Co to są Węglowodany rafinowane?
Węglowodany rafinowane są to węglowodany oczyszczone. Oczyszczenie oznacza przetworzenie, a jak wiadomo im bardziej produkt przetworzony tym gorszy dla naszego zdrowia. Szczególnie niebezpieczne są rafinowane cukry proste czyli nasz popularny biały cukier. Do innych źródeł węglowodanów rafinowanych należą: białe pieczywo, biały ryż, biała mąka (wszystkie ciasteczka i słodycze – niestety dodatkowo posiadają jeszcze źródła tłuszczów trans), syrop glukozowy czy glokozowo-fruktozowy.
W badaniach wykazano, że dieta bogata w Węglowodany rafinowane może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia depresji u kobiet po menopauzie, Badanie zostało opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition. James Gangwisch wraz ze współpracownikami z wydziału psychiatrii w Columbia University Medical Center (CUMC) badał zależność pomiędzy ładunkiem glikemicznym, indeksem glikemicznym oraz rodzajem węglowodanów spożywanych w diecie, a występowaniem depresji u 70.000 kobiet po menopauzie.
Spożycie węglowodanów zwiększa poziom cukru we krwi, w różnym stopniu, w zależności od rodzaju pożywienia. Im więcej wysoko przetworzonych węglowodanów, tym wyższy indeks glikemiczny (GI). Źródła Węglowodanów rafinowanych takie jak biały chleb czy biały ryż, w szybki sposób podnoszą poziom cukru we krwi. co z kolei, wyzwala odpowiedź hormonalną mającą za zadanie, obniżyć ten za wysoki poziom cukru. Niestety odpowiedź ta może również powodować zmiany nastroju, nasilać zmęczenie i inne objawy depresji. Otyłość olbrzymia często będąca następstwem zbyt wielkiego spożycia węglowodanów rafinowanych jest leczona chirurgicznie. Niestety ryzyko samobójstwa po operacji bariatrycznej spowodowane depresją jest wysokie.
Natomiast większe spożycie błonnika, produktów pełnoziarnistych oraz warzyw wiązało się z mniejszym ryzykiem pojawienia się depresji. Sugeruje to, że zmiana sposobu żywienia może być jednym z czynników profilaktycznych zapobiegającym depresji. Konieczne są oczywiście dalsze badania w celu zbadania potencjału tej nowej metody przeciwdziałania lub leczeniu depresji.
Inne badana wykazały zależność pomiędzy węglowodanami rafinowanymi a chorobami serca. Zwiększone spożycie węglowodanów rafinowanych powoduje wzrost masy ciała, zwiększone ryzyko zawałów, cukrzycy a także problemy z układem odpornościowym. Udowodnione jest, że oczyszczone węglowodany szkodzą nam bardziej niż tłuszcze nasycone, a nawet tłuszcze trans.
Badania naukowe wskazują na istotny wpływ spożycia węglowodanów rafinowanych na rozwój cukrzycy typu 2 oraz przyrost masy ciała. Węglowodany rafinowane, takie jak biały chleb czy biały ryż, charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, co prowadzi do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. To z kolei może skutkować insulinoopornością, będącą prekursorem cukrzycy typu 2. Ponadto, nadmierne spożycie tych węglowodanów sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, co prowadzi do otyłości. W artykule opublikowanym w czasopiśmie „Postępy Mikrobiologii” podkreślono, że przetworzona żywność, bogata w węglowodany rafinowane, jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.
W celu zmniejszenia ryzyka tych schorzeń zaleca się ograniczenie spożycia węglowodanów rafinowanych na rzecz produktów pełnoziarnistych oraz bogatych w błonnik. Taka zmiana w diecie sprzyja lepszej kontroli poziomu glukozy we krwi i wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.
- James Gangwisch, PhD et al. High Glycemic Index Diet as a Risk Factor for Depression: Analyses from the Women’s Health Initiative. American Journal of Clinical Nutrition, August 2015