Cukrzyca - Objawy, zalecenia dietetyczne i dieta cukrzycowa
Cukrzyca i dieta cukrzycowa
Cukrzyca (Diabetes mellitus) jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób cywilizacyjnych na świecie. Z racji tego, że jest cichym zabójcą, uważa się ja za jedną z największych bolączek współczesnej medycyny. Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) mówi się o niej, że jest wręcz epidemią XXI wieku. Nieodpowiednia dieta oraz brak ruchu w szybkim czasie doprowadzają do otyłości, która jest przyczyną nieustannego wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2. Cukrzyca powoduje bardzo duże komplikacje zdrowotne. Brak wprowadzenia odpowiedniej diety i leczenia farmakologicznego może prowadzić do ślepoty i amputacji zniszczonych przez chorobę kończyn. Co jeść przy cukrzycy, jakie są ryzyka jej rozwoju oraz kryteria rozpoznania - o tym w dalszej części artykułu.
Czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy:
Czynniki ryzyka zachorowania na cukrzyce są bardzo zróżnicowane. Do najczęstszych z nich należy obciążenie genetyczne ( historia choroby w rodzinie) oraz nadwaga, otyłość i brak ruchu.
- stwierdzona cukrzyca u najbliższej rodziny
- zbyt wysoka masa ciała
- cukrzyca ciążowa lub waga noworodka powyżej 4kg
- wysokie stężenie cholesterolu
- wcześniejsze problemy z poziomem glukozy naczczo,
- obecność nadciśnienia tętniczego
Objawy cukrzycy:
Dlaczego cukrzyca jest nazywana cichym zabójcą? Bo nie czujemy, że na nią chorujemy. Cukrzyca w początkowej fazie rozwoju może nie dawać żadnych objawów. A jeżeli daje to objawy takie jak: zmęczenie, pocenie się czy drżenie rąk to są one często bagatelizowane. Dlatego warto przynajmniej raz do roku sprawdzić poziom stężenia cukru we krwi. A jakie wyniki są niepokojące?
- stężenia glukozy w osoczu krwi żylnej, przekraczające 199 mg/dl
- stężenie glukozy w osoczu krwi żylnej na czczo (12 godzin od kolacji) przekraczające 120 mg/dl
- Stwierdzenie stężenia glukozy w osoczu krwi żylnej w 2 godziny po zastosowaniu testu OGTT przekraczające 200 mg/dl .
Cukrzyca co jeść (jaka dieta) - zalecenia dietetyczne i żywieniowe czyli
Cukrzyca dieta:
Dieta cukrzycowa nie musi być dietą drakońską. Tak naprawde jest to zwykła zróżnicowana, zbilansowana dieta ze zwiększonym ograniczeniem cukrów prostych. Nie powinno się również spożywać dużych ilości tłustych mięs czy gotowych produktów do odgrzewania. Im produkt jest mniej przetworzony tym dla cukrzyka lepiej. Idealna dieta powinna charakteryzować się:
- ograniczenie kaloryczności diety u osób z nadwagą i otyłością (o 500-1000kcal)
- całkowite unikanie węglowodanów prostych
- ograniczenie spożycia owoców do 200g dziennie
- podwyższenie spożycia warzyw > 500g
- dostarczanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (< 50 Ig), które mają stanowić 40-50% wartości energetycznej diety
- podaż błonnika powinna wynosić 25-30g
- stosowanie produktów zbożowych z pełnego przemiału
- ograniczenie tłuszczy w diecie do wartości 30-35% ogólnej kaloryczności
- ograniczenie tłuszczy nasyconych poniżej 10% z ogólnej liczby tłuszczy
- należy ograniczyć spożycie sztucznych izomerów trans kwasów tłuszczowych - Dowiedz się więcej o TFA
- białko powinno dostarczać 15-20% ogólnej kaloryczności
- stosunek białek zwierzęcych do białek roślinnych powinien wynosić 50:50
- należy zwiększyć aktywność fizyczną
Dieta cukrzycowa jadłospis, dieta dla cukrzyka:
Poniżej przykładowa dieta 2000kcal w cukrzycy - czyli co może jeść cukrzyk w ciągu dnia:
Śniadanie: owsianka orzechowo-jabłkowa
Nazwa Produktu | Waga w gramach |
Płatki owsiane |
30 |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu |
300 |
Orzechy włoskie |
10 |
Jabłka |
50 |
II śniadanie: Makaron z łososiem i papryka
Makaron bezjajeczny |
60 |
Łosoś |
80 |
Papryka |
200 |
Cebula |
50 |
Czosnek |
5 |
Oliwa z oliwek |
5 |
Obiad: Makaron z kurczakiem w sosie czosnkowym
Mięso z piersi kurczaka bez skóry |
150 |
Makaron bezjajeczny |
60 |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu |
50 |
Czosnek |
5 |
Pomidor | 150 |
Pietruszka, liście |
5 |
Oliwa z oliwek |
5 |
Podwieczorek: Kanapki z twarożkiem i jagodami
Ser twarogowy chudy |
50 |
Czarne jagody mrożone |
100 |
Chleb żytni razowy |
80 |
Masło extra |
5 |
Kolacja: Serek wiejski z cebulą. Kanapki z wędliną i papryką
Chleb żytni razowy |
80 |
Polędwica z indyka |
60 |
Papryka |
50 |
Cebula |
10 |
serek wiejski |
150 |
Źródła:
- Małgorzata Rzepa: „Cukrzyca i wspomaganie jej leczenia środkami pochodzenia roślinnego” Wrocław, sierpień 2008
- Aleksandra Araszkiewicz, Dorota Piasecka, Bogna Wierusz-Wysocka: „ocena wiedzy pacjentów z typem 2 cukrzycy na temat przewlekłych powikłań choroby” Nowiny Lekarskie 2012, 81, 2, 158–163
- Anna Baranik, Lucyna Ostrowska: „Praktyczne zalecenia dotyczące żywienia chorych z cukrzycą typu 2 i otyłością” Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 4, 222-230
- Kaye Foster-Powell, Susanna HA Holt, and Janette C Brand-Miller: “International table of glycemic index and glycemic loadvalues: 2002”
- Katarzyna Korzeniowska, Anna Jabłecka: „Cukrzyca (Część I)” Farmacja Współczesna 2008; 1: 231-23
Jeżeli wpis Ci się spodobał udostępnij go proszę lub skomentuj :)