Dietetyczne potrawy na Wielkanoc – dietetyczna Wielkanoc
Dietetyczne potrawy na Wielkanoc mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne ciężkie i kaloryczne dania podawane na Wielkanocnym stole. Drobne sztuczki dietetyczne pozwolą poznać zamienniki, dzięki którym swięta dalej pozostaną magiczne. Dietetyczne przepisy na Wielkanoc nie muszą przy tym być niesmaczne. Dzisiaj dowiemy się jak przejść przez święta, aby nie wrócić z balastem dodatkowych kilogramów.

Dietetyczne potrawy na Wielkanoc i Faszerowane Jaja
Jaja są świetnym źródłem białka i tłuszczu w diecie (Nie podnoszą złego cholesterolu). Najpopularniejsza opcja przyrządzania jaj niestety jest również tą najbardziej kaloryczną czyli popularne jaja z majonezem. Łyżka majonezu dodana na jajko to aż 160 dodatkowych kcal. Jak możemy sobie poradzić z majonezem ?
Polecam 2 rozwiązania:
Jaja nadziewane twarożkiem z cebulą i szczypiorkiem
– twarożek solimy i pieprzymy, cebulę oraz szczypiorek szatkujemy i mieszamy z przyprawionym twarożkiem
Jaja faszerowane pastą paprykową
– paprykę blendujemy z twarożkiem, możemy także dodać tuńczyka i stworzyć pastę paprykowo-rybną
Kiełbasa biała wieprzowa
Wigilijny stół bez białej kiełbasy dla wielu osób również jest ciężki do wyobrażenia. Średniej wielkości kiełbaska (100g) ma około 300kcal . Najlepiej zamienić ją na kiełbasę z piersi kurczaka. Jej kaloryczność, przy tej samej wadze będzie co najmniej o 100kcal mniejsza. To samo dotyczy innych wędlin: szynek czy polędwic.
Dietetyczny żur Wielkanocny
Zamiana tradycyjnej kiełbasy na kiełbasę z piersi kurczaka, a także zabielenie zupy mlekiem, a nie śmietaną 30%, pozwoli zredukować kaloryczność tej pożywnej zupy, nawet o 200kcal.
Dietetyczne ciasta na Wielkanoc
Baba wielkanocna zawsze zajmuje honorowe miejsce na stole. A gdyby tak zamienić ja na kilka miniaturek – babeczek, czy też światowo brzmiących mufffinków?
Owsiane muffiny kakaowo-orzechowe
Składniki:
- mąka owsiana 240 g
- 3 jaja
- olej kokosowy 90 g
- kakao 25 g
- słodzik erytrol 100 g ( nie trzeba się bać słodzików – kliknij, aby dowiedzieć się więcej)
- orzechy nerkowca 20 g
- 100 ml mleka owsianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jajka oraz słodzik zmiksować na gładką kleistą masę. Dodać roztopiony olej, mleko oraz mąkę, wymieszać. Później dodać proszek do pieczenia, kakao oraz posiekane orzechy. Nakładać gotowe ciasto do muffinek i piec około 15 minut w 200 stopniach.
Jabłkowe ciasto z białej fasoli
SKŁADNIKI:
- 220 g fasoli z puszki
- 3 jaja
- Pół banana
- 1,5 łyżki masła orzechowego
- 25 g mąki ryżowej
- 25 g mąki owsianej
- odrobina proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
- 1 małe jabłko
- cynamon
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki zblendować. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć plasterki jabłka i posypać cynamonem. Piec około 40 minut w 200 stopniach. Ciasto pokroić gdy ostygnie. Smacznego!
Dietetyczne sałatki na Wielkanoc
Wielkanocne menu często obfituje w różnego rodzaju sałatki, jednak wiele z nich zawiera wysokokaloryczne sosy na bazie majonezu. Aby odchudzić świąteczne dania, warto zamienić tradycyjne składniki na lżejsze alternatywy. Sałatkę jarzynową można przygotować z jogurtem naturalnym zamiast majonezu lub zastosować jego lżejszą wersję (np. domowy majonez na bazie jogurtu i odrobiny oliwy z oliwek). Dobrym wyborem będzie także sałatka z pieczonego buraka, koziego sera i orzechów włoskich – bogata w błonnik, antyoksydanty i zdrowe tłuszcze.
Dla osób dbających o linię świetnym rozwiązaniem jest także sałatka z rukoli, jajek przepiórczych i grillowanego kurczaka, polana dressingiem na bazie oliwy z oliwek, musztardy i soku z cytryny. Taki posiłek dostarcza pełnowartościowego białka oraz zdrowych tłuszczów, a jednocześnie jest lekkostrawny i niskokaloryczny.
Mam nadzieje, że mój poradnik pomoże Wam przejść przez Święta Wielkanocne bez zbędnych kilogramów.
Dietetyczne sałatki na Wielkanoc – lekkie i zdrowe przepisy
Świąteczny stół nie musi być przepełniony ciężkimi potrawami – oto trzy propozycje lekkich, ale sycących sałatek, które świetnie sprawdzą się na Wielkanoc.
1. Dietetyczna sałatka jarzynowa (bez majonezu)
✅ Kaloryczność: ok. 90 kcal na porcję (150 g)
✅ Liczba porcji: 6
Składniki:
- 3 średnie marchewki (150 g)
- 1 pietruszka (100 g)
- ½ selera (100 g)
- 3 średnie ziemniaki (300 g)
- 5 ogórków kiszonych (150 g)
- 1 jabłko (150 g)
- 3 jajka na twardo (150 g)
- ½ puszki groszku (100 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (50 g)
- 1 łyżeczka musztardy (10 g)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki) ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ogórki kiszone i jabłko drobno posiekać.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić i posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać groszek.
- Jogurt naturalny wymieszać z musztardą, dodać sól i pieprz.
- Polać sosem sałatkę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
2. Sałatka z pieczonych buraków, koziego sera i orzechów
✅ Kaloryczność: ok. 160 kcal na porcję (150 g)
✅ Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 średnie buraki (250 g)
- 50 g sera koziego
- 2 łyżki orzechów włoskich (20 g)
- 1 garść rukoli (30 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (5 g)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Buraki umyć, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut. Po ostudzeniu obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Orzechy podprażyć na suchej patelni przez 2–3 minuty.
- Na talerzu ułożyć rukolę, następnie plastry buraka i pokruszony kozi ser.
- Całość posypać podprażonymi orzechami, polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
3. Sałatka z jajek przepiórczych, grillowanego kurczaka i rukoli
✅ Kaloryczność: ok. 180 kcal na porcję (180 g)
✅ Liczba porcji: 2
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka
- 6 jajek przepiórczych (60 g)
- 2 garści rukoli (60 g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- ½ awokado (70 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- 1 łyżeczka musztardy (5 g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (5 g)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem, a następnie grillować na patelni przez około 5 minut z każdej strony.
- Jajka przepiórcze ugotować na twardo (ok. 4 minut), obrać i przekroić na pół.
- Awokado pokroić w cienkie plasterki.
- Na talerzu ułożyć rukolę, pomidorki koktajlowe, jajka i grillowanego kurczaka.
- Oliwę, musztardę i sok z cytryny wymieszać, polać sałatkę i doprawić do smaku.