Sól w diecie. Dlaczego sól jest niezdrowa? Nadmiar soli w diecie. Sól a sód.

Sol W DiecieSól w diecie. Dlaczego sól jest niezdrowa? Nadmiar soli w diecie. Sól a sód

Dawniej sól była przywilejem tylko najbogatszych. Dzisiaj ciężko o przetworzony produkt spożywczy niezawierający soli. Średnie spożycie soli przez Polaków to 15 gram dziennie. A to dużo za dużo.

Dzienna norma spożycia soli

Dziennie nie można spożywać więcej niż 5g soli, gdyż nadmiar soli w diecie jest niezdrowy. 5 g soli to odpowiednik 2g sodu. Na produktach zawartość sodu najczęściej wymieniana jest w mg więc 5g soli odpowiada 2000mg sodu. Bardzo ważną sprawą, o której nie wszyscy wiedzą jest to, iż dzienne normy spożycia soli nie dotyczą samego solenia !!! Należy zwrócić również szczególną uwagę na naturalnie występujący sód w produktach.

Zawartość soli w produktach spożywczych na 100g– tabela

150g kabanosów z 3 kromkami chleba zapewni nam już podaż soli na cały dzień. Dlatego należy uważać na to co jemy i uważnie dobierać produkty spożywcze.

Nazwa produktu (100g)

Zawartość sodu w mg

Zawartość soli w g

Śledź solony

3200

8

Oliwki marynowane

2000

5

Ser Parmezan

1860

4,65

Kabanos

1300

3,25

Łosoś wędzony

1300

3,25

Ser feta

1100

2,75

Ketchup

1000

2,5

Parówki

800

2

Polędwica sopocka

748

1,87

Chleb żytni

450

1,125

Jaja kurze

100

0,25

Warzywa

do 100

0,2

Kurczak

55

0,1375

Wołowina

50

0,125

Śledź

50

0,125

Ryż

10

0,025

Owoce

do 10

0,02

Kasze

5

0,0125

Już wiesz ile jest soli w produktach - kliknij aby sprawdzić ile jest cukru

Sól, a sód - Jak obliczyć ile soli zjadamy?

Aby obliczyć ile zjadamy soli należy pomnożyć ilość sodu występującego w produkcie spożywczym przez 2,5.

Ilość spożytej soli = sód x 2,5  

(należy pamiętać, że zawartość sodu podawana  jest najczęściej w mg, a nie g)  W takim przypadku należy najpierw podzielić  zawartość sodu przez 1000, a dopiero wtedy wykonać powyższe działanie.

Jak sól wpływa na organizm człowieka?

Pozytywna rola sodu w organizmie

Sól jest głównym źródłem sodu w diecie. Najwazniejszą rolą sodu jest utrzymanie prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie.  Odpowiedzialny jest również za aktywny transport komórkowy oraz za prawidłowe działanie układu nerwowego (bierze udział w przekaźnictwie sygnałów we włóknach nerwowych). Jak widać rola sodu w prawidłowym działaniu organizmu jest bardzo ważna. Warto tutaj wspomnieć, że w Polsce sól jest jodowana (dowiedz się wiecej o jodzie).

Dlaczego sól jest niezdrowa – nadmiar soli w diecie

 

Nadmiar soli w diecie, powoduje powstawanie licznych zaburzeń w pracy naszego organizmu. Najpoważniejszym z nich jest wzrost ciśnienia tętniczego skutkujący powstawaniem chorób serca. Bardzo ważnym problemem jest również zmniejszona wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Również gospodarka lipidami (tłuszczami) może być upośledzona przez zbyt wysoki poziom sodu. Nadmiar soli w diecie może również powodować zwiększone wydalanie wapnia z organizmu. Co z kolei może być przyczyną problemów ze skurczami czy osteoporozą. Powyższe argumenty wskazują, że niekoniecznie to sól jest niezdrowa – a dokładniej to nadmiar soli! Tak jak mówił Paracelusus : „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Wszystko zależy od dawki.

Rodzaje soli:

Sól kamienna

Sól kamienna powstaje w wyniku krystalizacji słonych mórz lub jezior.  Kopalnie soli powstały w miejscu dawnych zbiorników wodnych,  które odparowały. Sól morska jest więc solą kamienna.

Sól himalajska

Jest to sól wydobywana w Pakistanie, w miejscu gdzie wiele milionów lat temu był ocean. Sól himalajska ceniona jest ze względu na zawartość wielu minerałów. To właśnie nim zawdzięcza swoją barwę.

Sól warzona

Jest produktem wysokooczyszczonym, powstałym z soli kamiennej i pozbawionej mikroelementów, które w niej się naturalnie znajdują.

Szybkie pytania o soli:

Dlaczego sól jest jodowana?

Dodatek (fortyfikacja) jodu do soli przeciwdziała niedoborom jodu w diecie

Czy jakaś sól jest zdrowsza ?

W uproszczeniu można powiedzieć, że sól himalajska jest zdrowsza od soli warzonej (oczyszczonej). Nie zmienia to faktu, że spożycie każdej soli nie może być wyższe niż 5g.

Ile soli do kapusty kiszonej?

Aby poprawnie ukisić kapustę, na każdy kilogram kapusty należy dodać 20g soli

Ile soli do ogórków małosolnych?

Aby poprawnie zrobić ogórki małosolne, na każdy kilogram ogórków należy dodać 20g soli

 Sol W Diecie

 

Sól
Dawniej sól była przywilejem tylko najbogatszych. Dzisiaj ciężko o przetworzony produkt spożywczy niezawierający soli. Średnie spożycie soli przez Polaków to 15 gram dziennie. A to dużo za dużo. 
Dzienna norma spożycia soli
Dziennie nie można spożywać więcej niż 5g soli, gdyż nadmiar soli w diecie jest niezdrowy. 5 g soli to odpowiednik 2g sodu. Na produktach zawartość sodu najczęściej wymieniana jest w mg więc 5g soli odpowiada 2000mg sodu. Bardzo ważną sprawą, o której nie wszyscy wiedzą jest to, iż dzienne normy spożycia soli nie dotyczą samego solenia !!! Należy zwrócić również szczególną uwagę na naturalnie występujący sód w produktach.  
Zawartość soli w produktach spożywczych – tabela
150g kabanosów z 3 kromkami chleba zapewni nam już podaż soli na cały dzień. Dlatego należy uważać na to co jemy i uważnie dobierać produkty spożywcze. 
Nazwa produktu Zawartość sodu w mg Zawartość soli w g
Śledź solony 3200 8
Oliwki marynowane 2000 5
Ser Parmezan 1860 4,65
Kabanos 1300 3,25
Łosoś wędzony 1300 3,25
Ser feta 1100 2,75
Ketchup 1000 2,5
Parówki 800 2
Polędwica sopocka 748 1,87
Chleb żytni 450 1,125
Jaja kurze 100 0,25
Warzywa do 100 0,2
Kurczak 55 0,1375
Wołowina 50 0,125
Śledź 50 0,125
Ryż 10 0,025
Owoce do 10 0,02
Kasze 5 0,0125
Sól, a sód - Jak obliczyć ile soli zjadamy?
Aby obliczyć ile zjadamy soli należy pomnożyć ilość sodu występującego w produkcie spożywczym przez 2,5. 
Ilość spożytej soli = sód x 2,5  
(należy pamiętać, że zawartość sodu podawana  jest najczęściej w mg, a nie g)  W takim przypadku należy najpierw podzielić  zawartość sodu przez 1000, a dopiero wtedy wykonać powyższe działanie.
Jak sól wpływa na organizm człowieka?
Pozytywna rola sodu w organizmie
Sól jest głównym źródłem sodu w diecie. Najwazniejszą rolą sodu jest utrzymanie prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie.  Odpowiedzialny jest również za aktywny transport komórkowy oraz za prawidłowe działanie układu nerwowego (bierze udział w przekaźnictwie sygnałów we włóknach nerwowych). Jak widać rola sodu w prawidłowym działaniu organizmu jest bardzo ważna.
Dlaczego sól jest niezdrowa – nadmiar soli w diecie
Nadmiar soli w diecie, powoduje powstawanie licznych zaburzeń w pracy naszego organizmu. Najpoważniejszym z nich jest wzrost ciśnienia tętniczego skutkujący powstawaniem chorób serca. Bardzo ważnym problemem jest również zmniejszona wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Również gospodarka lipidami (tłuszczami) może być upośledzona przez zbyt wysoki poziom sodu. Nadmiar soli w diecie może również powodować zwiększone wydalanie wapnia z organizmu. Co z kolei może być przyczyną problemów ze skurczami czy osteoporozą. Powyższe argumenty wskazują, że niekoniecznie to sól jest niezdrowa – a dokładniej to nadmiar soli! Tak jak mówił Paracelusus : „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Wszystko zależy od dawki. 
Rodzaje soli:
Sól kamienna
Sól kamienna powstaje w wyniku krystalizacji słonych mórz lub jezior.  Kopalnie soli powstały w miejscu dawnych zbiorników wodnych,  które odparowały. Sól morska jest więc solą kamienna.
Sól himalajska
Jest to sól wydobywana w Pakistanie, w miejscu gdzie wiele milionów lat temu był ocean. Sól himalajska ceniona jest ze względu na zawartość wielu minerałów. To właśnie nim zawdzięcza swoją barwę. 
Sól warzona 
Jest produktem wysokooczyszczonym, powstałym z soli kamiennej i pozbawionej mikroelementów, które w niej się naturalnie znajdują. 
Szybkie pytania o soli:
Dlaczego sól jest jodowana?
Dodatek (fortyfikacja) jodu do soli przeciwdziała niedoborom jodu w diecie
Czy jakaś sól jest zdrowsza ? 
W uproszczeniu można powiedzieć, że sól himalajska jest zdrowsza od soli warzonej (oczyszczonej). Nie zmienia to faktu, że spożycie każdej soli nie może być wyższe niż 5g.
Ile soli do kapusty kiszonej?
Aby poprawnie ukisić kapustę, na każdy kilogram kapusty należy dodać 20g soli
Ile soli do ogórków małosolnych?
Aby poprawnie zrobić ogórki małosolne, na każdy kilogram ogórków należy dodać 20g soli

Oceń ten wpis:

Podobne wpisy

 

Już wychodzisz ?

Masz jakieś pytania ? - zapraszam do formularza kontaktowego - kliknij lub z chęcią odpowiem na wszelkie pytania pod nr telefonu 609492936

Nie lubisz dzwonić? Umów wizytę w gabinecie lub konsultację online poprzez serwis Znanylekarz.pl klikając obrazek poniżej.

Jakub Piotrowski - ZnanyLekarz.pl

Zapraszam również do lektury mojego bloga dietetycznego

Kontakt

Dietetyk w Szczecinie Jakub Piotrowski

Adres: Jarowita 9a/1, 70-501 Szczecin
Telefon: 609 492 936

kontakt@dietetykwszczecinie.pl