Antygrypina na Thermomix – domowy sposób na przeziębienie

 

AntygrypinaAntygrypina – domowe sposoby na przeziębienie

Antygrypina to świetny domowy sposób na przeziębienia. Jako, że mamy ostatnie dni ładnej pogody, warto zastanowić się, jak walczyć z szalejącymi jesienią chorobami. Coraz więcej osób z wygody sięga po antybiotyki. Nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż nasza naturalna flora bakteryjna po antybiotykoterapii „wraca do siebie” aż przez 7 lat. A to właśnie flora bakteryjna odpowiedzialna jest w dużej mierze za naszą odporność. Jak naturalnie stworzyć sobie „zdrowy antybiotyk", który nie wytrzebi „naszych bakterii”? Prezentuję własny przepis na antygrypinę, którą można (ale nie trzeba) przygotować w Thermomixie

Przepis na Antygrypinę:

W Internecie można znaleźć wiele przepisów na Antygrypinę, głównie w wersji na Thermomix, w której wszystkie składniki należy zmiksować przez 1 minutę na najwyższych obrotach (czyli 10), a następnie podgrzać do temp. ok. 40 stopni. Osobiście odradzałbym tylko ten z 500ml miodu - to straszna bomba kaloryczna.

Jaki jest zatem najlepszy przepis na antygrypinę według Jakub Piotrowskiego?

Miksujemy ze sobą następujące składniki:

  • 1 ząbek czosnku (dla chętnych)
  • 1 cytryna,
  • 1 grejpfrut,
  • kawałek imbiru,
  • 2-3 łyżeczki miodu,
  • 100g truskawek
  • 100g malin
  • 300 ml wody (dodatek wody jest indywidualny - im więcej wody tym mniejsza gęstość) + ewentualny słodzik (erytrol, stewia, ksylitol). 

Wspomniane słodziki mają wbrew obiegowym opiniom prozdrowotne działanie (kliknij, aby dowiedzieć się więcej o zdrowych słodzikach).

Co ważne obierając cytrynę i grejpfruta, należy pozostawić białą skórkę, czyli tzw albedo. To właśnie w nim jest najwięcej bioflawonoidów (substancje pozytywnie wpływające na nasze zdrowie).  Modyfikacja przepisu polega również na dodaniu pysznych i bardzo zdrowych jagód.

Antygrypina – działanie poszczególnych składników:

Czosnek – zawiera flawonoidy, selen, oraz aminokwas argininę o działaniu przeciwnowotworowym, antyrodnikowym. Stymuluje układ odpornościowy. Dodatkowo czosnek działa jako naturalny antybiotyk, wspierając walkę organizmu z infekcjami. Jego właściwości antyseptyczne sprawiają, że jest ceniony w profilaktyce przeziębień.

Grejpfrut – wysoka zawartość witaminy C i beta karotenu wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że sok z grejpfruta może wchodzić w interakcje z lekami. Dlatego jeżeli stosujesz leki zawsze sprawdź czy w ulotce nie ma ostrzeżenia o interakcjach z cytrusami. Grejpfrut posiada również właściwości przeciwzapalne i może wspomagać proces trawienia.

Cytryna - wysoka zawartość witaminy C i bioflawonoidów. Jest również bogata w potas, co wspomaga zdrowie serca i nerek. Cytryna działa alkalizująco na organizm, co może pomóc w utrzymaniu równowagi pH.

Imbir – antygrypina z imbirem ma działanie przeciwrodnikowe porównywalne z witaminą C, przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne... więcej o imbirze. Imbir jest również znany ze swojego działania wspomagającego trawienie i łagodzącego mdłości.

Miód – wysoka zawartość substancji przeciwrodnikowych. Miód jest również naturalnym antyseptykiem, który może pomagać w leczeniu drobnych ran i poprawiać kondycję skóry.

Jagody – inaczej borówka czernica, zawarte w niej garbniki uszczelniają jelita, a antocyjany wiążą negatywne produkty przemiany materii patogenów, wysoka zawartość witaminy C i karotenoidów wpływa na działanie antyrodnikowe. Jagody są również bogate w błonnik, co wspomaga trawienie i zdrowie jelit.

Truskawki – bogate w witaminę C, mangan i inne składniki odżywcze, truskawki mają silne właściwości przeciwutleniające. Pomagają w utrzymaniu zdrowia serca i mogą mieć działanie przeciwzapalne. Są również niskokaloryczne, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Słodziki (erytrol, stewia, ksylitol) -  przeciwdziałanie infekcjom i wirusom... więcej o słodzikach

Antygrypina dla dzieci:

Jak zmodyfikować przepis, aby po antygrypinę równie chętnie jak dorośli sięgały dzieci? Można tutaj zrezygnować z podaży czosnku, zwieszając ilość erytrolu lub stewii. Idealnym dodatkiem do przepisu będzie żelatyna, która zamieni antygrypinę w pyszną galaretkę. 

Inne domowe sposoby na przeziębienie i zwiększenie odporności:

- mleko z czosnkiem i miodem

- kiszonki

Jeżeli masz pytania lub chcesz skomentować post zjedz niżej za proponowane tematy

Reklama Min 

>