Jaki chleb na diecie

 

Jaki Chleb Na Diecie

Jaki chleb na diecie

Oprócz ziemniaków to chleb i generalnie całe pieczywo jest uważane za największego wroga dobrej sylwetki. A to kolejny z wielu mitów, które krążą wokół żywienia. To nie pieczywo na diecie, ziemniaki czy nawet kiełbasa powoduje tycie. Najgorszy jest nadmiar kalorii. A fizjologii się nie oszuka i jeżeli ten nadmiar kaloryczności będziemy spożywać to nasza waga wzrośnie. W poniższym wpisie chciałbym oddemonizować pieczywo i wskazać jaki najlepszy jest chleb na diecie, niezależnie czy to odchudzanie czy budowa masy mięśniowej.

 

 

Skład chleba i typ mąki

Typ mąki oznacza stopień oczyszczenia. Im wyższy numer tym mniej oczyszczona jest mąka i zawiera więcej minerałów. Sama nazwa jest myląca i nieoczyszczona mąką jest zdrowsza od oczyszczonej.

Należy pamiętać, że do wykonania chleba potrzebne są tylko 4 ewentualnie 5 składników. Mowa tutaj o mące, wodzie, zakwasie lub i drożdżach oraz soli. Każdy dodatkowy składnik zmniejsza naturalność wypieku. Warto więc sprawdzać skład, aby innych substancji było jak najmniej.

Negatywne dodatki do chleba

Należy szczególnie uważać na barwione karmelem pieczywo pszenne, które ma tanim kosztem „udawać” pełnoziarniste pieczywo żytnie. Oprócz barwienia często używa się konserwantów, spulchniaczy i wzmacniaczy smaku.

Pozytywne dodatki do chleba

Warto spożywać chleby z dodatkiem nasion słonecznika czy dyni. Są one źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. Do chleba dodaje się także kwas foliowy, przeciwdziałający powstawaniom wady cewy nerwowej u dzieci w życiu płodowym. Istnieją także specjalne chleby zdrowotne o zwiększonej lub zmniejszonej zawartości białka lub o bardzo niskiej zawartości sodu.

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie jest lepszy od chleba drożdżowego. W fermentacji alkoholowej, która zachodzi w zakwasie chlebowym powstaje kwas mlekowy. Kwas ten ma działanie prozdrowotne dla naszego organizmu: działa antybakteryjnie i niszczy kwas fitynowy, który ogranicza wchłanianie minerałów w naszym organizmie.

Chleb ile kalorii

Tabela zawartości kalorycznej różnych rodzajów chleba

PRODUKT

ILOŚĆ

KCAL

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZE

Chleb pszenny

100

246,2

6,8 g

51,6 g

1,4 g

Chleb żytni pełnoziarnisty

100

234,6

6,7 g

47,9 g

1,8 g

Chleb orkiszowy

100

250,9

8,0 g

50,0 g

2,1 g

Chleb gryczany

100

263,7

8,2 g

55,7 g

0,9 g

Jaki chleb jest najzdrowszy

Jak widać skład kaloryczny nie różni się zbyt mocno pomiędzy poszczególnymi chlebami. Czym zatem się one różnią. Najzdrowsze chleby na pewno nie są upieczone z mąki pszennej. Dużo lepszym rozwiązaniem są chleby z mąki żytniej, gryczanej, owsianej i chleby mieszane.

Zaletą chlebów z mąki nieoczyszczonej jest zwiększona zawartość błonnika (chroni przed nowotworami układu pokarmowego, ułatwia pasaż jelitowy, przeciwdziała zaparciom) większej zawartości minerałów i białka. Chleby oczyszczone tak jak np. chleb pszenny ze względu na brak błonnika szybciej podnoszą poziom cukru we krwi, nie są więc polecane osobom z cukrzycą lub odchudzającym się.

Mam nadzieje, że po lekturze tego artykułu wiecie już jaki chleb na diecie zastosować i oraz jaki chleb na odchudzanie będzie najlepszy. W skrócie – Pełnoziarnisty (nie mylić z wieloziarnistym) na zakwasie, bez zbędnych dodatków. A jaki jest Wasz ulubiony chleb ?

 

 

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Podobne wpisy

 

Już wychodzisz ?

Masz jakieś pytania ? - zapraszam do formularza kontaktowego - kliknij lub z chęcią odpowiem na wszelkie pytania pod nr telefonu 609492936

Nie lubisz dzwonić? Umów wizytę w gabinecie lub konsultację online poprzez serwis Znanylekarz.pl klikając obrazek poniżej.

Jakub Piotrowski - ZnanyLekarz.pl

Zapraszam również do lektury mojego bloga dietetycznego

Kontakt

Dietetyk w Szczecinie Jakub Piotrowski

Adres: Jarowita 9a/1, 70-501 Szczecin
Telefon: 609 492 936

kontakt@dietetykwszczecinie.pl