Dietetyk W Szczecinie M
 x 

Twój koszyk jest pusty

Zdrowe ciasta bez cukru

 

Zdrowe Ciasta Bez Cukru

Zdrowe ciasta bez cukru i ciasta dla cukrzyków

Czy przepis na ciasto musi zawierać cukier – odpowiedź brzmi: NIE. Ponadto takie zdrowe ciasto będzie smaczne i proste w przygotowaniu. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest zastąpienie cukru w przepisie termo stabilnym (nie ulegającym rozpadowi na niezdrowe substancje) słodzikiem. Podpowiadamy, czym zastąpić cukier i jak przygotować pyszne i zdrowe ciasta bez cukru.

 

Jak zrobić ciasto bez cukru?

W przypadku zdrowych słodkich wypieków idealnym wyjściem jest zastosowanie erytrolu inaczej zwanego również erytrytolem. Jest to bezpieczny słodzik, który ma również działanie prozdrowotne. Co ważne dla cukrzyków nie podnosi poziomu cukru we krwi. Kolejnym sposobem na uzdrowienie przepisów jest zastosowanie innej mąki niż pszenna. Najlepszym rozwiązaniem jest mąka orkiszowa, która w porównaniu do innych mąk ma bardzo niską zawartość węglowodanów, jednocześnie jest bardzo dobra w smaku. Drugą wartą zastosowania mąką jest mąka owsiana . Bardzo ciekawe jest również zastosowanie w przepisach na zdrowe ciasta warzyw. Kto by się spodziewał, że marchewka czy fasola pomoże stworzyć zdrowe ciasta bez cukru. Zacznijmy więc przegląd: Zdrowe wypieki bez cukru.

Ciasta dla cukrzyków i nie tylko – przepisy:

Ciasteczka z płatków owsianych bez cukru - fit piernik

Wartość odżywcza: 1060,9 kcal 43,1 b/ 152,7 w/ 30,8 t

Fit Piernik

 

Składniki :

• Owsiana Mąka 120 g
• 2 jajka • Banan 85 g
• Kakao 25 g
• Rodzynki 40 g
• Pernikowa przyprawa do smaku
• Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• Słodzik najlepiej: erytrytol

Przygotowanie : 

Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Wlać do prostokątnej formy (można również do mniejszych foremek) . Piec około 45-55 minut w 160 stopniach.

Ciasto z jabłkami bez cukru:

Wartość odżywcza: 1378 kcal 42,6 b/ 103 w/ 88 t
Fit Jabłecznik

Składniki : 

• Mąka 1850 orkiszowa 150 g 
• 3 jajka 
• Mleko 2,0% 150 ml 
• Jabłko 300 g 
• Olej kokosowy 80 g 
• Erytrytol-wedle uznania 
• Wiórki kokosowe 25 g 
• cynamon 

Przygotowanie : 
Wszystkie składniki oprócz jabłek i wiórków zmiksować. Przelać do formy do pieczenia połowę ciasta następnie dodać uprażone przestudzone jabłka. Przelać pozostałą część formy i posypać na wierzch wiórki kokosowe. Piec około 50 – 55 minut w 180 stopniach.

Pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe bez cukru

Wartość odżywcza: 893,9 kcal 36,2 b/ 114,4 w/ 32,4 t

Ciasto Marchewkowe

 

Składniki :

• Mąka 1850 orkiszowa 150 g
• Mleko 3,0 % 180 g
• Cynamon do smaku
• Soda oczyszczona ½ łyżeczki
• Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
• odrobina soli
• Ekstrakt z wanilii
• Kokosowy olej 20 g
• Marchewka 200g
• 1 jajo
• erytrol

Przygotowanie :

Marchew zetrzeć na drobno na tarce. Wymieszać przyprawy. Resztę składników wymieszać po czym dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do formy prostokątnej z papierem do pieczenia i piec około 45-50 minut w 180 stopniach.

Ciasto czekoladowe bez cukru: Białkowy sernik z gorzką czekoladą

Wartość odżywcza: 1207,8 kcal 166,6 b/ 45,7 w/ 39,9 t

Zdrowe Ciasto Czekoladowe

Składniki :

• Jogurt naturalny 60 g
• Ser twarogowy chudy 450 g 
• Białko serwatkowe 60 g (jeżeli nie masz odżywki białkowej, można pominąć ten składnik)
• 4 jaja
• Czekolada gorzka 30 g
• erytrol do smaku


Przygotowanie:

Na sztywno ubić białka jaj. Resztę składników zmiksować. Połączyć obie masy po czym je przemieszać. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Gorące ciasto posypać startą czekoladą.

Zdrowe ciasto orkiszowe zebra z całą masą borówek

Wartość odżywcza:  778, 8 kcal 42,5 b/ 92,7 w/ 24,3 t

Ciasto Zebra Orkiszowe


778, 8 kcal 42,5 b/ 92,7 w/ 24,3 t

Składniki :

• Mąka orkiszowa 1850 100 g
• Jogurt naturalny 100 g 
• 3 jaja
• Borówki lub jagody 100 g
• Kakao 10 g
• Erytrol do smaku

Przygotowanie :


Wszystkie produkty dokładnie wymieszać mikserem. Podzielić ciasto na 2 części, do jednej porcji ciasta dodać kakao. Do okrągłej formy nakładać raz porcję ciasta jasnego cista raz ciemnego ciasta i na zmianę borówki lub jagody. Piec około 45-50 minut w 170 stopniach.

Mam nadzieję, że wszystkie przepisy na zdrowe ciasta bez cukru Wam się spodobały, A może macie swoje ulubione przepisy na zdrowe wypieki? Jeżeli tak to dodajcie je w komentarzach.

 

 

 

Oceń ten wpis:

Podobne wpisy

 

Już wychodzisz ?

Masz jakieś pytania ? - zapraszam do formularza kontaktowego - kliknij lub z chęcią odpowiem na wszelkie pytania pod nr telefonu 609492936

Nie lubisz dzwonić? Umów wizytę w gabinecie lub konsultację online poprzez serwis Znanylekarz.pl klikając obrazek poniżej.

Jakub Piotrowski - ZnanyLekarz.pl

Zapraszam również do lektury mojego bloga dietetycznego

Kontakt

Dietetyk w Szczecinie Jakub Piotrowski

Adres: Jarowita 9a/1, 70-501 Szczecin
Telefon: 609 492 936

kontakt@dietetykwszczecinie.pl