Dawniej sól w diecie była przywilejem tylko najbogatszych. Dzisiaj ciężko o przetworzony produkt spożywczy niezawierający soli. Średnie spożycie soli przez Polaków to 15 gram dziennie. A to dużo za dużo.
Dzienna norma spożycia soli
Dziennie nie można spożywać więcej niż 5g soli, gdyż nadmiar soli w diecie jest niezdrowy. 5 g soli to odpowiednik 2g sodu. Na produktach zawartość sodu najczęściej wymieniana jest w mg więc 5g soli odpowiada 2000mg sodu. Bardzo ważną sprawą, o której nie wszyscy wiedzą jest to, iż dzienne normy spożycia soli nie dotyczą samego solenia !!! Należy zwrócić również szczególną uwagę na naturalnie występujący sód w produktach.

Zawartość soli w produktach spożywczych na 100g – tabela
150g kabanosów z 3 kromkami chleba zapewni nam już podaż soli na cały dzień. Dlatego należy uważać na to co jemy i uważnie dobierać produkty spożywcze.
Nazwa produktu (100g) | Zawartość sodu w mg | Zawartość soli w g |
Śledź solony | 3200 | 8 |
Oliwki marynowane | 2000 | 5 |
Ser Parmezan | 1860 | 4,65 |
Kabanos | 1300 | 3,25 |
Łosoś wędzony | 1300 | 3,25 |
Ser feta | 1100 | 2,75 |
Ketchup | 1000 | 2,5 |
Parówki | 800 | 2 |
Polędwica sopocka | 748 | 1,87 |
Chleb żytni | 450 | 1,125 |
Jaja kurze | 100 | 0,25 |
Warzywa | do 100 | 0,2 |
Kurczak | 55 | 0,1375 |
Wołowina | 50 | 0,125 |
Śledź | 50 | 0,125 |
Ryż | 10 | 0,025 |
Owoce | do 10 | 0,02 |
Kasze | 5 | 0,0125 |
Już wiesz ile jest soli w produktach – kliknij aby sprawdzić ile jest cukru
Sól, a sód – Jak obliczyć ile soli zjadamy?
Aby obliczyć ile zjadamy soli należy pomnożyć ilość sodu występującego w produkcie spożywczym przez 2,5.
Ilość spożytej soli = sód x 2,5
(należy pamiętać, że zawartość sodu podawana jest najczęściej w mg, a nie g) W takim przypadku należy najpierw podzielić zawartość sodu przez 1000, a dopiero wtedy wykonać powyższe działanie.
Jak sól wpływa na organizm człowieka?
Pozytywna rola sodu w organizmie
Sól jest głównym źródłem sodu w diecie. Najważniejszą rolą sodu jest utrzymanie prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie. Odpowiedzialny jest również za aktywny transport komórkowy oraz za prawidłowe działanie układu nerwowego (bierze udział w przekaźnictwie sygnałów we włóknach nerwowych). Jak widać rola sodu w prawidłowym działaniu organizmu jest bardzo ważna.
Dlaczego sól jest niezdrowa – nadmiar soli w diecie
Sól w diecie a właściwie jej nadmiar , powoduje powstawanie licznych zaburzeń w pracy naszego organizmu. Najpoważniejszym z nich jest wzrost ciśnienia tętniczego skutkujący powstawaniem chorób serca. Bardzo ważnym problemem jest również zmniejszona wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Również gospodarka lipidami (tłuszczami) może być upośledzona przez zbyt wysoki poziom sodu. Nadmiar soli w diecie może również powodować zwiększone wydalanie wapnia z organizmu. Co z kolei może być przyczyną problemów ze skurczami czy osteoporozą. Powyższe argumenty wskazują, że niekoniecznie to sól w diecie jest niezdrowa – a dokładniej to nadmiar soli! Tak jak mówił Paracelusus : „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Wszystko zależy od dawki.
Rodzaje soli:
Sól kamienna
Sól kamienna powstaje w wyniku krystalizacji słonych mórz lub jezior. Kopalnie soli powstały w miejscu dawnych zbiorników wodnych, które odparowały. Sól morska jest więc solą kamienna.
Sól himalajska
Jest to sól wydobywana w Pakistanie, w miejscu gdzie wiele milionów lat temu był ocean. Sól himalajska ceniona jest ze względu na zawartość wielu minerałów. To właśnie nim zawdzięcza swoją barwę.
Sól warzona
Jest produktem wysokooczyszczonym, powstałym z soli kamiennej i pozbawionej mikroelementów, które w niej się naturalnie znajdują.
Szybkie pytania o soli:
Dlaczego sól jest jodowana?
Dodatek (fortyfikacja) jodu do soli przeciwdziała niedoborom jodu w diecie
Czy jakaś sól jest zdrowsza ?
W uproszczeniu można powiedzieć, że sól himalajska jest zdrowsza od soli warzonej (oczyszczonej). Nie zmienia to faktu, że spożycie każdej soli nie może być wyższe niż 5g.
Ile soli do kapusty kiszonej?
Aby poprawnie ukisić kapustę, na każdy kilogram kapusty należy dodać 20g soli
Ile soli do ogórków małosolnych?
Aby poprawnie zrobić ogórki małosolne, na każdy kilogram ogórków należy dodać 20g soli
Sól od wieków była cennym surowcem, jednak w dzisiejszych czasach jej nadmiar w diecie stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Średnie spożycie soli przez Polaków jest trzykrotnie wyższe od zalecanej normy, co może prowadzić do nadciśnienia, chorób serca, zaburzeń metabolicznych oraz utraty wapnia z organizmu. Odpowiednia kontrola ilości soli w diecie jest kluczowa dla utrzymania zdrowia, zwłaszcza że sól znajduje się nie tylko w produktach, które świadomie solimy, ale również w wielu przetworzonych artykułach spożywczych.
Pomimo zagrożeń wynikających z nadmiernego spożycia, sód – główny składnik soli – pełni ważną rolę w organizmie, regulując gospodarkę wodno-elektrolitową oraz wspierając układ nerwowy. Istnieją różne rodzaje soli, a sól himalajska, bogatsza w mikroelementy, jest często postrzegana jako zdrowsza alternatywa dla soli warzonej. Niemniej jednak, niezależnie od rodzaju, kluczowe jest zachowanie umiaru i ograniczyć sól w diecie do maksymalnie 5 g, co pozwoli uniknąć negatywnych skutków dla zdrowia.