarze

Tłuszcze trans, a dokładniej nienasycone kwasy tłuszczowe konfiguracji trans (TFA), zostały uznane za najbardziej szkodliwy typ kwasów tłuszczowych (1).

Szeroko prowadzone badania wykazały, że spożycie większej TFA pochodzenia sztucznego zwiększa w surowicy krwi poziom szkodliwego choleste­rolu LDL i obniża poziom korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL oraz podnosi zawartość lipoproteiny (a) wpływającej na niedokrwienną chorobę serca. Spo­żywanie dużych ilości utwardzonych kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko wystą­pienia cukrzycy typu 2 (2).

Oznaczone w:
Czytaj dalej
0 komentarze

Jak zdrowo i skutecznie schudnąć - Poradnik

Jak zdrowo i skutecznie schudnąć - Poradnik

 

Jak zdrowo i skutecznie schudnąć? W dzisiejszych czasach w media z każdej strony atakują nas nowym wyobrażeniem idealnej sylwetki. Moda na pogoń za fantastyczną formą spowodowała powstanie „diet cud”, które w szybkim czasie powodują spadek masy ciała. Niestety dla stosujących takie diety, waga bardzo szybko wraca do starej wartości (efekt jo-jo), a najczęściej nawet ją przekracza. Co zrobić aby skutecznie a co najważniejsze zdrowo i na zawsze pozbyć się niepotrzebnych kilogramów?

Czytaj dalej
0 komentarze

Cukrzyca - zalecenia dietetyczne

Cukrzyca - zalecenia dietetyczne

Cukrzyca (Diabetes mellitus) należy do najczęściej występujących na świecie chorób metabolicznych. Stanowi jeden z naj­większych problemów współczesnej medycyny. Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) nazywana jest epidemią XXI wieku. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe prowadzące do rozwoju otyłości oraz mała aktywność fizyczna są przy­czyną stałego wzrostu zachorowalności na cukrzycę typu 2, która często wiąże się z ciężkimi powikłaniami mogącymi prowadzić nawet do śmierci. Oszacowanie prawdziwej liczby chorych i diagnostyka choroby są bardzo trudne ze względu na to, że nawet przez wiele lat choroba może przebiegać bezobjawowo, co wiąże się z obecnością wielu niekorzystnych zmian w organizmie. Cukrzyca, czyli w rzeczywistości cały zespół chorób, może prowadzić do znacznego pogorszenia jakości życia chorego, a nieleczona uszkadza wiele organów i ich funkcji (powikłania mogą prowadzić do ciężkich uszkodzeń min. wzroku, nerek, mózgu i serca).

Oznaczone w:
Czytaj dalej
0 komentarze

Kaloria kalorii nie równa

Kaloria to kaloria – takie stwierdzenie pojawia się w internecie coraz częściej. Nie ma znaczenia, czy zje się 100 kilokalorii z cukierków pochodzących z węglowodanów prostych lub 100 kcal z ryżu pochodzących z węglowodanów złożonych. Jest to bzdura i należy z takimi zgubnymi teoriami walczyć. Nawet jeżeli organizm jest młody a metabolizm napędzany hormonami.

Czytaj dalej
0 komentarze

Polecane diety i treningi