Adres: Jarowita 9a/1 70-501 Szczecin

Email: kontakt@dietetykwszczecinie.pl

Telefon:  609 49 29 36

My Cart

Dobry kwas linolowy (CLA) i zły… Tłuszcze trans i ich dwie twarze
/
/
/
Dobry kwas linolowy (CLA) i zły… Tłuszcze trans i ich dwie twarze

Adres: Jarowita 9a/1 70-501 Szczecin

Email: kontakt@dietetykwszczecinie.pl

Telefon:  609 49 29 36

My Cart

Dobry kwas linolowy (CLA) i zły… Tłuszcze trans i ich dwie twarze
/
/
/
Dobry kwas linolowy (CLA) i zły… Tłuszcze trans i ich dwie twarze
cla

Dobry kwas linolowy (CLA) i zły… Tłuszcze trans i ich dwie twarze

Co to jest kwas linolowy, kwas CLA?

Kwas linolowy przyspiesza redukcje tkanki tłuszczowej oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego składu ciała, Dzięki swoim właściwością powstrzymuje działanie enzymów odpowiedzialnych za magazynowanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo hamuje powstawanie czyli syntezę tkanki tłuszczowej oraz zwiększa tempo rozpadu tłuszczu czyli lipolizy. Poprzez zastosowanie diety bogato tłuszczowej tłuszczowej z podażą 0,05% CLA zauważono spadek stężenia cholesterolu całkowitego, trójglicerydów a co najważniejsze złego cholesterolu LDL i  (poziom dobrego cholestrerolu HDL – nie uległ zmianie).

Zainteresowanie kwasem linolowym pojawiło się  ponad 20 lat temu, gdy badania potwierdziły jego działanie antynowotworowe.  Od tego czasu przeprowadzono wiele badań w nadziei znalezienia skutecznego preparatu terapeutycznego (5).Antynowotworowe działanie kwasu linolowego widoczne jest już przy małej dawce – zale­dwie 1% tłuszczu diety. Natomiast kwasy tłuszczowe zawarte w rybach aby osiągnąć podobny efekt muszą być podawane w dawce 10-krotnie wyższej.

Bardzo ważnym jest aby naturalnych  kwasów tłuszczowych typu trans (o prozdrowotnych właściwościach), nie mylić ze sztucznie produkowanymi obecnymi w utwardzanych olejach roślinnych oraz w gotowych do odgrzania mocno przetworzonych produktach. Podaż sztucznie wytworzonych izomerów kwasów tłuszczowych typu trans musi być diametralnie ograniczona, gdzie kwasów CLA wręcz przeciwnie, zalecane dla wszystkich konsumentów bez względu na wiek i stan zdrowia (3).

Sprzężony kwas linolowy – CLA występuje praktycznie wyłącznie w tłuszczu mlecznym oraz w mięsie przeżuwaczy  (3).
Tab1. Zawartość kwasu linolowego w produktach (4)

Produkt Zawartość CLA w mg/g tłuszczu
Jagnięcina4,3-19,0
Wołowina1,2-10,0
Łosoś2,0-2,5
Tłuszcz mlekowy2,9-11,3 
kwas linolowy

Zastosowanie CLA (sprzężonego kwasu linolowego) w sporcie

Kwas CLA (sprzężony kwas linolowy) cieszy się rosnącą popularnością wśród sportowców, szczególnie w dyscyplinach sylwetkowych oraz sportach wytrzymałościowych. Badania wskazują, że suplementacja CLA może korzystnie wpływać na redukcję tkanki tłuszczowej oraz poprawiać kompozycję ciała, sprzyjając zwiększeniu beztłuszczowej masy ciała. Mechanizm działania CLA opiera się głównie na zwiększeniu tempa lipolizy, czyli rozkładu tkanki tłuszczowej oraz hamowaniu jej syntezy. W efekcie, sportowcy mogą osiągnąć szybszą redukcję masy ciała przy jednoczesnym zachowaniu siły i masy mięśniowej, co jest szczególnie ważne w okresie przygotowawczym do zawodów. Regularne stosowanie CLA przez osoby aktywne fizycznie może więc przyspieszyć osiągnięcie celów treningowych związanych ze zmianą sylwetki, szczególnie podczas redukcji masy ciała i definicji mięśni.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28626143/

https://www.researchgate.net/publication/6677580_Cumulative_effects_of_conjugated_linoleic_acid_and_exercise_on_endurance_development_body_composition_serum_leptin_and_insulin_levels_J_Sport_Med_Phys_Fit_46570

Złe tłuszcze trans

Złe tłuszcze trans zwane inaczej kwasami tłuszczowymi o konfiguracji trans (TFA), według badań maja najbardziej szkodliwe działanie na nasz organizm ze wszystkich rodzajów kwasów tłuszczowych (1).

Wiele badań potwierdziło zależność pomiędzy wysokim spożyciem kwasów tłuszczowych typu trans, a wzrostem stężenia złego cholesterolu LDL, z jednoczesnym obniżeniem poziomu dobrego cholesterolu HDL. Konsumpcja wysokich ilości TFA może prowadzić do zwiększonej zapadalności na cukrzyce typu 2 czy choroby serca (2).

Tkanka tłuszczowa bierze udział w regulowaniu odpowiedzi na insulinę tkanki mięśniowej oraz wątroby na drodze uwalniania adipocytokin, a także kwasów tłuszczowych. To własnie nasz genom oraz ilość i rodzaj spożywanych przez nas tłuszczów przesądza o rozwoju oporności insulinowej. Dieta o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans oraz nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) obniża wrażliwość komórek na działanie insuliny, co może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.  TFA w znacznie większym stopniu przyczynia się do tego procesu w porównaniu do SFA (1).

Problem znakowania kwasów tłuszczowych typu trans

Niestety obecny sposób znakowania żywności nie stosuje podziału na sztuczne i naturalne izomrey typu trans. Uniemożliwia to konsumentom świadomego wyboru bezpieczniejszych i zdrowszych dla zdrowia produktów  (3).

Tłuszcze trans a ciąża

Udowodniono, że kwasy tłuszczowe typu trans  przedostają się przez łożysko do płodu. Dlatego tak bardzo ważne jest co matka dziecka je podczas ciąży. TFA mogą być jedną z przyczyn pojawiania się  zaburzeń rozwojowych, już podczas życia płodowego, jak i w okresie niemowlęcym i późniejszym. (1)

Tłuszcze trans – zawartość w produktach

Tłuszcze trans w czym są:  (3):

Produkt% zawartość TFA w tłuszczu 
Margaryny twardenawet do 35%
Margaryny miękkie do 20%
Miksy masła z margaryną od 2 do 14%
Dania „Fast Food”do 30%

Bibliografia

  1. Dominika Jamioł-Milc Ewa Stachowska, Dariusz Chlubek. SKUTKI SPOŻYWANIA TRANS NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W OKRESIE CIĄŻY I LAKTACJI. ROCZNIKI POMORSKIEJ AKADEMII MEDYCZNEJ W SZCZECINIE. 2007, strony 2010, 56, 1, 21-27.
  2. Bohdan Achremowicz Jarosław Korus. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2007, strony 5-14.
  3. Grażyna Cichosz Hanna Czeczot. KWASY TŁUSZCZOWE IZOMERII TRANS W DIECIE CZŁOWIEKA , str. . BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 2.
  4. Janczy Agata. SPRZĘŻONY KWAS LINOLOWY CIS-9, TRANS-11 CLA A ZMIANY MIAŻDŻYCOWE. ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII MORSKIEJ W GDYNI, . 2012, 73.
  5. KONRAD ACHREMOWICZ KATARZYNA SZARY-SWORST. WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE CZYNNIKIEM POPRAWY STANU ZDROWIA CZŁOWIEKA . ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, . 2005,, Tom 3, 22, strony 23-35.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Już wychodzisz?

Skorzystaj z mojego systemu rejestracji i zarezerwuj swoją wizytę w gabinecie lub online już teraz.