Probiotyki i prebiotyki w sporcie
Probiotyki w sporcie
Osoby uprawiające sport amatorsko, a tym bardziej profesjonalni zawodnicy ze względu na wysoką aktywność fizyczną są bardziej narażeni na infekcję dróg oddechowych oraz przewodu pokarmowego (od 20% do nawet 50% sportowców). Choroby te źle wypływają na kondycję psychiczną i fizyczną sportowca pogarszając osiągane w wyniki sportowe. Uważa się, że nieodpowiedni skład mikroflory jelitowej, często występujący u zawodowych sportowców, może być powiązany ze zwiększoną podatnością na infekcje. Probiotyki i prebiotyki znajdują coraz szersze zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu chronicznych infekcji oraz innych chorób u sportowców (1).
Definicja probiotyku
Nazwa probiotyk pochodzi od greckiego słowa „pro bios”, i oznacza: „dla życia”. Najnowszą obowiązującą definicją jest ta przedstawiona Światową Organizację Zdrowia (WHO) w 2002 roku: „Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które stosowane we właściwie dobranych ilościach oddziałują korzystne i przdrowotne na organizm”. W aptece najczęściej mozna kupić produkty probiotyczne pochodzące z bakterii z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, ale wykorzystuje się także wybrane gatunki Escherichia i Bacillus, a także drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp boulardii (2).
Według FAO/WHO dobry probiotyk musi być odporny na: destruktywne działanie enzymów trawiennych i żółci, bardzo niskie pH soku żołądkowego, oraz powinien wykazywać zdolność przylegania do komórek nabłonka jelitowego człowieka i do kolonizacji jelita. Powinien zachować żywotność w układzie pokarmowym człowieka, chronić przeciwko patogennym mikroorganizmom i wywierać korzystny wpływ na zdrowie człowieka (3).
Ważne jest aby pamiętać, że nie każda bakteria fermentacji mlekowej jest probiotykiem, bowiem nie wszystkie szczepy wywołują w organizmie człowieka efekty wymagane definicją WHO (2).
Prebiotyki
Probiotyki warto stosować łącznie z prebiotykami, tj. składnikami diety, które nie ulegają strawieniu, lecz pobudzają wzrost lub aktywność probiotycznych szczepów bakterii, a także poprawiają perystaltykę jelit wpływając tym samym na poprawę stanu zdrowia. Związki te ze względu na to iż nie ulegają rozpadowi ani w górnym odcinku przewodu pokarmowego, mogą fermentować w jelicie grubym, która powodując korzystne zmiany w mikroflorze jelitowej (3).
Prebiotyki mają następujące działanie prozdrowotne:
- obniżanie frakcji cholesterolu LDL we krwi
- utrzymywanie odpowiedniej wartości pH w jelitach
- łagodzenie objawów grzybicy pochwy
- stymulacja układu immunologicznego
- zwiększenie przyswajalności wapnia
- niska kaloryczność
- łagodzenie objawów wrzodów żołądka
- wspomaganie leczenia nietolerancji laktozy próchnicy zębów
Do prebiotyków możemy zaliczyć: m.in. inulinę, fruktooligosacharydy laktulozę, czy pochodne galaktozy i beta-glukanów(4).
Probiotyki w sporcie – pozytywne efekty
Intensywny wysiłek fizyczny powoduje podwyższenie przepływu krwi do mięśni szkieletowych co prowadzi do zmniejszonego dostarczenia składników odżywczych, krwi i tlenu do jelit przy jednoczesnej niedostatecznej eliminacji metabolitów z komórek. Powoduje to obniżenie pH oraz powstanie stresu oksydacyjnego (5) czyli wzmożonym powstawaniem reaktywnych form tlenu (RFT) popularnie nazywanych wolnymi rodnikami. Intensywne i niekontrolowane powstawanie wolnych rodników prowadzi zwiększonej ilości uszkodzeń błony komórkowej, białek (denaturacja) oraz kwasów nukleinowych. Jeżeli taka sytuacja będzie miała miejsce będzie działać negatywnie na działanie całego organizmu (6).
Przyjmowanie leków hamujących wytwarzanie kwasu solnego przez żołądek lub przeciwbólowych, a także antybiotyków ma destrukcyjny wpływna funkcjonowanie bariery jelitowej (1). W zbliżony sposób może działać zmiana motoryki jelit lub odwodnienie. W takim wypadku przestrzeń międzykomórkowa staje się "otwartą droga - a wręcz autostradą", przez które przemieszczają patogenne drobnoustroje rozpoczynając odpowiedź immunologiczną oraz powstawanie wolnych rodników. U zawodników najczęściej spotykanym symptomem uszkodzenia bariery jelitowej są powracające i ciężkie do zaleczenia infekcje,choroby autoimmunologiczne czy reakcje alergiczne. Dlatego nie można bagatelizować pierwszych problemów z układem pokarmowym, gdyż mogą one poważnie zahamować lub nawet przerwać rozwój kariery sportowej (5).
Dlatego suplementacja probiotykami jest bardzo ważną metodą zarówno prewencji jak i leczenia. Bakteryjne szczepy probiotyczne przeciwdziałają zjawisku dysbiozy zwiększając odporność i chroniąc przed infekcjami (1).
Wyniki badań:
Analiza dotychczasowych badań pokazuje , że probiotyki mogą działać korzystnie u sportowców i osób bardzo aktywnych fizycznie . Trudności w interpretacji badań powoduje, to że spośród 15 analizowanych badań, w sześciu nie podano żadnych danych klinicznych dotyczących choroby lub objawów choroby. Tylko w jednym analizowanym badaniu wykazano dodani wpływ probiotyków na wyniki sportowe. Jednakże w 10 z 13 badań wykazano korzystne zmiany w markerach odpornościowych i zapalnych. Podobnie ostatni przegląd badań dotyczących wpływu probiotyków na zakażenia wirusowe dróg oddechowych wykazał, że w 28 spośród 33 badań wykazano korzystne efekty (7).
Jak widać stosowanie probiotykoterapii jest wartościową opcją terapeutyczną zarówno dla profesjonalnych sportowców jak i amatorów. Kolejnym argumentem potwierdzającym tą tezę jest fakt, iż Australijska Komisja Sportu przesunęła probiotyki z grupy B do grupy A – czyli najbardziej polecanych suplementów dla sportowców.
Bibliografia
- Patrycja Szachta Łukasz Sieńczewski, Iwona Ignys. Rola probiotyków W stymulacji układu immunologicznego i ochronie przed infekcjami U osób prowadzących wysiłkowy tryb życia. FORUM ZAKAŻEŃ. 6(4).
- Adriana Nowak Katarzyna Śliżewska, Zdzisława Libudzisz. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. Probiotyki - historia i mechanizmy działania. 2010, 4 (71), strony 5 – 19 .
- Kamińska Ewa. Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania probiotyków na podstawie badań klinicznychprzeprowadzonych u dzieci. Medycyna Wieku Rozwojowego. 2012, 3.
- Mojka Katarzyna. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki - charakterystyka i funkcje. Probl Hie; Epidemiol. 2014, 95(3), strony 541-549.
- Krzeszowiak Jakub. Stres oksydacyjny a środowisko wysokogórskie. Medycyna Środowiskowa. 2013, 16 (1), strony 90-97.
- David B. Pyne Nicholas P. West, Amanda J. Cox, Allan W. Cripps. European Journal of Sport Science . Probiotics supplementation for athletes - Clinical and physiological effects.
Jeżeli wpis Ci się spodobał udostępnij go proszę lub skomentuj :)