x 

Twój koszyk jest pusty
Jakub Piotrowski

Antygrypina na Thermomix – domowy sposób na przeziębienie

 

antygrypinaAntygrypina – domowe sposoby na przeziębienie

Antygrypina to świetny domowy sposób na przeziębienia. Jako, że mamy ostatnie dni ładnej pogody, warto zastanowić się, jak walczyć z szalejącymi jesienią chorobami. Coraz więcej osób z wygody sięga po antybiotyki. Nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż nasza naturalna flora bakteryjna po antybiotykoterapii „wraca do siebie” aż przez 7 lat. A to właśnie flora bakteryjna odpowiedzialna jest w dużej mierze za naszą odporność. Jak naturalnie stworzyć sobie „zdrowy antybiotyk", który nie wytrzebi „naszych bakterii”? Prezentuję własny przepis na antygrypinę, którą można (ale nie trzeba) przygotować w Thermomixie. 

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:
3592 odsłon
1 komentarz
Jakub Piotrowski

Tlenek azotu czyli: sok z buraka, szpinak, pestki dyni – naturalne suplementy dla sportowców

 

tlenek azotuSok z buraka, szpinak, pestki dyni

Tlenek azotu

Tlenek azotu (NO) w naszym organizmie może powstawać w procesie redukcji azotynów. Inną drogą powstawania NO jest synteza z argininy. Jak działanie tlenku azotu mogą wykorzystać sportowcy? Tlenek azotu bierze udział w  regulacji tempa przepływu krwi. Przyczynia się więc do rozszerzenia się naczyń krwionośnych i  gwałtownego wzrostu tempa zaopatrywania komórek w substancje odżywcze. Zmniejsza także agregacje płytek krwi co przeciwdziała zakrzepom. Przyspiesza gojenie się ran ( zmniejsza czas trwania kontuzji), ma istotną rolę w regeneracji tkanki mięśniowej, jak również w jej wzroście. NO jest również ważnym neurotransmiterem, czyli bierze udział w przesyłaniu informacji pomiędzy komórkami.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:
201 odsłon
0 komentarze
Jakub Piotrowski

Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego – czyli kiedy mleko szkodzi

 

nietolerancja laktozyNietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego to bardzo ciekawy temat dotykający w przypadku nietolerancji nawet 20-37 % Polaków. Mleko opisywałem już w mitach dietetycznych. Mój wpis dotyczył braku negatywnych skutków stosowania mleka u zdrowych osób. A jak mleko działa na osoby z nietolerancją i alergią?

Zacznijmy od różnicy pomiędzy alergią  a nietolerancją. Oba stany wywoływane są niepożądaną reakcją na jedzenie które spożyjemy, ale tylko w alergii związana jest z reakcją odpowiednich przeciwciał i układu immunologicznego inaczej nazywanego odpornościowym. Alergia dotyczy białek mleka, a nietolerancja przede wszystkim relacji pomiędzy laktozą i laktazą.

 

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:
382 odsłon
1 komentarz
Jakub Piotrowski

Czym można posłodzić herbatę i kawę? Cukier biały czy brązowy?

czym słodzicCzym słodzić?

Jaki jest najzdrowszy cukier? To pytanie zadaje sobie wiele osób przechodzących na dietę. Czy cukier może w ogóle być zdrowy? Już samo ograniczenie słodkich napojów oraz słodzenie cukrem kawy czy herbaty, może przyczynić się do spadku wagi, a przede wszystkim spadku poziomu cukru we krwi.  A zatem czym możemy słodzić?

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:
408 odsłon
0 komentarze
Jakub Piotrowski

Słodziki (aspartam, erytryrol, ksylitol i stewia) - czy wszystkie są lepsze od cukru?

słodziki

Słodziki

Słodziki czy też inaczej substancje intensywnie słodzące to temat bardzo kontrowersyjny. Urosło wokół nich bardzo wiele mitów. Czy warto je stosować? Jakie są ich plusy, a jakie minusy. Czy mogą nam zaszkodzić? Czy może „biała śmierć” czyli cukier jest lepszym rozwiązaniem? Zapraszam na przegląd najpopularniejszych słodzików.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:
1074 odsłon
0 komentarze
Jakub Piotrowski

Co to jest witamina C, funkcje i działanie witaminy C, źródła, prawoskrętna czy lewoskrętna

Witamina CCo to jest witamina C

Witamina C zwana również kwasem askorbinowym - nazwa ta powstała od choroby – szkorbutu, będącego następstwem niedoboru witaminy C. Dawniej na szkorbut chorowali przede wszystkim marynarze dalekomorskich wypraw. Dopiero XIX wiek i marynarka angielska, która wprowadziła nakaz spożywania cytryn położyła kres epidemii szkorbutu wśród marynarzy. W organizmie człowieka witamina C działa przede wszystkim jako kofaktor ( „pomocnik” przyspieszający reakcję) wielu ważnych enzymów. Przeciwdziała także wolnym rodnikom.  W produktach żywnościowych występuje w kategorii dodatki do żywności i konserwanty o oznaczeniach E300 oraz E315. Czyli jak widać nie wszystkie E są straszne.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:
Najnowsze Komentarze
Jakub Piotrowski
dziękuje bardzo
poniedziałek, 07, sierpień 2017 10:13
399 odsłon
2 komentarze
Jakub Piotrowski

Co to jest Witamina d, funkcje i działanie, niedobór i nadmiar witaminy D

witamina dCo to jest witamina D?

Witamina D jest to grupa związków chemicznych, których wspólną cechą jest to, iż złożone są z 4 pierścieni. Najważniejszymi formami witaminy D są witamina D2 (ergokalcyferol - pochodzenia  roślinnego) oraz Witamina D3 (cholekalcyferol - pochodzenia zwierzęcego). Witamina D swoją budową przypomina hormony i ma do hormonów bardzo podobne działanie. Witamina D (kalcytriol) rozpuszcza się tłuszczach, tak jak pozostałe 3 witaminy A,E oraz K. Kalcytriol powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:
726 odsłon
0 komentarze
Jakub Piotrowski

Co to są kwasy Omega 3 i 6, prawidłowy stosunek, działanie, funkcje i źródła

 

kwasy omega 3Co to są kwasy Omega 3

Kwasy omega 3 są to niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe(NNKT), spełniające wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Do najbardziej aktywnych biologicznie – czyli tych których działanie na nasz organizm jest najmocniejsze zaliczamy kwas – eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) ,w mniejszym stopniu także pochodzący z produktów roślinnych kwas alfa-linolenowy (ALA) .W organizmie człowieka kwas ALA może na drodze przemian przekształcać się w EPA i DHA. Jest to jednak proces niezbyt wydajny. Szczególnie, gdy do naszego organizmu dostarczamy duże ilości kwasów omega 6.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:
681 odsłon
0 komentarze
Jakub Piotrowski

Co to jest cholesterol? Funkcje. Jak go obniżyć? Hdl, ldl, dobry czy zły?

co to jest cholesterolCo to jest cholesterol?

Cholesterol co wiele osób na pewno zdziwi – jest alkoholem.  Nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego też musi być transportowany w naszym organizmie przez specjalne białka zwane glikoproteinami. Oprócz doskonale wszystkim znanych HDL i LDL do lipoprotein należą również chylomikrony, VLDL oraz IDl .

Cholesterol funkcje

Cholesterol bierze udział w powstawaniu hormonów płciowych, witaminy D3, kwasów żółciowych i kortykosteroidów. Bierze udział w przekaźnictwie komórkowym, jest składnikiem błon lipidowych oraz odgrywa znaczącą rolę w trawieniu, gdyż jest składnikiem żółci.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:
530 odsłon
0 komentarze
Jakub Piotrowski

Co to jest BMI? Online BMI kalkulator - idealny wskaźnik masy ciała?

bmi onlineCo to jest BMI?

Czy jest to dobry współczynnik który powie nam zawsze prawdę o stanie naszego ciała?

Niestety musze powiedzieć, że NIE. BMI jest to współczynnik, który bierze pod uwagę tylko nasz wzrost i wagę. Nie da się dzięki niemu poznać czy obliczyć prawdziwego zatłuszczenia naszego organizmu. Niemniej jednak dla mało i średnio aktywnych dorosłych (zadających sobie pytanie „Czy mam nadwagę?”) oraz wykorzystywany do badań na dużych populacjach jest całkiem skuteczny.

Czytaj dalej
Oznaczone w:
Oceń ten wpis:
608 odsłon
1 komentarz